12 °C Budapest
London, 2019. október 14.A brit parlament által közreadott, videófelvételrõl készített képen II. Erzsébet brit királynõ az új kormányprogramot ismertetõ trónbeszédével megnyitja a következõ törvényhozási évadot a parlament londoni épülete, a Westminster-palota felsõházi üléstermében, a Lordok Házában 2019. október 14-én.MTI/EPA/Brit parlament

Elhunyt II. Erzsébet királynő

2022. szeptember 8. 19:33

Kilencvenhat éves korában csütörtökön meghalt II. Erzsébet brit királynő. A hírt a Buckingham-palota is megerősítette. A királynőt nem Londonban, hanem a királyi család skóciai kastélyában érte a halál, családja körében - írja a BBC.

II. Erzsébet 1926-ban született Londonban, Albert herceg (a későbbi VI. György brit király) és Elizabeth Bowes-Lyon hercegné első gyermekeként. Gyermekkorát Londonban töltötte, leszámítva azokat az éveket, mikor a második világháborúban a Harmadik Birodalom Londont bombázta, ekkor vidékre menekültek, bár felmerült, hogy Nagy-Britanniát is elhagyják. Apja ekkor már uralkodó volt, Erzsébet pedig az első számú örököse a koronának: nagybátyja, VIII. Edward 1936 végén lemondott a trónról.

Erzsébet 1952 februárjában lett Anglia, Skócia és Észak-Írország királynője, mikor apja súlyos betegség után elhunyt. Uralkodására esett többek között egy komoly gazdasági recesszió, a háború utáni újjáépítés gondja, a falklandi háború, valamint családi tragédia is esett erre az időszakra: majdnem pontosan 25 évvel ezelőtt Károly herceg elvált felesége, Diana hercegnő egy közlekedési balesetben meghalt, 2002-ben pedig elveszítette egyetlen testvérét, Margit hercegnőt is.

Erzsébet királynő történelmi szerepét már önmagában jól példázza, ha megnézzük, ki mindenkit „túlélt” uralkodóként: 1952 és 2022 között 15 miniszterelnökkel dolgozott együtt (az utolsót, a frissen megválasztott Liz Trusst kedden kérte csak fel kormányalakításra, legelső miniszterelnöke pedig Winston Churchill volt), uralkodási ideje alatt 7 pápa és számos amerikai elnök is jött és „ment”. Erzsébet 70 éves uralkodási idejével rekorder volt Nagy-Britannia történelmében, de a világtörténelemben is csak XIV. Lajos, a Napkirály előzte meg: Erzsébet 70, Lajos 72 éven át uralkodott.

Erzsébet halálával legidősebb fia, a 73 éves Károly ül a brit trónra, azt egyelőre nem tudni, hogy milyen uralkodói néven. Ezzel a wales-i hercegi titulus is tovább száll, mégpedig az ő elsőszülött fiára, a 40 éves Vilmos hercegre, aki így a brit trón első számú örököse is lett.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07