13 °C Budapest
Big building crane on the background of old vintage baroque building in Budapest.

Soha nem látott mértékben drágult az építkezés Magyarországon: sokaknak már esélye sincs saját otthonra?

2023. február 13. 11:34

2022 decemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,9%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 1,1%-kal nőtt, az egyéb építményeké 12,7%-kal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,7%-kal kisebb volt a novemberinél. 2022-ben az építőipar termelése 3,0%-kal nagyobb volt a 2021. évinél. Az év egészében az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – átlagosan 24,5%-kal magasabbak voltak az előző évihez mérten.

2022 decemberében az előző év azonos hónapjához képest az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 1,1%-kal nagyobb, az egyéb építményeké 12,7%-kal kisebb volt. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 2,2, az egyéb építmények építésében 16,3%-kal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 0,7%-kal bővült.

A megkötött új szerződések volumene 35,9%-kal esett vissza a 2021. decemberi, magas bázishoz képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 59,3%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 1,2%-kal mérséklődött, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 13,9%-kal nőtt, az egyéb építményekre vonatkozóké 10,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

2022 egészében az előző évhez képest az építőipari termelés összességében 3,0 %-kal bővült, ezen belül az épületek építésének volumene 6,3%-kal nőtt, az egyéb építményeké 1,4%-kal csökkent. 2022-ben 3,1%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, ezen belül az épületek építésére kötöttek volumene 10,3%-kal magasabb, az egyéb építményekre kötötteké 17,3%-kal alacsonyabb volt.

Az építőipari termelői árak 2022. IV. negyedévben az építőipar termelői árai 26,2%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben hasonló mértékben (27,6 és 27,5%-kal), az egyéb építmények építése vonatkozásában 22,6%-kal nőttek az árak a 2021. IV. negyedévihez mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta. Az építőipar 2022. IV. negyedévi termelői árai 4,6%-kal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm