21 °C Budapest
Police car in action with blinking light and siren signal at night in the city. Blurred bokeh background, public lighting lamps.

Ezt nem láttuk jönni: hamarosan kínai rendőrök is járőrözhetnek Magyarországon

2024. március 6. 19:44

Február közepén megállapodás született Pintér Sándor és a kínai közbiztonsági miniszter között, amelynek értelmében magyar és kínai rendőrök közösen látnak majd el járőrszolgálatot - írja a Telex a német Welt hírportál nyomán. Utóbbi szerint a szerződés értelmében nem csak Szerbiában, hanem magyar városokban is megjelenhetnek a kínai rendőri erők.

A Belügyminisztérium (BM) megerősítette a Telexnek, hogy az együttműködés célja az állampolgárok és hatóságok közötti kommunikáció hatékonyabbá tétele, valamint a belbiztonság és a közrend javítása. Az egyezség alapján a két ország rendvédelmi erői idegenforgalmi csúcsidőszakokban és nagy tömegeket vonzó eseményeken fognak együttműködni.

A BM hangsúlyozta, hogy hasonló együttműködések más országokban is léteznek, példaként említették a horvát tengerparton tevékenykedő magyar rendőröket, illetve az osztrák-magyar közös járőrszolgálatot a Balatonnál. A konkrét részletek – mint az érintett városok, a részt vevő rendőrök létszáma vagy a turisztikai csúcsidőszakok időpontjai – még kidolgozás alatt állnak.

Azonban az Euronews által idézett kritikusok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Kína ezen megállapodás révén ellenőrizheti állampolgárait Magyarországon is. Ismeretes, hogy a Kínai Kommunista Párt globálisan figyelemmel kíséri polgárai tevékenységét. A Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben felfedte, hogy Kína illegális rendőrőrsöket működtet világszerte.

Magyarországon Józsefvárosban és Kőbányán találhatók olyan rendőrségi szolgáltató központok, amelyek hivatalosan adminisztratív feladatok ellátását végzik. Egy spanyol jogvédő szervezet szerint ezeket inkább arra használja fel Kína, hogy ellenőrzése alatt tartsa a kínai diaszpórákat és szükség esetén hazaszólítsa polgárait. A Belügyminisztérium cáfolja azt az állítást, miszerint Magyarországon működnének kínai rendőrőrsök, annak ellenére, hogy külföldön már több helyen vizsgálódás indult ebben az ügyben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem