18 °C Budapest
Empty domestic room that is under renovation. The renovations are being while the owner self isolates in lockdown during Covid 19.

Régen úgy vették az ilyen lakásokat, mintha nem lenne holnap: most mégis mitől ijedtek meg?

2024. február 26. 12:28

Területenként és időszakonként változó arányban fordulnak elő a felújítandó otthonok az ingatlantranzakciók között. A nyugati területeken és Pest vármegyében a legerősebb a felújítási kedv, míg a fővárosban és a keleti országrészben alig vállalkoznak felújításra a vevők.

A felújítandó és lakható ingatlanok négyzetméterára országos átlagban megközelíti a 400 ezer forintot, az otthonteremtésre fordított összeg pedig 29 millió forint körül alakul, míg a népszerű jó minőségi kategóriáért átlagosan 37%-kal magasabb négyzetméterárat kell fizetni a Duna House szakértői szerint. 

Számos olyan kisebb, elnéptelenedő település található az országban, ahol kifejezetten olcsón lehet felújítandó, lakható otthonhoz jutni. Ezek többsége a Falusi CSOK-os preferált kistelepülések listáján is szerepel, az otthonteremtési támogatásnak köszönhető kedvezmények pedig kifejezetten csábítóak lehetnek a vásárlók számára.

„A vásárlók többsége nem szívesen bajlódik a felújítással járó nehézségekkel. Az idei évben az ország teljes területén zárult adásvételek mindössze 9%-a irányult felújítandó ingatlan vásárlására, 22-22%-os arányban a lakható és a nagyon jó kategória szerepelt, a legtöbb eladott ingatlan (41%) pedig jó állapotú volt” – kezdte a Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. A vásárlók által preferált ingatlanminőség területenként és időszakonként eltérő, érdemes tehát visszatekinteni az elmúlt fél év változásaira. A cég adatai alapján összességében elmondható, hogy a 2023 novemberi visszaesés ellenére a nyugati országrészben vásárlók vállalják be leginkább a felújítással járó bonyodalmakat és anyagi terheket, de a Pest vármegyei vevők is szívesebben vállalkoznak felújításra, mint a keleti vagy a fővárosi térségben vásárló ügyfelek.

Az adatok szerint a fővárosi ingatlantranzakciók között 2023. második felében átlagosan 7%-ban fordult elő felújítandó állapotú ingatlan. A legcsekélyebb arányban, 6%-ban az októberben köttetett adásvételek között szerepeltek esztétikai és műszaki korszerűsítésre is váró otthonok. Az idei évben erősebb felújítási kedv jellemzi a budapestieket, a januárban eladott ingatlanok 9%-a sorolandó a felújításra váró kategóriába.

Érdekesség, hogy tavaly júniusban még 40%-os többséggel a jó állapotú ingatlanokat vitték inkább az ingatlanközvetítő ügyfelei, majd az év második felében inkább a nagyon jó állapotú lakások domináltak a fővárosban

– tette hozzá a szakértő. Átlagosan az eladott lakások 39%-a volt nagyon jó állapotú a július-december között értékesített otthonok között a fővárosban. A 2024-es január ismét fordulatot hozott, 27%-ra csökkent a nagyon jó állapotú ingatlanok aránya, a tavalyi év második felében átlagosan 18%-os előfordulású lakható ingatlanok aránya 20%-ra emelkedett, a prímet pedig 44%-kal újra a jó kategória vitte.

Pest vármegye tekintetében kevéssel hangsúlyosabb a jó állapotú ingatlanok iránti kereslet, júliustól decemberig átlagosan 40%-ban döntöttek jó állapotú ingatlan mellett az ügyfelek. A legjelentősebb arányban, 55%-ban 2023 októberében, 2023 augusztusában pedig 31%-kal a nagyon jó állapotúak voltak fölényben. Kiegyensúlyozott képet mutat a lakható állapot iránti kereslet, ugyanakkor jóval változatosabb a felállás a felújítandó otthonok előfordulását illetően. Az elmúlt év második felében átlagosan az értékesített Pest vármegyei ingatlanok 10%-a volt felújítandó, decemberben és 2024 januárjában ugyanakkor 8%-ra csökkent ez az érték. A legtöbb felújításra szoruló ingatlan 13%-os aránnyal 2023 novemberében cserélt gazdát a területen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kelet-Magyarországon az elmúlt félévet vizsgálva egyértelműen a jó állapotú ingatlanoké volt a főszerep, 43%-os átlagos előfordulással találhatóak meg az adásvételek között ezek az otthonok. Idén januárban az értékesített ingatlanok 48%-a volt jó állapotú, tehát népszerűségük tovább erősödött, míg a lakható kategória keresettsége a 23%-os átlagról 18%-ra csökkent januárban. Tavaly júniusban és augusztusban erős volt a területen a felújítási kedv, mindkét hónapban 11%-os volt a felújításra szoruló ingatlanok jelenléte a tranzakciók között, azonban 2023 júliusában és októberében ez az arány mindössze 4% volt. Idén januárban 7%-ban döntöttek felújítandó ingatlan mellett az ügyfelek.

A nyugat-magyarországi területeken is javában a jó állapotú otthonok mellett döntöttek a cég közreműködésével ingatlant vásárlók, a tavalyi év második felében átlagosan 39%-uk tartozott ide és januárban is 39%-os többséggel voltak jelen. Az országon belül a nyugati területek vevői büszkélkedhetnek a legerősebb felújítási kedvvel, itt 2023 júliusától 2023 decemberéig 8-15% között alakult a felújítandó otthonok aránya, ami átlagosan 12%-ot jelent. Idén januárban még ennél is több, a területen eladott ingatlanok 13%-a igényelt teljes felújítást.

Akár a kedvezőbb árú, de munka- és időigényes felújítandóak, akár az azonnal költözhető, jobb állapotú otthonok mellett voksol az ügyfél, van miből választani. Az ingatlanközvetítő aktuális megbízásainak többsége, 76%-a a lakhatónál magasabb kategóriába sorolható, így kifejezetten bő kínálat várja azokat a vevőknek, akik csak esztétikai, esetleg kisebb volumenű energetikai korszerűsítésre vállalkoznának.

„Jobb állapotú társaiknál – az árakat tekintve – lényegesen kedvezőbb alternatívát kínálnak a felújításra szoruló házak és lakások az otthonteremtést tervezőknek, a nem Falusi CSOK-os településeken található ingatlanokat is beleértve a cég aktuális, országos adatbázisának 28,7%-a tartozik a felújítandó, vagy lakható állapotú otthonok közé. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Magyarország ingatlanállományának 17%-a vályog vagy sár falazatú, ezek az ingatlanok pedig csak bizonyos feltételek teljesítése mellett alkalmasak a Falusi CSOK-ra, ezért mindenképpen érdemes ingatlan- és pénzügyi szakértővel egyeztetni a döntés előtt.” – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm