5 °C Budapest
Young happy couple signing a document while being on a meeting with their real estate agent in the office. The view is through glass.

Ezeket a házakat keresik most legjobban a vidéki magyarok: mi elől menekülnek ennyien?

2022. december 15. 08:15

Hatalmas felbolydulás jellemezte az ingatlanpiacot idén, hiszen rengeteg hatás érte az ágazatot. A koronavírus-járvány után a háború, ezt követően az infláció nehezítette meg a szektor helyzetét. A HelloVidék most szakértők segítségével tekintett vissza az évre, hogy megtudjuk, hogyan befolyásolták a lakáspiacot a legfontosabb események. A kérdésekre az Otthon Centrum, Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője és Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője válaszoltak.

Év elején a legtöbben még a covid utóhatásait tartották a legnagyobb problémának a piacon, de hamar kiderült, hogy a közelben kirobbant háború újabb nehézségekkel szembesíti a piaci szereplőket. Ahogy a tavalyi év második, úgy az idei év első felében a covid alatt elhalasztott kereslet aktivizálódott a piacon, aminek hatására egy év alatt az elmúlt évtized legnagyobb áremelkedése volt tapasztalható a piacon, 2021 és 2022 második negyedéve között, országosan mintegy 24 százalékkal mentek feljebb a lakásárak – mondta a lapnak Futó Péter.

Az elmúlt években alapvetően a pénzügyi feltételrendszer - hitelezési feltételek, támogatások elérhetősége - határozta meg a lakóingatlanpiaci kereslet alakulását. Az infláció megfékezése érdekében felemelt alapkamat az első félévben még nem éreztette hatását a hitelezésben, de a nyár folyamán már csökkent a kereslet a megdrágult hitelek miatt. Ugyanakkor az erősödő infláció következtében visszatértek a befektetők, elsősorban a budapesti és a nagyvárosi ingatlanpiacra. A felújítási támogatásnak nem volt lényegi hatása az ingatlanpiaci folyamatokra. Ez többek között azzal magyarázható, hogy ennél a támogatási formánál a jogosultság minimum egy éves ottlakáshoz kötött, ebből kifolyólag a kedvezményt elsősorban a tulajdonosok használták fel korszerűsítésre vagy komfortnövelő beruházásokra. Az új építésű lakások iránti keresletet elsősorban a kedvező kamatfeltételekkel elérhető zöld hitel (Zöld Otthon Program) határozta meg – foglalta össze a lakáspiacot befolyásoló tényezőket az Otthon Centrum.

A kiugróinfláció, valamint az alapkamat sorozatos emelése nehéz helyzet elé állította azokat, akik hitel segítségével kívánták finanszírozni otthonteremtésüket. A nyári időszakban már lassított a piac, az év végére pedig sokan elestek a hitellehetőségektől, ezért elengedték ingatlanvásárlással kapcsolatos terveiket, többen a tervezettnél csak kevesebb összeghez jutottak hozzá. A bankfüggetlen pénzügyi szakértők segítségével könnyebb eligazodni az állami támogatások között, így egyre többen igényelték a díjmentes szakmai támogatást. A CSOK-hoz, vagy például az otthonfelújítási támogatáshoz igényelhető 3%-os, kamattámogatott kölcsön a hitelpiacon ma elérhető jelzáloghitelekkel szemben verhetetlen, szerencsésnek mondható az, aki még ki tudta használni ezeket a lehetőségeket akár otthonteremtés, akár felújítás volt a cél – tette hozzá Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, akkor olvasd tovább a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?