22 °C Budapest
Rear view of dad holding her little girl in arms and showing at their house with solar panels.Alternative energy, saving resources and sustainable lifestyle concept.

Jó hír a magyar napelemeseknek: tisztázódnak az éves szaldó keretei - itt vannak a tudnivalók

2023. szeptember 20. 13:31

2023. szeptember 18-án folytatódtak az iparági egyeztetések az Energiaügyi Minisztériumban, ahol Steiner Attila államtitkár, Alföldy-Boruss Márk helyettes államtitkár, Szilágyi László az MNNSZ alelnöke és Szolnoki Ádám a MANAP elnöke vett részt.  

Azon jelenlegi és jövőbeli Háztartási Méretű Kiserőmű (HMKE) tulajdonos fogyasztók részére, akik 2023 szeptember 7-ét megelőzően nyújtották be igényüket HMKE létesítésére nincs új szabály a rendszerhasználati díjak elszámolása tekintetében.

A jelenlegi, vagy úgy is mondhatjuk, hogy „régi” éves szaldó elszámolás semmilyen tekintetben nem változik, azaz továbbra sem kell a betáplált energia után rendszerhasználati díjat fizetnie ezen fogyasztóknak, csak ahogy megszokták, az éves szaldósítást alapján. Ha többet fogyasztottak, mint amennyit termeltek, akkor ezen fogyasztás után kell az áram és a rendszerhasználat díját megfizetniük”

– mondta Szolnoki Ádám a megbeszélést követően, majd kiegészítette:

Mindemellett tisztázódott az is, hogy nem csak a háztartások és családok akikre érvényes az éves szaldó megmaradása, hanem minden HMKE tulajdonosra vonatkozik, azaz cégekre, intézményekre is, ami fontos pontosítás, mert az eddig kiépült körülbelül 2 GW HMKE-nek a 30 százaléka ezen fogyasztók üzemeltetésében van.”

Új fejlemény, hogy a 100 százalékos napelemes pályázatban részt vevő pályázók részére a minisztérium az Európai Bizottsággal egyeztetéseket kezdett, hogy az éves szaldóelszámolás rájuk is érvényes maradhasson amennyiben az igénybejelentésük 2023 szeptember 7-ig megtörtént. „Bár jelenleg ezen pályázók a pályázati feltételrendszer szerint az új bruttó elszámolás szerinti rendszert, ha látatlanban is, de vállalták, amennyiben ezen módosítás sikeres lenne az további 30 ezer HMKE-nek jelentene jelentősen kedvezőbb feltételeket és segítené a rászorulók a beruházását” – tette hozzá a MANAP elnöke.

Egyeztetés folyt a bruttó elszámolás kialakítás alatt lévő keretrendszeréről is Szolnoki Ádám szerint „a minisztériummal egyetértettünk abban, hogy valamilyen piaci mechanizmus szerepet kell, hogy kapjon az új rendszerben. Emellett a MANAP és az MNNSZ közösen javaslatokat tett annak érdekében, hogy továbbra is vonzó beruházás legyen napelemet telepíttetni és hogy a HMKE iparág ismét a magyar gazdaság stabil szektora lehessen. A javaslatok többek között az alábbi területeket érintették:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • A HMKE tulajdonosok által fizetett és a betáplált energiáért kapott ár között a különbség legyen méltányos, lehetőleg a piaci a körülményeket is vegye figyelembe.
  • A megtermelt áramot a felhasználók szabadon értékesíthessék.
  • Az energiaközösségek létrehozását és működését szabályozó keretek mihamarabb kerüljenek kialakításra.
  • Vizsgáljuk meg, hogy a napelemes rendszerek ÁFA-tartalma milyen feltételekkel csökkenthető.
  • Amennyiben napelemes támogatás lesz, az egy olajozottan működő, a magyar KKV-k finanszírozási képességét figyelembe vevő és külső forrásoktól nem függő támogatás legyen.
  • Amennyiben lesz napelemes támogatás, legyen kiegészítve energiatakarékos beruházásokkal, szigeteléssel, hőszivattyúval és az energetikai tervezéssel is.
  • A visszatáplálás feloldása automatikus legyen az érintett felhasználók számára, külön adminisztratív akadályok, feladatok nélkül kezdhessenek betáplálni a hálózatba ezen felhasználók.”

A bruttó elszámolás és a kapcsolódó esetleges egyéb támogatások bejelentése szeptember vége körül várható, ezt megelőzően a felek újabb egyeztetéseket fognak folytatni.

Nagy öröműnkre szolgál, hogy a tárcával elindult egy folyamatos párbeszéd, ahol szakmai szinten tudunk egyeztetni és a potenciális irányokat megvitatni. Az elmúlt három hét eseményei alapján bizakodók vagyunk azzal kapcsolatban, hogy a napenergia hazai térnyerése közös ügye a minisztériumnak és a szakmai szervezeteknek”

– zárta beszámolóját Szolnoki Ádám.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem