Young women cuts fresh herbs for a dinner

Drágulnak a fűszerek is: megéri otthon termeszteni?

2022. november 15. 08:16

Az elmúlt évben a fűszerek árai jelentősen emelkedtek, a csomagolt fűszerek ára körülbelül 14 százalékkal. A szélsőséges időjárás, amelyet a tudósok a klímaváltozáshoz kapcsolnak, idén a kulcsfontosságú élelmiszerek hiányát idézte elő, és ez hatott a fűszeárakra is - írja a HelloVidék. Leginkább a koriander, kurkuma, chili, fekete bors és kardamom drágultak.

A nyers chili ára például 2021 decembere és 2022 szeptembere között megduplázódott. Világpiaci szinten a kurkuma kivételével, amelynek inflációja augusztusban 6,7% volt, az összes többi fűszerfajta is hatalmas emelkedést mutatott: a száraz chili (23,4%), koriander (18,9%), kömény (18,3%) és fekete bors (14,7%). A kereskedők szerint míg a kurkuma ára az év eleji csúcsa óta stabilizálódott, az összes többi fűszerfajta ára várhatóan tovább emelkedik az alacsonyabb termelés és az exportot mozgató erős globális kereslet miatti kínálati korlátok miatt.

A pandémia alatt népszerű lett a kertészkedés, illetve a saját termesztésű zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények nevelése. Volt, aki csak hobbi szinten volt, aki elhivatottságból vágott neki, de ez a trend nem ment ki a divatból, mai napig rengetegen kaptak rá a saját termesztésű termények ízére. Nem csoda az sem, hogy vannak, akik most kezdtek saját kertészetbe, kisebb ültetvények kialakításába, hiszen nem utolsó a házi zöldség, fűszernövény kereskedelmi szempontból sem.

A teljes cikk a fűszertermesztésről a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18