16 °C Budapest
The hungarian currency (Forint) in a human hand. Hungary belongs to the European Union but hasnt adopted the euro as currency.

Rezsiemelés: kevés magyar tud ezekről a támogatásokról, nekik járhat segítség a számlákhoz

2022. július 18. 16:07

Az, hogy a magyarok egy jelentős hányada augusztustól többet fog fizetni a gázért és a villanyért, mostanra nagyjából eldőlt, az azonban még nem derült ki, pontosan mennyivel többet, ahogy az sem, miből telik majd erre a kevés bevétellel, ráadásul rosszul szigetelt ingatlanokban élőknek. Kevesen tudják, de az önkormányzattól is kérhetnek segítséget, a kispénzből élők.

Múlt héten energia-veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon, melyre azért volt szükség, mivel egy év alatt a világpiacon az áram ára ötszörösére, a gázé pedig hatszorosára emelkedett. Ilyen körülmények között a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés tovább nem fenntartható: lépnie kellett a kormánynak. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 13-i kormányinfón 7 pontos intézkedéscsomagot jelentett be. Az intézkedéscsomag többek között a gázkitermelés és a szénbányászat fokozását, az erőművek ügyének rendbetételét tartalmazza, ám az utolsó pontja közvetlenül is érinti a magyar lakosságot, hiszen mostantól aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a többlethez már piaci áron jut hozzá.

Azóta már számos számítási mód, és táblázat látott napvilágot, mely alapján mindenki igyekszik kiszámolni, mennyivel fog többet fizetni augusztustól, ám az igazság az, hogy a rendelet megjelenéséig pontos számokat senki sem fog tudni mondani előre, csak találgathatunk. Mindenesetre már több önkormányzat is jelezte, hogy segít majd a rászoruló családoknak kifizetni a megemelkedett költségeket.

A városokban, településeken élő szociális helyzetét, problémáit, mindig az adott önkormányzat ismeri a legjobban, de sok helyen mostanra elfogytak a tartalékok. Ennek ellenére sok helyen van megoldás.

Terézváros önkormányzata például energiatanácsadó irodát nyit, emellett fűtéstámogatást nyújtanak a leginkább rászorulóknak. A támogatásra jogosultak körét épp a közelmúltban bővítették (egy főre eső havi jövedelem 135 ezer, egyedül élő esetén 165 ezer), de az utóbbi idők súlyos inflációja, a rezsi várható emelkedése miatt meg fogják vizsgálni a támogatás jelenlegi összegének emelésének lehetőségét is. De támogatják a társasházak, lakások energetikai korszerűsítését is.

A 13. kerület önkormányzatának tájékoztatása szerint Közüzemi díj támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át ( 71,250.-Ft), egyedül élő esetében a 300%-át ( 85,500.-Ft).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Online energia- és adótanácsadással segíti majd Zugló Önkormányzata a nehéz helyzetbe jutott polgárokat, ezen felül a fűtéstámogatási rendszer kibővítésének lehetőségét is vizsgálja. Az itt élők megsegítése érdekében Zugló Önkormányzata három területen vizsgálja a segítségnyújtás lehetőségét:

 • felülvizsgálják a már működő önkormányzati fűtéstámogatási rendszerünket, és keressük a lehetőségét a támogatási rendszer kiterjesztésének;
 • online energiatanácsadást indítanak, ahol az önkormányzat szakértői segítenek a zuglóiaknak a rezsiköltségek megtakarításában;

Rákospalotán A rezsicsökkentés módosítása miatt nehéz anyagi helyzetbe került XV. kerületi lakosok, családok, az alábbi települési támogatásokat igényelhetik:

 • Palota lakhatási támogatás,
 • Palota ápolási támogatás,
 • Palota gyógyszertámogatás,
 • Palota adósságcsökkentési támogatás,
 • Palota szociális kamatmentes kölcsön,
 • Palota rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,
 • Palota rendkívüli települési támogatás,
 • Palota biztonsági berendezés támogatás.
 •  

Ezen kívül még számos vidéki önkormányzat, például Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II.20.) számú az egyes pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelete tartalmaz egy olyan támogatási formát, amely a lakhatáshoz (közüzemi díj (víz, villany)) kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújt támogatást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 27. 13:46