6 °C Budapest
Drone photo of Csacs district on a foggy autumn morning in City Zalaegerszeg, Hungary

Megrohanták ezeket a vidéki magyar településeket a külföldiek: itt vesznek most házat, nyaralót

2022. november 8. 12:03

Nem a határon túlról érkezők pörgetik az ingatlanpiacot, akik mégis vásárolnak, azokat főképp Budapest érdekli, és szinte mindannyian készpénzben fizetnek, átlagosan 42 millió forintot. Nőtt az ukrán vevők száma, míg a kínaiak alig vásárolnak magyar ingatlant.

Továbbra sem a külföldi vásárlók diktálják az ingatlanpiaci tempót, derült ki az Otthon Centrum (OC) közreműködésével ingatlant vásárló külföldiek arányáról készült összegzésből. Az idei év első kilenc hónapjának statisztikái alapján az OC hálózata által közvetített adás-vételek mindössze 2 százalékánál volt külföldi állampolgárságú a vevő. Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető elmondta, a külföldiek között hagyományosan a németek a legaktívabb vásárlók Magyarországon, arányuk eléri az összes idegenbeli vevő 25 százalékát. A másodikok a szlovákok 10 százalékkal, utánuk pedig az ukránok következnek 9 százalékkal – utóbbiak aránya egyértelműen a háború elől menekülők miatt emelkedett.

A többi nemzetiség aránya elhanyagolható, ugyanakkor az európai vásárlók mellett a világ tőlünk távolabb eső részéből is érkeztek ügyfelek a magyar piacra. Például Afrikából, nigériai, algériai állampolgár, a Közel-Keletről pedig iraki, iráni, izraeli; Ázsiából indiai, dél-koreai és kínai vásárló is megfordult az ingatlanközvetítőnél. Utóbbi csoport az összes külföldi mindössze 3,7 százaléka, vagyis a kínaiak továbbra sem vásárolnak tömegesen ingatlant a magyar piacon. Az OC közreműködésével lebonyolított tranzakciók között idén nem akadt az amerikai kontinensről érkezett vevő.

A Magyarországon vásárló külföldiek döntően készpénzben fizetnek. Mindössze 10 százalékuk vesz fel hitelt, szemben a magyar állampolgárokkal, akiknek bő 30 százaléka így vásárol az ingatlanközvetítőnél. Külföldiek által vásárolt ingatlanok átlagértéke 41,9 millió forint, ami 2 százalékkal magasabb az összes elkelt ingatlan átlagánál. Ez az eltérés azzal is összefügghet, hogy 53,5 százalékuk Budapesten vásárolt az idei év első kilenc hónapjában. A fővárosban a XIII. kerület a legkelendőbb, a határon túlról érkezettek 11 százaléka itt vásárolt ingatlant, ezenkívül még a VII. kerület említésre méltó, ahol a külföldiek 8 százaléka talált otthont magának.

A fővároson kívül a legnépszerűbb település Zalaegerszeg, ám arányuk itt már csak 3 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A többi településre eseti vásárlások a jellemzőek, a határ menti helységekben (a délnyugati határnál: Bolhó, Bélavár, Vízvár esetében), vagy a Balaton körül (Balatonszemes, Siófok, Vonyarcvashegy) akadt több külföldi vásárló.

Soóki-Tóth Gábor kiemelt egy meglepő statisztikát is: a kimutatás szerint a külföldiek kétharmada férfi, miközben az Otthon Centrumnál vásárló összes ügyfélnél azonos a két nem aránya. Ugyancsak érdekes tény, hogy a külföldiek által preferált ingatlantípusok mintázata között jelentős eltérés mutatkozik a hálózati átlagokhoz képest. Kiderült, hogy a külföldiek 47 százaléka vásárol használt házat, míg 32 százaléka használt lakást, 14 százaléka új építésű ingatlant, és csak 7 százaléka gondolkodik panellakásban. Ezek az arányok eltérnek az Otthon Centrum ügyfeleinek megoszlásától: használt házat a vásárlók 39 százaléka, használt lakást 34,5 százaléka, panelt 15 százaléka, és új építésű ingatlant 11,5 százaléka vett. Ezek a számok azt mutatják, hogy a magyarokhoz képest a külföldiek nagyobb arányban vesznek házat, és kevésbé kedvelik a panellakást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?