26 °C Budapest
Red berry compote in glass jars. Two cans of preserved or canned cherry drink on wooden table in front of garden on blurred background. Summer preparations on sunny day. Soft focus. Copy space.

Nem kis munka: ezzel a trükkel játsszák ki az élelmes magyarok a drasztikus gyümölcsdrágulást

2022. július 1. 08:18

A nyár első heteiben roskadoznak a kerti gyümölcsfák a különféle szezonális gyümölcsöktől. Június vége, július elején pedig nem más, mint a cseresznye és a meggy kerül terítékre, melyeknek felhasználása jóval sokrétűbb, mint a meggyes piskóta. A Hellovidék szedte őssze, hogy milyen felhasználási és tartósítási útjai vannak ezeknek a gyümölcsöknek és hogyan foglalkozzunk velük a meggyes pitén túl.

Lassan vége van a meggy és cseresznye szezonnak, és akinek olyan szerencséje van, hogy a kertjében terem ez a gyümölcs az törheti a fejét, hogy hogyan is lehet felhasználni és tartósítani. De az se mindegy, hogy hogyan kell gondozni a fát, mikor és hogyan érdemes szedni a gyümölcsöt, illetve miként érdemes kiválogatni, majd felhasználni, hogy ne vesszen kárba. Rengeteg minden készíthető el egyetlen meggyfa terméséből és ha szakszerűen elteszed őket, akkor garantált, hogy tartósítószer nélkül élvezhetjük egészen a következő szezonig munkánkat!

A meggy és a cseresznye is a drágább gyümölcsök, azonban az évnek ebben az időszakában a legkeresettebb termények közé tartoznak.

A leggyakoribb problémát ezeknél a gyümölcsöknél a cseresznyelégy lárvái, azaz a „kukacok” okozzák.

Ezekkel a legtöbbször a cseresznyében találkozunk, ám az édesebb fajta meggyeknél se ritka. Ezek ellen a lárvák ellen legjobban egy gondos, jól időzített permetezéssel védekezhetünk, amivel megőrizhetjük a gyümölcsök ízét, minőségét.

Ezeknek a fáknak a másik nagy ellensége a monília, ami a hajtások, virágok, gyümölcsök elhalásáért felelős. Ezen kívül a takácsatkák és a levéltetvek sem kímélik a fákat.

Mit kezdjünk a gyümölccsel?

A cseresznye és a meggy eltarthatósága 2-7 nap között mozog, ám ezt az időszakot jelentősen megnövelhetjük megfelelő tárolással és szedéssel. Ha vásároljuk a gyümölcsöket figyeljünk oda, hogy ne legyenek sérültek a szemek és csak olyat válogassunk, ahol üde zöld színűek a szárak. Ebből látszik, hogy frissen szedték.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindkét gyümölcsnek számtalan felhasználási és tartósítási módja van. A meggyből készíthetünk akár meggybort, süteményeket meggyes rétest, de akár önteteket (húsokhoz vagy akár fagylalt kehelyhez), túró gombócot és levest, de nagyon jól kombinálható a tejszínes, csokis és mákos ízekkel.

A gyümölcsöket többféleképpen tartósíthatjuk: lefagyaszthatjuk őket, készíthetünk befőttet lekvárt és csatnit, vagy akár aszalhatunk is. Ami viszont már keveseknek jut eszébe az a meggy- és a cseresznyebor, amit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint az ember azt elkészíteni, részletes receptet itt lehet találni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?