Typical old eastern european panel exterior with a lot of windows from Budapest, Hungary, as a texture or for background, real photo

Durva áremelés jön a fővárosban: így változik az önkormányzati lakások bérleti díja

2023. március 16. 10:30

Több fővárosi kerület vezetése is úgy döntött, hogy megemeli az önkormányzat tulajdonában álló lakások után fizetendő lakbért. A XV. kerületben például 50 százalékkal nőhet a szociális kategóriában meghatározott díj, ahol az önkormányzat tájékoztatása szerint utoljára 2011-ben volt emelés – tudta meg az rtl.hu.

A portál szerint a XV. kerületben 50 százalékkal nőhet a szociális kategóriában meghatározott díj. A városrész honlapján található tájékoztatás szerint a leginkább rászorulóknak a mostani 300 forintos négyzetméterár helyett 450 forintot kell majd fizetniük. A döntés értelmében egy 40 négyzetméteres önkormányzati ingatlan havi bérlet díja 12 ezerről 18 ezer forintra emelkedik, abban az esetben, ha az egy főre jutó jövedelem nem nagyobb mint havi nettó 110 ezer forint. 

Azok esetében, akiknek 110 és 180 ezer forint közötti az egy főre jutó jövedelem, 950 forintot, míg a 180 és 240 ezer forint közötti jövedelem esetében 1550 forintot kell fizetni négyzetméterenként. Az emelés miatt lesz azonban olyan is, akinek több mint 170 százalékkal emelkedik a lakbére: azoknak, akik az átlagbér feletti jövedelemmel rendelkeznek 700 forintról 1950 forintra drágul a négyzetméterenkénti díj, így egy 50 négyzetméteres lakás esetében már csaknem 100 ezer forint lesz a lakbér.

De az emelés a legnagyobb gondot azoknak okozhatja, akiknek a jövedelme nem nagyobb mint nettó 110 ezer forint, ugyanis az esetükben 16 ezer forintról 38 ezer forintra nő a lakbér.

A XV. kerület honlapján található dokumentum ehhez képest még finomodik majd és a beérkező javaslatokat is figyelembe veszik majd. A lakbéremelés a XV. kerületben kétezer ingatlant, vagyis nagyjából öt-hatezer embert érinthet, ezért az önkormányzat lakossági fórumot is tart majd az ügyben. A XV. kerületen kívül a XVII. kerületben egységesen 20, a XVI. kerületben pedig 15 százalékkal drágultak a bérleti díjak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem