9 °C Budapest
Senior adult woman worries over her past due bills while sitting on home living room sofa.  A pile of invoices on coffee table in front of her.  She is calculating expenses versus budget income.  Frustration among middle-class people.   Great imagery for election season:  home finances, recession, past due bills, mortgage, debt, stress, worry, taxes.

Átalányt fizetők, havonta diktálók, figyelem! Így fogják kiszámlázni a rezsiemelést augusztustól

2022. július 24. 20:02

Ismét eltelt egy újabb hét, és a Pénzcentrumon rengeteg cikket olvashattak tőlünk az olvasók. Ezek közül gyűjtöttük most össze a legizgalmasabb, legolvasottabb anyagokat. Nem meglepő, hogy a hetet főleg a rezsiemelés szabályozása körüli hírek uralták, de azért a cigiárak emelése vagy akár az évtizedek óta nem látott hőség is sokakat érdekelt.

Így fogják kiszámlázni a rezsiemelést: ezt kell tudnia az átalányosoknak, havonta diktálóknak

Kiderült, hogyan fogják kiszámlázni a rezsiemelést azoknak, akik átalányt fizetnek, és azon fogyasztóknak, akik diktálás alapján fizetik ki a számlát. Mutatjuk, mire kell számítani!

Kemény bírságot kaphat, aki így játszaná ki a rezsiemelést: kevesen tudják, de ez szigorúan tilos

Durván felment a tüzelőanyagok ára, és a rezsicsökkentés visszavágása újabb ellátási problémákhoz vezethet a piacon. A magyarok ugyanis már a háború kitörését követően elezdték felvásárolni a tűzifát, brikettet, erre pedig még rá is tett egy lapáttal a rezsiemelés: piaci forrásaink szerint sok kereskedő már a kormányzati bejelentés után megemelte árait. Aki fát szeretne vásárolni télire, érdemes résen lennie: a csalók is tudják, hogy intenzív időszakot élünk, az ember könnyebben bedőlhet nekik. Azt viszont felejtsük el, hogy majd a régi bútorok, és a felújításból maradt faanyagok kerülnek a kályhába: csúnya büntetés lehet a vége, ha valaki ilyesmivel fűt.

Felejtsd el a fatüzelést: ilyen kályhát vegyél, ha legyőznéd a rezsiemelést

Már eddig is óriási volt a kereslet a fatüzelésű kályhákra, ám a rezsiemelés hírére ez méginkább eszkalálódott, olyannyira, hogy a forgalmazók lassan kifogynak a készletekből. Megnéztük, milyen alternatív útvonalról lehetne kályhát szerezni. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy bár valóban jó alternatívája lehet a gáznak a fatüzelés, de nem feltétlenül alkalmas arra minden ingatlan, sőt. Szilágyi László, a Víz-, gáz, fűtéstechnika szaklap kiadóvezetője attól tart, hogy a kályhavásárlások megszaporodásával a szén-monoxid mérgezések száma is drasztikusan megnőhet. Épp ezért azt tanácsolta, hogy mindenképp hívjuk ki a kéményseprőket beüzemelés előtt.

Így játszható ki a rezsiemelés: ezeket a gépeket azonnal tépd ki a konnektorból

Aki a megállapított átlagnál több elektromos áramot fogyaszt, az augusztustól magasabb villanyszámlát fizet. De vajon miképp tudunk legegyszerűbb módon spórolni mostantól? Megnéztük, melyik háztartási eszközünk fogyasztja a legtöbb energiát.

Máris kiszámolta az MVM, mennyi lesz a túlfogyasztásod: itt bárki megnézheti, többet fog-e fizetni

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Már meg is jelent az MVM felhasználói fiókjaiban, mennyi az egyes ügyfelek becsült fogyasztása. Aki rendelkezik felhasználói fiókkal, megnézheti, mit kalkulált ki számára a szolgáltató. Azt is mutatjuk, hogy túlfogyasztás esetén kinek mennyit kell fizetnie.

Rezsiemelés: kevés magyar tud ezekről a támogatásokról, nekik járhat segítség a számlákhoz

Az, hogy a magyarok egy jelentős hányada augusztustól többet fog fizetni a gázért és a villanyért, mostanra nagyjából eldőlt, az azonban még nem derült ki, pontosan mennyivel többet, ahogy az sem, miből telik majd erre a kevés bevétellel, ráadásul rosszul szigetelt ingatlanokban élőknek. Kevesen tudják, de az önkormányzattól is kérhetnek segítséget, a kispénzből élők.

Nem érdemes kockáztatni: csúnya büntetést kaphat, aki így tankol Magyarországon

Bár előfordulhatnak kisebb-nagyobb ellátási problémák a hazai benzinkutakon a nyári csúcsidőszakban, az ellátás egyelőre - a mennyiségi korlátozások betartásával - biztosítottnak tűnik. Ugyanakkor biztosan sokaknak megfordult a fejében, hogy bespájzolnak némi benzint vagy gázolajat a nehezebb időkre. Azonban ez már csak azért sem éri meg, mert az üzemanyagok tárolásának szigororú szabályai vannak, aki pedig ezeket megszegi, az komoly büntetésre számíthat. Ráadásul sem a benzin, sem a dízel nem tartható el a végtelenségig, pár hónap alatt megromlanak.

Magyarok tízezreit keresik erre a munkára: napi 15 ezret is lehet keresni, semmilyen papír nem kell

Magyarországon mintegy 100 000 munkás hiányzik a földekről. Pedig nagy szükség lenne a különböző gyümölcsök, zöldségek betakarítását végző dolgozókra. Csakhogy ilyenek egyre kevesebben vannak, sokan külföldre mennek inkább dolgozni, és tőlünk keletebbről sem hozzánk, hanem inkább nyugatra vándorol a munkaerő. Pedig hazánkban is van olyan régió, ahol napszámba már 15 ezer forintos bér alatt nem igen megy el senki. A probléma viszont sokrétű, az elmúlt évtizedek rendesen megcibálták az ágazatot, az pedig, hogy nincs elég munkaerő, sok-sok milliárdos kárt okoz a magyar zöldség-gyümölcs-termesztésnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?