New complex of apartment buildings under construction, Szczecin, Poland

Mi folyik a magyar építőiparban? Eljöhetett a nagy fordulat, kezd begyűrűzni a válság

2022. október 13. 11:01

A Mapei Kft. adatai szerint az előző év azonos időszakához képest körülbelül 20,5 százalékkal nőtt az építőipar bevétele. A növekedés mögött azonban jelentős részben az áremelés hatása áll.

A Mapei Kft. az idei év harmadik negyedévében 25,6 milliárd forintos bevételt ért el, ami 20,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A vállalat információi szerint ez annak köszönhető, hogy jóval megemelkedtek az alapanyagárak az építőiparban is, ráadásul a cég többszöri árkorrekcióra is kényszerült, miután komoly alapanyaghiánnyal kellett szembenéznie.

„Felemás az építőipar helyzete, nőtt is, meg nem is, egyszerre van jelen növekedés és stagnálás. Egyrészről nő az ágazat árbevétele, ugyanakkor az értékesített építőanyagok mennyisége stagnál. Míg az év első hat hónapjában kitartott az építőipar lendülete, a harmadik negyedévben az árbevétel növekedését az áremelkedés hajtja, lassuló építőipari lendület mellett” – magyarázza Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A szakember szerint hasonló kettőség jellemzi az ágazat kilátásait is. Egyrészről bizalomra ad okot, hogy újra nő a megrendelt építőanyagok mennyisége, másrészről viszont az állami beruházások leállítása, az energiaárak növekedése és az infláció emelkedése miatt várhatóan mérséklődik a kereslet, ezért összességében lassulásra lehet számítani.

Felújításon, építkezésen töri a fejét? A Pénzcentrum segít megtalálni a legjobb személyi hitel konstrukciót

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legnagyobb nehézséget ma a kiszámíthatatlanság jelenti az építőiparban, nem tudnak kalkulálni a kivitelezők és építtetők. Van olyan szegmens, ahol hetente vagy akár naponta változnak az árak, az energiaárak miatt dráguló alapanyagárak hatására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53