Two men in uniform collecting garbage at city,Trash and rubbish collection.

Vége a pesti kukakrízisnek: megszületett a megállapodás, ennyit kapnak mostantól a kukások

2022. október 6. 21:15

Idegörlő huzavona után csütörtök este végre megállapodott a Budapesti Közművek a kukások szakszervezetével. Rögzítették többek között, hogy a jövőben 200 ezer forintot kapnak a szemétszállításban dolgozók.

Csütörtök este megállapodást írt alá egymással a kukásokat képviselő HVDSZ 2000 szakszervezet elnöke és a Budapesti Közművek, ezzel pedig vége a szemétszállítók budapesti munkabeszüntetésének, péntektől ismét elviszik a hulladékot a fővárosban.

A megállapodásban rögzítették, hogy a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200.000 forintos rendkívüli rezsitámogatást kapnak.

A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozójának bruttó 120 ezer forintos karácsonyi jutalmat is ki fog fizetni decemberben. A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe fogják beépíteni.

A béremelést a Közművek a bérmegtakarításából, valamint erre felvett folyószámlahitelből fogja finanszírozni.

A szakszervezet és a Budapesti Közművek vállalta, hogy mindent megtesznek a hulladékszállítás újraindítása érdekében, de egyelőre a budapestiek türelmét kérték, amíg a háromnapos szolgáltatáskimaradást teljes körűen pótolni tudják. Mint a közleményben ezzel kapcsolatban vállalásként megfogalmazták,

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a Budapesti Közművek a hulladék begyűjtés és szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen 2022. október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja. A munkavállalók 2022. október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.

Mint ismeretes, a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban október 4-én kedden reggel munkabeszüntetés kezdődött. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott januári béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette. A munkabeszüntetés miatt Budapesten és a Társaság által közvetlenül kiszolgált egyes agglomerációs településeken elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem