Budapest, 2022. június 10.Lakossági földgázfogyasztást mérõ óra egy családi házban.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Elszámolták a rezsiemelést? Magyarok tízezreinek járhat vissza komolyabb pénz a szolgáltatótól

2023. március 9. 05:29

625 ezres túlfizetést mutatott olvasónk gázszámlája az évközi elszámoláskor. A lapunknak megszólaló energetikai szakértő szerint ez nem lehetetlen, sőt, Balogh József arra számít, hogy az enyhe tél és a spórolás miatt tömegeknek lesz százezres nagyságrendű átalány-túlfizetése. Elárulta azt is, ilyenkor megéri-e inkább egyösszegben visszakérni a pénzt, vagy érdemesebb-e bent hagyni a szolgáltatónál, és lefogyasztani. Iparági forrásaink szerint jelenleg akár kétmilliónál is több olyan lakossági fogyasztó lehet, aki diktálás helyett minden hónapban fix díjat fizet az energiáért, évenkénti leolvasós elszámolással - úgyhogy az ügy valóban tömegeket érinthet.

625 ezer forintos túlfizetést számoltak el a Pénzcentrum egyik olvasójának gázszámláján az évközi elszámoláskor. Mint kifejtette, átalányban (csúnyább nevén egyenletes részszámlázásban) fizetnek havonta fix összeget a gázért, az évközi elszámolást pedig azért küldte ki a szolgáltató, mert idő közben igényelték a többgenerációs házakra vonatkozó, kedvezményes gázmennyiséget, így eztán más összeget fognak fizetni. A rezsiemelés óta mostanáig valamivel több mint 120 ezret fizettek havonta, és ennek ellenére sem álltak át bediktálásra - gondolták, inkább egyenletesen fizetnek sokat, mint télen a fűtési időszakban mégtöbbet.

Az átalány összegéhez sem mertünk hozzányúlni, mert ugyan spóroltunk egész télen, de nem akartuk kockáztatni, hogy az éves leolvasás után is küldjék a különbözeti csekket. Mint látható, elég jól sikerült a takarékoskodás... Többször átszámoltuk, hozzáértővel is, ez bizony ennyi túlfizetés

- mesélte. És ki tudja, hányan lehetnek még hasonló cipőben. Arról ugyanis nincs hivatalos információ, hogy hány lakossági fogyasztó fizet átalányban a gázért, vonatkozó kérdésünkre az MVM nem válaszolt, így csak a háttérben megszólaló piaci forrásainkra tudtunk hagyatkozni.

A Pénzcentrum iparági forrásai szerint az ügyfelek több mint fele fizetheti havi átalányban a rezsit, sőt, volt olyan beszélgetőpartnerünk, aki inkább 60 és 70 százalék közé tette ezt az arányt. Így már nagyjából ki lehet találni az átalányos ügyfelek számát, hiszen a kormány korábban azt közölte, hogy a gázellátásban 3,5 millió lakossági fogyasztó van, az áram esetében pedig 5,6 millió ez a szám.

Tehát a gáz esetében akár 2 milliónál is több olyan fogyasztó lehet, aki egyenletes részszámlázásban fizeti havonta a fix összegű csekkeket.

Balogh József energetikai szakértő is arra számít, az éves elszámolások idején tömeges jelenség lesz, hogy a fogyasztók százezres nagyságrendű túlfizetésről kapnak majd értesítést a szolgáltatótól.

Szerencsés együttállásról beszélhetünk, hiszen egyfelől 1901 óta ez volt a második legenyhébb tél, ami nagyban hozzájárult borzasztó alacsony téli fogyasztáshoz. Másfelől pedig végre beindultak a lakosságban azok az ösztönök, amelyeket az eredeti rezsicsökkentés kikapcsolt: miszerint, ha valami drága, akkor nem veszem meg

- magyarázta Balogh József, aki szerint ma már társasági téma lett, hogy ki hogyan tud takarékoskodni, a két tényező együtt azt eredményezte, hogy decemberben például országosan 25 százalékkal csökkent a gázfogyasztás.

Beindult egy olyan negatív spirál a fogyasztásban, aminek az lesz a vége, hogy százezres nagyságrendű lesz azon fogyasztók száma, akik túlfizették a számláikat az idei télen. Az elszámolási időszak viszont csak nyáron lesz, addig a szolgáltató megtartja ezt a pénzt, aminek az ügyfelek vélhetően nem fognak örülni

- mondta a szakértő.

És itt merül fel a vélhetően több tízezer magyart érintő kérdés: túlfizetés esetén mi érheti meg jobban, egyösszegben visszakérni a pénzt, vagy lefogyasztani azt? Balogh József az utóbbit tartja kedvezőbb döntésnek, de sokaknak nincs is más lehetősége:

ismerve azt a magyar mentalitást, hogy ha egy kis pluszpénzhez jutunk, azonnal elköltjük - ahogy például a kiskereskedelmi forgalom is szárnyalt az SZJA-visszatérítések után -, én azt javasolnám, hogy akinek túlfizetése lesz, az inkább válassza azt, hogy abból egyenlítsék ki a következő számlákat. Érdemes a szolgáltató üzletszabályzatát is megnézni, mert nem mindenhol van lehetőség egyösszegben visszautaltatni a pénzt, csak lefogyasztani engedik

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- hívta fel a figyelmet.

Sőt, abba is érdemes belegondolni, hogy gyakorlatilag mindenki pénzt bukik, akinek beragadt a pénze. Hiszen a horrorinfláció közepedte amióta befizették a fölöslegesen magas számlákat, azóta az összeg sokat veszített az értékéből.

Az inflációban is látszik az enyhe tél!

Tegnap tette közzé a KSH a friss inflációs adatsort, amely szerint a háztartási energia ára januárról februárra 2,0%-kal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gázért 5,4%-kal kellett kevesebbet fizetni.

De hogy is lehet ez, ha idő közben nem változott sem a rezsicsökkentés szabályozása, sem a hatósági ár? Hát úgy, hogy a magyar lakosság kevesebbet fűtött, így pedig sok olyan háztartás férhetett bele a rezsicsökkentett árú kvótába, és vett olcsóbb gázt, aki egy átlagos télen túlfogyasztott volna.

A KSH ugyanis az aktuális inflációs adathoz mindig a két hónappal korábbi - azaz most a decemberi - energiahivatali gáz- és áramfogyasztási adatokat használja fel, mivel frissebb nem áll rendelkezésre az aktuális inflációszámításkor. A fogyasztási adatból a KSH a saját háztartási fogyasztási adatbázisa alapján kalkulálja ki, hogy átlagosan milyen áron juthattak hozzá a magyar háztartások a gázhoz és az áramhoz. 

Tényleg lejjebb mehetnek a lakossági rezsiárak?

Mint a Pénzcentrum is beszámolt róla, a héten másfél éves mélypontra esett a földgáz tőzsdei ára, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy ennek fényében április végével csökkenhetnek-e az átlagfogyasztás feletti, "lakossági piaci árak".

A rendelet szerint április 30-ig kell felülvizsgálni ezeket az árakat, és én azt gondolom, hogy az MVM új vezetése és a minisztérium is azt fogja mondani, hogy itt a lehetőség arra, hogy az átlagfogyasztás feletti rezsiárakat csökkentsük. Véleményem szerint a mostani tarifákat meg lehetne felezni, de akár harmadolni is, viszont a kormányzat óvatosan fog hozzáállni a kérdéshez. Hiszen, ha valami váratlan történik a háborúban, például megsérül a Déli Áramlat gázvezeték, akkor hirtelen megint vissza kellene emelni az árat

- magyarázta Balogh József, aki úgy számol, hogy ha az általa említett mértékben nem is, de valamennyivel csökkenni fognak az átlagfogyasztás feletti rezsiárak április végével, mivel "látható a mozgástér". Emlékeztetett, hogy decemberben is volt egy felülvizsgálat a kérdésben, akkor az említett félelmek miatt nem nyúltak hozzájuk, pedig akkor is meglett volna erre a lehetőség a piaci árak alapján.

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm