11 °C Budapest
Analog electricity meter for households. Measuring used electricity in kWh ( kilowatt hour )

Ezek a lakások, házak már most eladhatatlanok Magyarországon: nagy bajban van, aki ilyenben lakik

2022. szeptember 15. 11:04

Alaposan átrendezi az ingatlanpiacot a Velencei-tónál is az energiaárak változása, mely talán a legnagyobb hatású tényező most. Az ingatlanközvetítő szerint leginkább azt érezni, hogy az emberek kivárnak, illetve aki ingatlant keres, annak rendkívül fontos szemponttá vált a rezsiköltség kérdése.

Mindenki pánikban van attól, hogy mi fog történni a közeljövőben a Velencei-tóval - jelezte dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője, a vízszint idén nyáron bekövetkezett riasztó szintű csökkenésére utalva. Azt persze nehéz megmondani, hogy önmagában a víz eltűnése mennyire hat az ingatlanpiaci forgalomra, ugyanis ahogy az országos ingatlanpiacot, úgy a Velencei-tó ingatlanpiacát is több más hatás érte az elmúlt hónapokban.

Elég csak a koronavírusra, a háborúra vagy az energiaválságra gondolni, melyek mind bizonytalanságot okoznak, de azt is egyértelműen lehet érezni, hogy az emelkedő hitelkamatok miatt sokan kiestek a vevők közül - mondta a szakértő.

Lakást vennél? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

Úgy véli ugyanakkor, hogy az utóbbi időben mindezen tényezők közül talán az energiaárak várható emelkedése hatott leginkább az ingatlanvásárlók hozzáállására, annak ellenére, hogy az első, esetleg növekvő árakat tartalmazó rezsiszámlák még csak a napokban érkeznek meg az ingatlantulajdonosokhoz.

Megfigyelései szerint a nagy alapterületű, energiatanúsítványt tekintve az alsóbb kategóriákba tartozó ingatlanok alól kicsúszott a talaj, megállt a piacuk, senki nem keresi őket. Ugyanakkor vásárláskor mindenki kíváncsi az ingatlanok rezsiköltségeire, megvizsgálják egy évre visszamenően a számlákat, kalkulálnak a fogyasztással, mielőtt belevágnának a vásárlásba.

A másik oldalt tekintve viszont azt látni, hogy ha meg is jelennek a piacon nagyméretű ingatlanok, a tulajdonosaik még a korábbi árszintekhez igazodnak, így jelentős mértékben túlárazva kínálják azokat. Ennek következtében ezeket a nagyméretű, rossz energiahatékonyságú ingatlanokat nagyjából elengedte a piac

- fogalmazott Kovács Csaba. Hozzátette, hogy az eladók szinte megsértődnek, amikor az ingatlanközvetítő azt a reális árat közli velük, amennyiért valóban értékesíteni lehetne ebben a helyzetben az ingatlant. Egyértelmű ugyanis, hogy az említett kategóriában áresés következett be, amivel azonban még nem mertek szembenézni az érintett ingatlanok tulajdonosai.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kisméretű, olcsó fenntartású ingatlanok iránt ugyanakkor továbbra is lehet érzékelni a keresletet - a többi felmerülő probléma ellenére -, ugyanakkor az újépítésű ingatlanok iránt nem mutatkozik hasonló érdeklődés, annak ellenére, hogy korszerűbb, energiatakarékosabb ingatlanokról van szó.

Kovács Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a Velencei-tó ingatlanpiacát az üzemanyagárak kapcsán kialakuló helyzet annyira nem nehezíti, mivel ennek a területnek rendkívül jó a tömegközlekedése, és érezhető is, hogy az emberek jelentős része váltott át autóról tömegközlekedésre. Mindössze 38-40 perc alatt elérhető ugyanis a 4-es metró, tehát még egyes külső budapesti kerületekkel is versenyképes a térség.

Ami pedig az ingatlanárakat illeti, 450 ezer és 1 millió forint között mozognak, ebbe azonban minden beletartozik a használtaktól az újépítésűekig. A keresett, közepes méretű, kertes nyaralók átlagára mintegy 45 millió forint környékén alakul. Ezek régebben épült, de azért jól karbantartott, jellemzően 60-80 négyzetméteres, háromszobás házak, normál méretű telekkel.

Összességében tehát elmondható, hogy jelenleg mindenki kivár, nemcsak a vevők, hanem az eladók is. Egyelőre még nem bontakozott ki a változások hatása, inkább csak a várakozások mozgatták a nyár végén az ingatlanpiacot. Ezek alapján pedig nehéz megmondani, hogy az őszi hónapokban pontosan hogyan is fest majd a valós helyzet, és ez miként hat az ingatlanpiacra. Habár azt valószínűsíteni lehet, hogy az energiaárak kapcsán bekövetkezett változások tartósan hatni fognak az ingatlanpiacra

- tette hozzá Kovács Csaba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?