Senior adult woman worries over her past due bills while sitting on home living room sofa.  A pile of invoices on coffee table in front of her.  She is calculating expenses versus budget income.  Frustration among middle-class people.   Great imagery for election season:  home finances, recession, past due bills, mortgage, debt, stress, worry, taxes.

Átalányt fizetők, havonta diktálók, figyelem! Így fogják kiszámlázni a rezsiemelést augusztustól

2022. július 24. 20:02

Ismét eltelt egy újabb hét, és a Pénzcentrumon rengeteg cikket olvashattak tőlünk az olvasók. Ezek közül gyűjtöttük most össze a legizgalmasabb, legolvasottabb anyagokat. Nem meglepő, hogy a hetet főleg a rezsiemelés szabályozása körüli hírek uralták, de azért a cigiárak emelése vagy akár az évtizedek óta nem látott hőség is sokakat érdekelt.

Így fogják kiszámlázni a rezsiemelést: ezt kell tudnia az átalányosoknak, havonta diktálóknak

Kiderült, hogyan fogják kiszámlázni a rezsiemelést azoknak, akik átalányt fizetnek, és azon fogyasztóknak, akik diktálás alapján fizetik ki a számlát. Mutatjuk, mire kell számítani!

Kemény bírságot kaphat, aki így játszaná ki a rezsiemelést: kevesen tudják, de ez szigorúan tilos

Durván felment a tüzelőanyagok ára, és a rezsicsökkentés visszavágása újabb ellátási problémákhoz vezethet a piacon. A magyarok ugyanis már a háború kitörését követően elezdték felvásárolni a tűzifát, brikettet, erre pedig még rá is tett egy lapáttal a rezsiemelés: piaci forrásaink szerint sok kereskedő már a kormányzati bejelentés után megemelte árait. Aki fát szeretne vásárolni télire, érdemes résen lennie: a csalók is tudják, hogy intenzív időszakot élünk, az ember könnyebben bedőlhet nekik. Azt viszont felejtsük el, hogy majd a régi bútorok, és a felújításból maradt faanyagok kerülnek a kályhába: csúnya büntetés lehet a vége, ha valaki ilyesmivel fűt.

Felejtsd el a fatüzelést: ilyen kályhát vegyél, ha legyőznéd a rezsiemelést

Már eddig is óriási volt a kereslet a fatüzelésű kályhákra, ám a rezsiemelés hírére ez méginkább eszkalálódott, olyannyira, hogy a forgalmazók lassan kifogynak a készletekből. Megnéztük, milyen alternatív útvonalról lehetne kályhát szerezni. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy bár valóban jó alternatívája lehet a gáznak a fatüzelés, de nem feltétlenül alkalmas arra minden ingatlan, sőt. Szilágyi László, a Víz-, gáz, fűtéstechnika szaklap kiadóvezetője attól tart, hogy a kályhavásárlások megszaporodásával a szén-monoxid mérgezések száma is drasztikusan megnőhet. Épp ezért azt tanácsolta, hogy mindenképp hívjuk ki a kéményseprőket beüzemelés előtt.

Így játszható ki a rezsiemelés: ezeket a gépeket azonnal tépd ki a konnektorból

Aki a megállapított átlagnál több elektromos áramot fogyaszt, az augusztustól magasabb villanyszámlát fizet. De vajon miképp tudunk legegyszerűbb módon spórolni mostantól? Megnéztük, melyik háztartási eszközünk fogyasztja a legtöbb energiát.

Máris kiszámolta az MVM, mennyi lesz a túlfogyasztásod: itt bárki megnézheti, többet fog-e fizetni

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Már meg is jelent az MVM felhasználói fiókjaiban, mennyi az egyes ügyfelek becsült fogyasztása. Aki rendelkezik felhasználói fiókkal, megnézheti, mit kalkulált ki számára a szolgáltató. Azt is mutatjuk, hogy túlfogyasztás esetén kinek mennyit kell fizetnie.

Rezsiemelés: kevés magyar tud ezekről a támogatásokról, nekik járhat segítség a számlákhoz

Az, hogy a magyarok egy jelentős hányada augusztustól többet fog fizetni a gázért és a villanyért, mostanra nagyjából eldőlt, az azonban még nem derült ki, pontosan mennyivel többet, ahogy az sem, miből telik majd erre a kevés bevétellel, ráadásul rosszul szigetelt ingatlanokban élőknek. Kevesen tudják, de az önkormányzattól is kérhetnek segítséget, a kispénzből élők.

Nem érdemes kockáztatni: csúnya büntetést kaphat, aki így tankol Magyarországon

Bár előfordulhatnak kisebb-nagyobb ellátási problémák a hazai benzinkutakon a nyári csúcsidőszakban, az ellátás egyelőre - a mennyiségi korlátozások betartásával - biztosítottnak tűnik. Ugyanakkor biztosan sokaknak megfordult a fejében, hogy bespájzolnak némi benzint vagy gázolajat a nehezebb időkre. Azonban ez már csak azért sem éri meg, mert az üzemanyagok tárolásának szigororú szabályai vannak, aki pedig ezeket megszegi, az komoly büntetésre számíthat. Ráadásul sem a benzin, sem a dízel nem tartható el a végtelenségig, pár hónap alatt megromlanak.

Magyarok tízezreit keresik erre a munkára: napi 15 ezret is lehet keresni, semmilyen papír nem kell

Magyarországon mintegy 100 000 munkás hiányzik a földekről. Pedig nagy szükség lenne a különböző gyümölcsök, zöldségek betakarítását végző dolgozókra. Csakhogy ilyenek egyre kevesebben vannak, sokan külföldre mennek inkább dolgozni, és tőlünk keletebbről sem hozzánk, hanem inkább nyugatra vándorol a munkaerő. Pedig hazánkban is van olyan régió, ahol napszámba már 15 ezer forintos bér alatt nem igen megy el senki. A probléma viszont sokrétű, az elmúlt évtizedek rendesen megcibálták az ágazatot, az pedig, hogy nincs elég munkaerő, sok-sok milliárdos kárt okoz a magyar zöldség-gyümölcs-termesztésnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem