20 °C Budapest
View of the city of Veszprem, in Hungary

Brutálisan elszálltak a lakásárak ezekben a megyékben: ki tud még itt bármit venni?

2023. július 12. 20:35

Csak a Balaton északi partjának néhány települése tudja felvenni a versenyt a régió ingatlanpiacán Veszprémmel, a megyei jogú város az összes szegmensben vezet: ugyanakkor a kiemelkedő vándorlási többlet már azt mutatja, hogy a Velencei tó és környéke az ingatlanpiac új slágere ebben a térségben.

Az Otthon Centrum (OC) előzetes becslése szerint tavaly 13 ezer adásvétel történt a Közép-Dunántúlon, közölte Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető. A szakember elmondta, a már lezárt 2021-es évben még 16,3 ezer adásvételt mutatott ki az KSH összesítése, ami az országos tranzakciók 10,2 százalékát jelentette.

Ez a régiók között a második legkisebb szám, és ez valószínűleg idén sem fog lényeges változást mutatni. Az Otthon Centrum becslése szerint a települések közül a legtöbb adásvételre Székesfehérváron lehet számítani 1300 darabbal, amelyet a többi megyei jogú város, Tatabánya (1050), Dunaújváros (880) és Veszprém (720) követ. A majdnem egy éve megyei jogú városi rangra emelkedett Esztergom (380) ahetedik a tranzakciós rangsorban.

Fajlagosan ezer lakosra vetítve azonban már más sorrend jellemzi a Közép-dunántúli régiót. A településszerkezet elaprózottsága okán csak az ezer főnél népesebb településeket vizsgálta az Otthon Centrum régiós összesítése, melyben Alsóörs lett az első 32,5 ezrelékkel, majd Almásfüzitő (23,6 ezrelékkel) és a dunaújvárosi járásban található Daruszentmiklós (21,5 ezrelékkel) került a lista harmadik helyére. Jól szerepeltek a városok, ugyanis a 400 települést magába foglaló régióban Dunaújváros a negyedik a sorban (21,4 ezrelékkel), a tizedik Pápa (17,9), a tizenkettedik Várpalota (16,5), míg a tizenötödik Tatabánya (16,2). De a többi megyei jogú várost –Székesfehérvár (13,9 ezrelék), Esztergom (13,7), Veszprém (12,6) –is átlag feletti érték jellemzi.

Vándorlás terén kiemelkedően teljesített a martonvásári és gárdonyi járás, előbbit 10, utóbbit 20 ezrelék feletti vándorlási többlet jellemzi, ugyanakkor a Balatonalmádi 10 ezreléke is figyelemre méltó eredmény. Számottevő elvándorlás csak a veszprémi járásban tapasztalható, míg a többi járás vándorlási egyenlege +/-5 ezrelék között váltakozik.

Az Otthon Centrum adatai szerint a négyzetméterárak tekintetében idén is erősen teljesítettek a régió nagyvárosai, elsősorban Veszprém és Székesfehérvár

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– ismertette az árlistát Soóki-Tóth Gábor.

A téglalakás szegmensben Veszprém a legdrágább, 750 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért, majd Székesfehérvár (620 ezer), Esztergom (500 ezer), Tatabánya és Dunaújváros (430 ezer) következik az év első öt hónapjának értékesítési adatai alapján átlagolt árlistán.A panellakásoknál is ugyanez a fajlagos átlagársorrendje: Veszprém (620 ezer), Székesfehérvár (580 ezer), Tatabánya (470 ezer), Esztergom (450 ezer), Dunaújváros (350 ezer forint).Ahogy a családi ház szegmensben is Veszprémben a legmagasabb egy négyzetméter ára 600 ezer forinttal, kicsivel leszakadvaSzékesfehérvár (580 ezer) és Tatabánya (560 ezer), majd Dunaújváros (380 ezer), Esztergom (300 ezer forint) az átlagár.

Veszprémmel csak a Balaton északi partjának néhány települése tudja felvenni a versenyt: Balatonfüreden, Balatonalmádiban a használt házak átlagára négyzetméterenként 1 millió forintra nőtt idén, míg a többi tóparti település átlaga is 700-800 ezer forint között alakult. Ugyanakkor a vízparti ingatlanok esetében mindenhol a települési átlagár duplája a fajlagos á

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm