15 °C Budapest
London, 2019. október 14.A brit parlament által közreadott, videófelvételrõl készített képen II. Erzsébet brit királynõ az új kormányprogramot ismertetõ trónbeszédével megnyitja a következõ törvényhozási évadot a parlament londoni épülete, a Westminster-palota felsõházi üléstermében, a Lordok Házában 2019. október 14-én.MTI/EPA/Brit parlament

Elhunyt II. Erzsébet királynő

2022. szeptember 8. 19:33

Kilencvenhat éves korában csütörtökön meghalt II. Erzsébet brit királynő. A hírt a Buckingham-palota is megerősítette. A királynőt nem Londonban, hanem a királyi család skóciai kastélyában érte a halál, családja körében - írja a BBC.

II. Erzsébet 1926-ban született Londonban, Albert herceg (a későbbi VI. György brit király) és Elizabeth Bowes-Lyon hercegné első gyermekeként. Gyermekkorát Londonban töltötte, leszámítva azokat az éveket, mikor a második világháborúban a Harmadik Birodalom Londont bombázta, ekkor vidékre menekültek, bár felmerült, hogy Nagy-Britanniát is elhagyják. Apja ekkor már uralkodó volt, Erzsébet pedig az első számú örököse a koronának: nagybátyja, VIII. Edward 1936 végén lemondott a trónról.

Erzsébet 1952 februárjában lett Anglia, Skócia és Észak-Írország királynője, mikor apja súlyos betegség után elhunyt. Uralkodására esett többek között egy komoly gazdasági recesszió, a háború utáni újjáépítés gondja, a falklandi háború, valamint családi tragédia is esett erre az időszakra: majdnem pontosan 25 évvel ezelőtt Károly herceg elvált felesége, Diana hercegnő egy közlekedési balesetben meghalt, 2002-ben pedig elveszítette egyetlen testvérét, Margit hercegnőt is.

Erzsébet királynő történelmi szerepét már önmagában jól példázza, ha megnézzük, ki mindenkit „túlélt” uralkodóként: 1952 és 2022 között 15 miniszterelnökkel dolgozott együtt (az utolsót, a frissen megválasztott Liz Trusst kedden kérte csak fel kormányalakításra, legelső miniszterelnöke pedig Winston Churchill volt), uralkodási ideje alatt 7 pápa és számos amerikai elnök is jött és „ment”. Erzsébet 70 éves uralkodási idejével rekorder volt Nagy-Britannia történelmében, de a világtörténelemben is csak XIV. Lajos, a Napkirály előzte meg: Erzsébet 70, Lajos 72 éven át uralkodott.

Erzsébet halálával legidősebb fia, a 73 éves Károly ül a brit trónra, azt egyelőre nem tudni, hogy milyen uralkodói néven. Ezzel a wales-i hercegi titulus is tovább száll, mégpedig az ő elsőszülött fiára, a 40 éves Vilmos hercegre, aki így a brit trón első számú örököse is lett.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm