15 °C Budapest
Ex-soviet concrete block houses in eastern-europe

Megállt a hosszú ideje tartó drágulás az ingatlanpiacon: tényleg érik a fordulat?

2023. január 12. 16:34

Felemásra sikerült a múlt év a használt lakások piacán. A lassulás jelei már korábban láthatóak voltak a kínálati oldalon, most a tényadatok is megerősítik ezt a tendenciát. A KSH által publikált előzetes adatok szerint 2022 harmadik negyedévében a használt lakások mindössze 1,1 százalékkal drágultak az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben 2020 végétől a múlt év első feléig terjedő időszakban 3,6-9,7 százalékos negyedéves drágulás jellemezte a használt lakásokat. A kínálat fokozatos bővülést mutat, ez pedig a vevőknek kedvez, a korábbi évekhez képest könnyebben tudnak alkudni. Az eladóknak pedig éppen ezért rugalmasan kell kezelniük az árat.

Az előző év harmadik negyedében nagyon lelassult a használt lakóingatlanok drágulása - áll az ingatlan.com legfrisseb elemzésében, amely ismerteti a KSH lakásárindexének előzetes adatait, egyben a saját adatok alapján mutatja be a legfrissebb árváltozásokat.

"Nagyon felemásan alakult a múlt év. Az első félévben még élénk volt a lakáspiac, 2022 második felében viszont fékre lépett. Már múlt nyáron jeleztük, hogy a lakáspiaci drágulás megtorpant, ezt pedig már a most megjelent előzetes KSH-adatok is alátámasztják.” - értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: 2022 harmadik negyedévében ugyanis a második negyedévhez képest a használt lakásoknál az árváltozás mindössze 1,1 százalékos emelkedést mutatott. Legutóbb a pandémiás időszakban, 2020 második és negyedik negyedévében volt ennél kisebb az áremelkedés üteme. 2020 végétől 2022 közepéig tartó időszakban 3,6-9,7 százalékkal drágultak a használt lakások az előző negyedévhez képest.

Árcsökkenés a nagyvárosokban

A kínálati piac legújabb, januári adatai is egyértelműen a drágulás lassulására utalnak. A fővárosi kerületekben decemberhez képest 0,9 százalékkal 976 ezer forintra, a vármegyeszékhelyeken 1,9 százalékkal 588 ezer forintra csökkentek az átlagos négyzetméterárak.

A szakember szerint már fokozatosan bővül az eladó lakások kínálata a piacon, ezzel a bővüléssel pedig a kereslet nem tart lépést, sőt, visszaesés látható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindezeknek köszönhetően a lakásvásárlást tervezők a korábbi időszakhoz képest sokkal jobb pozícióba kerülhetnek, azaz könnyebben tudnak alkudni a vételárból. A lakástulajdonosoknak pedig muszáj lesz az eladási árakban is alkalmazkodniuk ehhez, ha túl akarnak adni az ingatlanon

- fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem