16 °C Budapest
construction worker building a log house

Így még kivédheted a brutális rezsiemelést: időben kell lépni, vagy jönnek a horrorcsekkek

2022. július 15. 22:01

Az energiavészhelyzet kihirdetésével minden családot érinthet a rezsiár emelkedése már augusztus 1-jétől. Azonban a spóroláson túl is létezik valódi megoldás az energiafelhasználás mérséklésére. A legsikeresebben ezt energiahatékonyan megvalósított ingatlanfelújítás során érhetjük el, és készülhetünk fel a drágulásra. Ehhez azonban egy pillanatra meg kell állnunk, hátra kell lépnünk, hogy ne meggondolatlanul, a körülmények által befolyásolva döntsünk – mondja Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének (MCSTE) elnöke.

Az MCSTE az egyetlen hazai civil szervezet, amelynek célja már 2018-as indulása óta az energiahatékony beruházások elősegítése a családi házak vonatkozásában. Megoldási javaslatokkal, tanácsadással támogatja az egyesület a tulajdonosokat az épületek energiafelhasználásának csökkentése érdekében.

A legújabb rendeletek és az elmúlt napok híreinek tükrében sajnos rengeteg, szinte minden család rákényszerül, hogy újragondolja háztartása energiafelhasználását – említette Gulyás István építészmérnök, épületenergiahatékonysági szakértő, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke.

Habár a részletek még ismeretlenek, és nem tudni, kit milyen mértékben érint a rezsi drágulása, de az biztos, hogy nehéz helyzet előtt állunk. Természetes, hogy mindenki a megoldást keresi. Ebben tud valódi segítséget nyújtani az egyesület, amelynek célja az, hogy olyan felújítások valósuljanak meg, akár kihasználva a még rendelkezésre álló állami és egyéb forrásokat is (Zöld CSOK, Zöld Hitel, Otthonfelújítási támogatás stb.), amelyek az energiaár kiszámíthatatlan változásaitól óvhatják

meg a családiház-tulajdonosokat

- tette hozzá. Egy komplex módon, jól megtervezett, részletes és egymásra épülő energetikai felújítás akár 30-50%-kal csökkentheti egy családi ház energiafelhasználását, és értelemszerűen a rezsiszámlát is.

Ha csak egy kicsi hiányzik a felújításhoz: nézz körül a Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorában!

Ez azonban sokszor költséges és hosszadalmas folyamat. Léteznek azonban olyan megoldások, amelyekkel kisebb beruházás mellett is azonnal érzékehető lehet a megtakarítás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes átgondolni a nagyfogyasztók (hűtő, fagyasztó, mosógép stb.) korszerűsítését; esetleg különböző helyiségekbe beépíteni olyan korszerű fűtésszabályozókat, amelyekkel az igényeknek és a lehetőségeknek megfelelően lehet beállítani a fűtést. A padlásfödém hőszigetelésével akár 2-3 fokos hőérzet-növekedést is el lehet érni (télen ennyivel lesz melegebb, nyáron meg ennyivel lesz hűvösebb), amely így talán az egyik leghatékonyabb és leggyorsabban megvalósuló energetikai beruházásnak tekinthető.

- mondta az MCSTE elnöke, aki hozzátette, hogy már egy téli, rövidebb de vastagabb függöny, ill. egy nyári hosszabb függöny használata is javíthat a fűtés hatékonyságán. Minden egyes kisebb beruházás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a családoknak az energiafelhasználásuk minél kisebb részét kelljen piaci áron megfizetniük. Az egyesület elnöke több száz családi ház energetikai felújítási folyamatát minden résztvevő szemszögéből végig csinálta – tulajdonos, kivitelező, gyártó, kereskedő is volt már –, így a folyamatokat, a célok megvalósulását tapasztalataival nagymértékben tudja segíteni tagjaik számára.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kapkodás, a nem megfelelően megvalósított beruházások nem feltétlenül vezetnek (gyors) eredményre. Egy napelemes rendszer kiépítése akár hónapokba is telhet. Az alternatív megoldások esetében is számtalan, akár tűzvédelmi szabályt kell figyelembe venni

- tette hozzá Gulyás István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm