Silhouette of mans hand holding a pistol

Szörnyű baleset: újabb gyerek lőtte magát fejbe Magyarországon, ez történhetett valójában

2023. február 8. 12:04

Láthatása során lőtte fejbe magát egy 10 éves kisfiú édesapja légpuskájával. Sajnos nem ez az első eset idén, hogy kiskorú kezébe fegyver kerül, és megtörténik a baj, így adódik a kérdés: hogyan lennének megelőzhetőek az ilyen balesetek?

Február 6-án egy 10 éves kisfiú véletlenül fejbe lőtte magát a XVII. kerületben édesapja légpuskájával. A szülők elváltak, és a baleset idején a gyermek éppen az apjánál tartózkodott. A fiú az eset után rosszullétre panaszkodott apjának, aki nem vitte be a kórházba. Később édesanyja hívta a mentőket, így az orvosoknak sikerült megmenteniük az életét. A kisfiú sérülése súlyos, a 48 éves férfival szemben kiskorú veszélyeztetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítotti eljárás indult.

A felkavaró esemény kapcsán Hajós István, a Group ügyvezetője, biztonságtechnikai szakértő elmondta, jelenleg bárki viszonylag könnyen hozzájuthat a légpuskához.

Milyen fegyvernek minősül a légpuska, és kik juthatnak hozzá?

Ha a jogi értelmezést nézzük, akkor lőfegyvernek minősül: a tűzfegyver, valamint az a légfegyver, amelyből 7,5 Joul-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki. Az úgynevezett éles fegyverekhez hozzájutni még illegálisan is nagyon nehéz, legálisan pedig nagyon komoly szabályoknak kell megfelelni.

Az adott ügyben légpuska sült el, amelyre leegyszerűsített szabályozás vonatkozik. Ilyen puskát (majdnem) bárki vásárolhat, aki magyar állampolgár, betöltötte 18. életévét és nincsenek korlátozva ezirányú jogai. Hivatalos fegyverboltokban vásárolható meg és ezek a fegyverek biztonsági tanúsítvánnyal is rendelkeznek. Ugyanakkor ilyen típusú fegyverekkel találkozhatunk például a céllövöldékben is

- mondta Hajós István.

Otthon lehet a fegyver betöltött állapotban

A légfegyverek az utcán nem hordhatók éles állapotban még fegyvertokban sem. Azaz nem lehetnek övre erősítve és összeszerelt, betöltött, úgynevezett tűzkész állapotban. Csak szétszerelt állapotban szállíthatók, még az autóban is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Otthon azonban önvédelmi céllal lehet tűzkész (betöltött) állapotban a fegyver, de itt is gondoskodni kell róla, hogy illetéktelen vagy főleg kiskorú személy ne férjen hozzá, ne tudja használni, hogy magában vagy másban akarva vagy akaratlanul kárt tegyen, de ez a része már a gondatlanság jogi körét boncolgatja

 - tette hozzá Hajós István.

Hogyan történhetett pontosan a tragédia?

„Nagyon furcsának találom a baleset körülményeit, hiszen egy légpuskával, amely hosszú, sokkal nehezebben tudja meglőni magát egy gyermek, mint egy pisztollyal. Ilyen nagyságú puskánál már jóval nehezebb elérni az elsütő billentyűt, így jelen pillanatban csak találgatni tudunk. A hatóság folyamatosan elemzi az esetet fegyverszakértők bevonásával” - mondta Hajós István.

Szükség lenne egy alaptanfolyamra

„Sajnos a jelenlegi baleset is megmutatta, amit már korábban hangoztattam, hogy nagy szükség lenne az engedély nélkül tartható különböző fegyverek használatának az oktatására, a hasonló esetek megelőzésének érdekében. Én a fegyvervásárlást is egynapos tanfolyamhoz kötném, ahol ismertetik az eszköz használati, és tárolási szabályait” - zárta mondanivalóját a biztonsági szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?