11 °C Budapest
Budapest, 2022. június 10.Lakossági földgázfogyasztást mérõ óra egy családi házban.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Hidegzuhany a családi házban élőkre: hiába a kedvezmények, brutál gázszámla érkezhet

2023. március 14. 13:04

Hiába kapta meg többgenerációs házára a rezsikedvezményt, sokkal nem csökkent olvasónk gázszámlája. A múlt héten az ő történetéről számoltunk be, neki jött ki az elszámoláskor 625 ezres túlfizetés az enyhe tél miatt. A szolgáltató ennek ellenére megemelte az átalányban fizetett gázmennyiséget, így maradt el a várt árzuhanás.

Újabb fordulatot vett olvasónk története, akinek 625 ezres túlfizetést küldött ki a gázszolgáltató. Ugye, az volt a lényeg, hogy a család megkapta a többgenerációs ingatlanoknak járó gázkedvezményt, ezért volt évközi elszámolás. Olvasónk úgy számolt, hogy a kedvezmény miatt járó dupla mennyiségű, rezsicsökkentett árú gázzal már annyi lehet a gázszámla, mint a rezsiemelés előtt volt. Hát, rosszul számolt...

Ugyanis megjött a friss gázszámla, ami ugyan valamivel kevesebb, mint volt, bő 120 ezer forint helyett immár csak 99 ezret számláztak ki, de ez is jóval több, mint amire számítottak.

Először nem akartam elhinni, azt hittem elszámoltak valamit... De a részletező alapján teljes joggal számlázták ki az összeget, csak nem értem miért így variáltak az átalányon

- magyarázta a megdöbbent ingatlantulajdonos. A dolog pikantériája ugyanis az, hogy annak ellenére, hogy több mint 625 ezres túlfizetést hozott össze a háztartás néhány hónap alatt, a gázszolgáltató megemelte a havonta átalányban fizetendő gázmennyiséget.

Nem is értem, ez nem túlzottan logikus. Gondoljunk csak bele: bődületes túlfizetésünk volt, erre megemelik a mennyiséget? Így csak azt érik el, hogy a következő elszámoláskor mégnagyobb összegről fog érkezni az értesítő, hiszen most már talán nem lesz huzamosabb ideig téli időjárás, így mi sem fűtünk annyit

- panaszkodott.

És a számlát megnézve valóban ez történt: ugyan megduplázódott a korábbiakhoz képest az "I. árkategória", azaz a gázmennyiség, amit rezsicsökkentett áron számoltak el nekik - így ez nettó 21 ezer forint lenne, áfával együtt valamivel több mint 27 ezer. Viszont bejött a képbe 3200 MJ-nyi energia a piaci áron, több mint 70 ezer forintért, ezzel és az alapdíjjal együtt jött ki a 99 ezres gázszámla.

Baloldalt a régi, kedvezmény előtti számla, jobb oldalon pedig az új.
Baloldalt a régi, kedvezmény előtti számla, jobb oldalon pedig az új, már a többgenerációs házaknak járó kedvezménnyel.

Mindez köbméterre lefordítva: korábban, a kedvezmény érvényesítése előtt 289 köbméter gáz után fizették az átalányt - azaz, ha megkétszerezzük a havi 144 köbméteres rezsicsökkentett mennyiséget, akkor csak egy kicsi túllépés lett volna. Az új számla szerint viszont már 341 köbméter gáz után kell fizetni a számlákat, azaz

hiába a tetemes túlfizetés, az elszámolás után még 52 köbméterrel megtoldották a fizetendő mennyiséget.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Lehet, hogy a szolgáltató úgy gondolta, hogy mivel két lakásra kértek rezsikedvezményt, a fogyasztás is meg fog emelkedni. A mennyiséget pedig azért dobhatták meg, hogy az ügyfélnek ne legyen a következő elszámoláskor hátraléka. Ha így is történt, a több mint 600 ezres túlfizetés után azért a helyzet valóban érdekes.

Olvasónk, mint elmondta, most úgy van a dologgal, hogy a május végén esedékes következő elszámolásig úgysem kell gázszámlát fizetnie - hiszen a túlfizetését fogyasztja le -, úgyhogy addig annyiban hagyja a dolgot - megvárja, akkor mit hoznak ki a szolgáltatónál.

Magyarok tízezreinek járhat vissza pénz a szolgáltatótól

A történet első felvonásakor a Pénzcentrum által megkérdezett energetikai szakértő arról beszélt, szerinte az éves elszámolások idején tömeges jelenség lesz, hogy a fogyasztók százezres nagyságrendű túlfizetésről kapnak majd értesítést a szolgáltatótól.

Beindult egy olyan negatív spirál a fogyasztásban, aminek az lesz a vége, hogy százezres nagyságrendű lesz azon fogyasztók száma, akik túlfizették a számláikat az idei télen. Az elszámolási időszak viszont csak nyáron lesz, addig a szolgáltató megtartja ezt a pénzt, aminek az ügyfelek vélhetően nem fognak örülni

- magyarázta Balogh József.

Azt hivatalosan nem tudni, hogy hányan fizetik átalányban (csúnyább, de hivatalos nevén egyenletes részszámlázásban) a gázszámlájukat, de a Pénzcentrum iparági forrásai szerint nagyjából a fogyasztók 50-70 százalékáról lehet szó. Ez pedig több mint 2 millió háztartást is jelenthet, szóval ha csak 10 százalékuk szalad bele a túlfizetésbe, már akkor is százezres nagyságrendről beszélhetünk.

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?