Hungary, Szeged, Cathedral, Votive Church, Dóm, Serbian Orthodox Church,

Kapkodnak ebben a városban a magyarok az ingatlanokért: tényleg ennyire olcsó itt letelepedni?

2023. július 10. 22:01

Megtartotta vezető pozícióját a régió ingatlanpiacán Szeged, míg országos szinten továbbra is a Dél-Alföldön bonyolítják le a második legtöbb adás-vételt: az Otthon Centrum legfrissebb összegzése szerint valamennyi ingatlantípus esetében a Tisza-parti település a térség legdrágább városa.

A Dél-alföldi régióban is hasonló ár spirál dominál, mint az ország többi tájegységén: jellemzően a térség nagyvárosaiban a legmagasabbak négyzetméterárak, derült ki az Otthon Centrum régiós körképéből. Ugyanakkor a régióra jellemzőspecialitás, hogy néhány nagyvároshoz közeli településen, mint a Kecskemét vonzáskörzetében lévő Helvécián, vagy a Baja szomszédságában lévő Érsekcsanádon, valamint a Szegedtől nem messze elterülő Mórahalmon is a városokhoz hasonló árakon keltek el a családi házak.

„De ez az árszint csak ezekre a településekre vonatkozik, a városoktól távoli községekben már ennek a fele, a hátrányosabb térségekben pedig csak a harmada a négyzetméterár” – mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A használt téglaépítésű társasházi lakások átlagos négyzetméterára az utóbbi fél évben Szegeden volt a legmagasabb 585 ezer forinttal, amelyet Kecskemét (535 ezer), Békéscsaba (432 ezer), Baja (375 ezer), és Hódmezővásárhely (350 ezer forinttal) követ. A panellakásoknál úgyszintén Szeged a listavezető 491 ezer forintos középértékkel, Kecskeméten valamivel olcsóbb egy négyzetméter (458 ezer forint). A használt családi házaknál Szeged (485 ezer), Kecskemét (405 ezer), Baja (280 ezer), Békéscsaba és Hódmezővásárhely (250 ezer forint) a sorrend.

A Dél-Alföldön az utolsó, már lezárt 2021-es évben a KSH adatai szerint 21 ezer adásvétel történt, ami az Észak-Alföld után a hat vidéki régió közül a második legmagasabb szám, arányait tekintve pedig az országosforgalom 13,1 százalékát jelenti. A tavalyi adatok feldolgozottsága még nem végleges, de az Otthon Centrum becslése szerint az előző évben 17 ezer adásvételi szerződés köttetett a régióban, amellyel a térség pozíciója sem változik, várhatóan továbbra is az Észak-Alföld után a második marad.

A legtöbb adásvételre Szegeden számítanak az elemzők 2400 darabbal. A régió központot a térség másik négy megyei jogú városa, Kecskemét (várhatóan 1600 adásvétellel), Békéscsaba (850), Baja (550) és Hódmezővásárhely (500) követi. Az ezer lakosra vetített fajlagos érték azonban már más képet fest a térségről, ugyanis lakosság arányosan a kistelepüléseken történt a legtöbb adásvétel.

Ez azzal magyarázható, hogy a kistelepüléseken egy-egy adásvételnek komolyabb hatása van a fajlagos érték alakulására, mint a nagyvárosok esetében

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

–árnyalta a képet a szakember, aki elmondta: az ezer főnél népesebb települések esetében (egy kivételtől eltekintve) az első tízben csak községek szerepelnek. A makói járásbéli Magyarcsanád 27,9 ezrelékkel lett első, amelyet a kalocsai Miske, és Mezőkovácsházi Kistérségben Végegyháza követett, 26,1 ezrelékkelt. A 22 ezrelékes Battonya az egyetlen város, amely az OC számításai szerint a top tízben végzett. Említést érdemlő ugyanakkor, hogy az első tízben több határ menti település található. A már említett Magyarcsanád és Battonya mellett a Bácsalmási járásban fekvő Katymár és Madaras is.

A nagyvárosok közül Baja az első 16,4 ezrelékkel, de ez összességében csak a 77. helyre elég a régiós listában. Szeged, Békéscsaba és Kecskemét majdnem azonos eredményt ért el az ezer lakosra vetített tranzakciós értékben (15 ezrelékkel), míg a sort Hódmezővásárhely zárta (11,8 ezrelékkel). Vándorlás terén országosan a középmezőnyben található a régió. Nincs erős elvándorlással küzdő járása, de kiemelkedő vándorlási többlet sem jelentkezik sehol. Egyenlege járásonként -8,2 –9,6 ezrelék között váltakozik. A térség délkeleti részén a legerősebb az elvándorlás: a Sarkadi és Mezőkovácsházai járásokban 8 ezrelék, míg Baja és Szeged közötti déli sávban, a Mórahalmi és a Jánoshalmi járásokban 9 ezrelék feletti többlet jellemző. A régió legtöbb járásában azonban +/-5 ezrelék között alakult az éves vándorlási egyenleg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm