27 °C Budapest
Frustrated concerned young couple calculating overspend budget, doing paperwork job at laptop, talking about financial problems, insurance, mortgage, fees, loan conditions, bankruptcy, economic inflation

Hihetetlen áron vásárolják Budapesten a minilakásokat: ki élne így 20 négyzetméter alatt?

2024. április 10. 18:32

Kitart a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások keresettsége a hazai ingatlanpiacon. 2023-ban a legtöbb, kis alapterülettel rendelkező, megfizethető árú ingatlant kisebb otthonba költözés miatt a vidéki területeken vásárolták a Duna House ügyfelei, a fővárosban inkább a befektetési célú vétel volt jellemző. Budapesten tavaly 400 ezertől 1,7 millió forintig terjedt a minigarzonokért fizetett négyzetméterár, az aktuális kínálatban azonban már a 2,5-3 millió Ft/m2-ért hirdetett, teljeskörűen felújított, belvárosi kislakások sem ritkák.

A tavalyi év gyenge forgalma ellenére sem csökkent a 20 négyzetméter alatti minilakások iránti kereslet a hazai ingatlanpiacon. A Duna House 2023-as értékesítési adatai alapján a tavalyihoz hasonlóan, változatlanul az összes adásvétel 1%-ban szerepelt 10-20 négyzetméter közötti alapterülettel rendelkező lakás vagy ház” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „A korábbiakkal ellentétben tavaly azonban a vidéki területeken kelt el több kis alapterületű otthon, a fővárosi lokációval rendelkező ingatlanok ezúttal csak az összes értékesített minilakás 42%-át tették ki. Vidéken inkább a kisebb otthonba költözés motiválta az ügyfeleket a megfizethető kislakások vásárlására, míg Budapesten zömében befektetési céllal döntöttek az alacsony fenntartási költséggel rendelkező ingatlantípus mellett” – tette hozzá a szakértő.

A minilakások mind egyediek és a maguk nemében különlegesek, hiszen többségében valamilyen egyéb funkciót betöltő vagy kihasználatlanul álló kisebb helyiség teljes átalakításával kialakított otthonok ezek, ennek megfelelően vásárlásuk során kiemelt figyelemmel szükséges eljárni. A fővárosi bérházak régi gondok- vagy cselédlakásai, földszinten vagy a szuterénben található tárolói, esetleg garázsai alapos tervezés után, mindennapi lakhatásra alkalmas, összkomfortos lakásokká alakíthatóak, azonban, ha a vevő ilyen módon kialakított kislakás vásárlása mellett dönt, érdemes gyakorlott ingatlanszakértő véleményét is kikérni.

Mind a szétválasztott, mind a tárolóból vagy garázsból átalakított lakásoknál fontos ellenőrizni a tulajdoni lapot, hogy a valóságnak megfelelő adatok szerepeljenek a dokumentációban, ami a későbbi értékesítés, esetleg hitelfelvétel zökkenőmentes ügyintézése miatt kiemelt jelentőségű.

Ingatlanpiaci befektetők a régi, klasszikus nagypolgári vagy az átlagos méretű, könnyen alakítható 50-60 négyzetméteres ingatlanokat gyakorta osztják fel kettő, vagy akár három kisebb alapterületű lakásra. Az így kialakított, teljeskörűen felújított lakásokat könnyebben és nagyobb haszonnal tudják értékesíteni, mintha megtartanák a régi elrendezést, azonban az adásvétel szempontjából nem mindegy az sem, hogy a társasház adott-e engedélyt a nagy lakás szétválasztására, illetve, hogy az ingatlanok rendelkeznek-e önálló mérőórákkal

– hívta fel a figyelmet Benedikt Károly. A fővárosban inkább a belvárosi területeken, valamint a befektetők által is preferált, VI., VII., és XIII. kerületben kelendőek a társasházi kislakások, de a tavalyi év során a hitelezési és gazdasági nehézségek miatt gyakori jelenségként fordult elő az is, hogy azok az ügyfelek, akik élethelyzetük változásából adódóan kötözni kényszerültek, csekély alapterülettel rendelkező, kertkapcsolatos kisházakat választottak zömében vidéken.

A 2023-as év során értékesített 20 négyzetméteres vagy az alatti alapterülettel rendelkező otthonok négyzetméterára lokációtól és állapottól függően 400 ezertől 1,7 millió forintig terjed a fővárosban, a vidéki területeken azonban már akár 100 ezer forint alatti négyzetméteráron is hozzá lehetett jutni 20 négyzetméteres, lakható állapotú kisházhoz. Hasonló élettérrel és tekintélyes telekkel rendelkező, felújítandó vagy bontandó kisházért, hétvégi házért, ideális lokáció esetén, Budapest agglomerációjában azonban 2,5 millió forintos négyzetméterárat is elkérhetnek az eladók.

Éppen egy ilyen, 20 négyzetméteres, fővárosi agglomerációs településen található ingatlan, pontosabban inkább a hozzá tartozó telek volt a tavalyi év csúcstartója, amelyért a legmagasabb összeget, 51 millió forintot adott a vevő, míg egy VI. kerületi, nagyon jó állapotú, szintén 20 négyzetméteres kislakás közel 30 millió forintos kiadást jelentett tavaly. Az se keseredjen el, akinek kevesebb mozgósítható tőke áll rendelkezésére, ugyanis a XIX. kerületben már 5 millió forintért is lehetett kapni lakható, 12 négyzetméteres kislakást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ingatlanközvetítő aktuális, országos választékának 0,6%-a 20 négyzetméter vagy az alatti kislakás, ház. Az alacsony alapterületű ingatlanok között keresgélő ügyfelek pénztárcájuknak megfelelően a teljeskörűen felújított, galériás, Budapest belvárosában található, azonnal költözhető kislakásoktól kezdve, a felújítandó társaikon át, egészen a vidéki települések környékén található zártkertekig szemezgethetnek a kínálatból. „A 2024-es ingatlanpiaci fellendülés a minilakások árait sem kíméli, az idei első negyedévben értékesített, fővárosi kislakások 1,3 millió forintos átlagos négyzetméteráron keltek el, az aktuális kínálatban pedig 3 millió forint feletti négyzetméteráron kínált minigarzonok is egyre gyakoribbak” – zárta gondolatait a szakértő.

Te mit gondolsz a személyi kölcsönről? Mondd el véleményed!

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. március 29. és április 14. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaiddal segíted a kutatásunkat!

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem