14 °C Budapest
Vineyards on the hillside near Tarcal village, Hungary borsod tokaj rural

Szabályosan kiürül az ország keleti fele: ezekbe a vidéki falvakba mégis özönlenek a magyar családok

2023. május 28. 07:02

Míg néhány évtizede a városba költözött, aki tehette, ez a trend mostanra teljesen megfordult. Az agglomerációs kisebb települések, vagy más vidéki frekventált helyek, a járvány óta pedig az üdülő övezetek a leginkább kívánatos lakóhelyek Magyarországon. Ez látszik Magyarország állandó lakosságának számán is, a városok jellemzően kiürülnek, a kis falvakba viszont rengeteg a kiköltöző. A Pénzcentrum új cikksorozata most régiónként elemzi, hogy mely településeken nőtt a lakosok száma leginkább az elmúlt években. A megyei toplisták segíthetnek abban a döntésben, hol lehet érdemes ingatlant vásárolni.

Cikksorozatunk első részében az Észak-Magyarország régió lakosságszám változását vizsgáljuk, következő részeiben pedig az ország további régióival foglalkozunk részletesen. Az elemzésből kiderült, mely településeken nőtt az álandó lakosok száma a legnagyobb mértékben az elmúlt egy, illetve 5 év során, hogy inkább a lakosságszám csökkenése, vagy a növekedése jellemző. A lakosságszám változásokat a régióhoz tartozó három megyében, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben és Nógrádban külön is megvizsgáltuk.

A Belügyminisztérium lakosságnyilvántartásának adatai szerint 2023. január 1-jén 9 804 022 állandó lakost tartottak nyilván, 0,4 százalékkal kevesebbet mint 2022-ben és 1,7 százalékkal kevesebbet, mint 2018-ban az év első napján. Az Észak-Magyarország régióban 1 138 496 lakost tartottak nyilván 2023-ban, vagyis a lakosság 11,6 százaléka az országnak ezen a területén él. A lakosságszám apadása ebben a régióban magasabb, mint országosan: egy év alatt 0,7 százalékkal, 5 év alatt pedig 3,6 százalékkal csökkent az állandó lakosok száma. A lakosságszám változást befolyásolják a születések és halálozások száma, illetve az elvándorlás is.

Legnépszerűbb települések Észak-Magyarországon

Megvizsgáltuk, hogy egy és 5 év távlatában hol nőtt a leginkább a lakosságszám ebben a régióban. A 610 vizsgált település közül egy év viszonylatában 248 mutatott növekedést és 15 helyen stagnált a lakosságszám, tehát több az olyan település a régióban, ahol csökken a lakosságszám. Ahol viszont nő, ott gyakran ugrásszerűen nagy arányú növekedés látszik, ami nem adódhat pusztán magas születésszámból. Feltételezhető, hogy ezekre a településekre sokan költöznek.

A TOP50 település közé, ahol legnagyobb arányban nőtt a lakosság egy és 5 év alatt, kizárólag községek kerültek. Ez egyrészt nem meglepő, hiszen egy törpefaluban, ahol 17-ről 19-re nő egy év alatt a lakosok száma, ez rögtön 12 százalékos növekedést jelent - a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Perecsén éppen ez történt. Másrészt ha megvizsgáljuk a megyeszékhelyeket és városokat, alig találunk olyat közöttük, ahol nőtt a lakosságszám. 5 év alatt egyedül három borsodi városban, Nyékládházán, Ongán és Emődön emelkedett a lakosok száma. Ezek is kisebb városok, ötezer körüli lakosságszámmal, a nagyobb lélekszámú városokban mindenhol fogyást látni. Ha egy éves viszonylatban nézzük, Sajóbábony, Nyékládháza, Mezőkeresztes, Encs, Felsőzsolca és Heves volt az a város, ahol - ha minimálisan is, de - nőtt a lakosság száma.

A TOP50-es lista további érdekessége, hogy az ötéves listába mindössze 4, az egyéves listába 3 Heves vármegyei, és 11, illetve 15 Nógrád vármegyei település került. Tehát a legtöbb helység, ahol arányaiban nagyot nőtt a lakosságszám Borsod-Abaúj-Zemplénben volt. Erre magyarázat lehet, hogy az Észak-Magyarország régió településének többsége (358) Borsodban található, és sokkal több az apró- és törpefalu is, más a településszerkezet, mint Nógrádban, vagy Hevesben. A 2022/2023-as listát is a borsodi Debréte és Zsujta vezetik, az ötéves listán pedig Tornabarakony, Pányok és Gagyapáti vezetnek. Ezek a kistelepülések egyébként nemcsak régiós, hanem országos szinten is az élen járnak százalékos lakosságszám növekedésben:

Bár külön toplistát nem szenteltünk a legnagyobb lakosságszám csökkenést mutató településeknek, az adatokból kiderült, hogy 2022-ről 2023-ra a borsodi Nyéstán és Szuhafőn, valamint a nógrádi Kutasón csökkent leginkább a lakosok száma. Nyéstán hiába volt öt éves viszonylatban csaknem 16 százalékos növekedés, 2022-ről 2023-ra 54-ről ismét 44-re esett a lakosok száma. Számos törpe és aprófalu található még a legnagyobb csökkenést mutató települések listájában, mint: Arka, Bódvarákó, Viszló, Hernádbűd, Damak, Egyházasdengeleg, Sóstófalva, Pamlény, Abaújlak, Baskó, vagy Kánó. Ezek a falvak is nagyrészt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találhatók.

A városokat vizsgálva Tiszaújvárosban apadt a legnagyobb mértékben a lélekszám egy év alatt. A járási központban már 15 ezer állandó lakos sincsen. A második legnagyobb csökkenést az ország legkisebb városaként ismert Pálháza mutatta fel, már csak 1066 fő volt ide bejelentve 2023. január 1-jén. Jelentős mértékben csökkent a lakossá Gyöngyösön, Tokajban, Rétságban, Kazincbarcikán, Balassagyarmaton is. A borsodi megyeszékhely, Miskolc, illetve a nógrádi Salgótarján is az élen jár csökkenésben egy év alatt.

Öt év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés Tornakápolna, Perecse, Arka,  Keresztéte,  Abod, Filkeháza, Szuhafő, és Rakacaszend lakosságszámában következett be, a fogyás több mint 20 százalékos volt. Városokat tekintve ugyancsak Tiszaújváros, valamint Kazincbarcika és Salgótartján vezetik a listát.

Legnépszerűbb települések Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében

Külön-külön vizsgálva a megyéket Borsodban 358 településből 140-ben nőtt a lakosok száma, 12-ben stagnált egy év alatt. Öt év viszonylatában 116 település mutatott növekedést, és öt községben stagnált a lakosok száma. A megyei toplista nem okoz nagy meglepetést a TOP50-es listákhoz képest: ha csak a százalékos növekedést nézzük ezek a települések mind megtalálhatók a régiós ranglistánkon is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha csak a számszerű növekedést néznénk, akkor egy év alatt a leginkább Tiszalúcon (62), Kistokajban (61), Zsujtán (53), Boldván (52) és Sajóörösön (40) nőtt a lakosok száma. A városok közül Nyékládházán, Sajóbábonyban,  Mezőkeresztesen, Encsen és Felsőzsolcán nőtt egyedül a lakosság száma egy év alatt, minden más városban csökkenést látni. Miskolcon egy év alatt 2259-cel kevesebb az állandó lakos 2022-höz képest.

Legnépszerűbb települések Heves vármegyében

A 121 Heves megyei település közül 45-ben nőtt a lakosok száma 5 év alatt akár minimális mértékben, egyben pedig stagnált. Egy év alatt 47 településen emelkedett a lélekszám, egy helyen stagnált. A hevesi ranglistáról alig került be néhány település a régiós TOP-ba. A 2022/2023-as listát Demjén, Erk és Ostoros vezetik, ebből Demjén és Ostoros Eger vonzáskörzetébe tartoznak. A 20-as toplistába, hasonlóan Borsodhoz, csak községek kerültek. Az ötéves növekedésben pedig Szarvaskő, Ostoros és Bátor állnak az élen.

Számszerűen Ostoroson, Erdőtelekben, Abasáron, Nagyfügeden és Rózsaszentmártonban nőtt a lakosok száma egy év alatt. 5 év alatt pedig szintén Ostorosban, valamint Egerszalókon, Erdőtelekben, Gyöngyöshalászban, és Kömlőn nőtt a lakosok száma a legtöbb fővel. Ez alapján az elmúlt 1 és 5 év legnépszerűbb települése Ostoros község volt Hevesben.

Városok közül öt év távlatában mindenhol lakosságszám-csökkenés mutatkozott, és egy év alatt is csak Hevesben nőtt minimálisan a lakosok száma. Egerben 2018 óta 5,9 százalékkal csökkent a lakosok száma, Gyöngyösön még nagyobb mértékben, 8,1 százalékkal apadt. A községekben a legnagyobb csökkenés 5 év alatt Parádsasváron, Szúcson, Istenmezején, Petőfibányán, Kisfüzesben, Parádon, Mátraszentimrén és Sarudon volt. 2022-ről 2023-ra pedig Kisfüzesben, Bükkszentmártonon, Mikófalván, Hevesaranyosban és Terpesen csökkent leginkább a lakosok száma.

Legnépszerűbb települések Nógrád vármegyében

Nógrád 131 településéből 61-ben nőtt a lakosok száma egy év alatt és 5 év alatt pedig 47-ben. Stagnálást csak egy település mutatott. A 2022-ről 2023-ra növekedést mutató települési toplistát  Garáb, Pusztaberki és Debercsény vezetik, az ötéves toplistát pedig ugyancsak Pusztaberki, valamint Kisecset és Berkenye. A TOP20-ba ebben a vármegyébe se jutottak városok, csak községek:

2018 óta a lakosok száma Nógrád községben nőtt a legtöbb fővel, 132-vel. Berkenyén és Őrhalmon szintén több mint 100 fővel laknak többen. 2022-től 2023-ra Őrhalmon látható nagy különbség (43 fő), de Karancskesziben, Szendehelyen, Dejtárban és Palotáson is sok lehet az új lakos. Arányaiban Kutasó, Szente, Egyházasdengeleg és Garáb településeken volt a legjelentősebb mértékű, legalább 10 százalékos csökkenés 5 év alatt. Egy év alatt ugyancsak Egyházasdengeleg és Kutasó mutatta a legnagyobb mértékű lakosságszám-csökkenést, valamint Sámsonháza, Horpács és Becske.

Salgótarjánban öt év alatt 3 160 fővel csökkent az állandó lakosok száma, ez 8,8 százalékos fogyást jelent. Balassagyarmaton 1065-tel vannak kevesebben, 7 százalékkal, Bátonyterenyében pedig 957-tel, 7,6 százalékkal. Egy év alatt pedig a városok közül a Rétságban fogyott a lakosság legnagyobb mértékben, 2 százalékkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem