16 °C Budapest
Apartment Building Or Block Of Flats - Budapest, Hungary

Atyaég! Csúcson a bérleti díjak: itt a legdrágább most a lakásbérlés Magyarországon

2022. március 24. 15:31

Egy éve, még a koronavírus árnyékában, a szakértők idén tavaszra 7-8 százalékos díjnövekedést prognosztizáltak, azonban a lakásbérleti díjak emelkedésének üteme ezt a várakozást jócskán túlszárnyalta. A KSH legfrissebb statisztikái alapján 2022. februárjában a bérleti díjak Budapesten majdnem elérték, országos szinten pedig túl is szárnyalták a 2020. januári csúcsidőszak értékeit. Az OTP Ingatlanpont szakértője az ingatlanbérleti piac vártnál gyorsabb visszarendeződésének okait és a jövő kilátásait vizsgálja.

Rekordot rekordra halmoz az ingatlanpiac és úgy tűnik, hogy kicsivel több, mint egy év kellett hozzá, de a lakásbérleti piac is feléledt csipkerózsika álmából. Míg egy évvel ezelőtt még korántsem tűnt indokoltnak az, hogy a korábban európai összehasonlításban is, a jövedelmekhez képest kiemelkedően magasnak számító hazai lakásbérleti díjak visszatérjenek korábbi szintjükre, és akkor még az ingatlanpiaci szakértők is 7-8 százalékos növekedést valószínűsítettek idén tavaszra, addig a KSH-Ingatlan.com legfrissebb lakbérindexének adatai alapján februárban a kínálati árak a fővárosban megközelítették, míg országos szinten 2,5 százalékkal meg is haladták a járvány előtti árszínvonalat.

Az előző hónaphoz viszonyítva országosan közel 2, a fővárosban 1,5 százalékkal, éves szinten pedig 16,1 (országos) és 16,5 (Budapest) százalékkal növekedtek az átlagos bérleti díjak.

Míg egy éve a koronavírus járvány, addig most az orosz-ukrán fegyveres konfliktus és részben az ennek következtében fellépő gazdasági bizonytalanság olyan tényezők, amelyek szinte napról-napra alakítják a lakásbérleti piacot, azonban hosszú távú hatásaik megjósolhatatlanok. A keresleti oldal egyértelműen bővült és további növekedése várható, a februári lakásbérleti díjak pedig valóban a korábbi csúcsidőszak számait idézik, azonban az időközben meghatározóvá vált inflációs nyomás miatt a reálértékű bérleti díj emelkedés ennél alacsonyabb

– mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Az országos viszonylatban tapasztalt 2020. decemberi mélypont óta, immár 14. hónapja tartó folyamatos áremelkedés kirívónak tűnhet, ugyanakkor megfigyelhető volt már korábban is hasonlóan hosszú növekedési periódus, például 2018 folyamán. E mellett fontos figyelembe venni azt is, hogy jellemzően az alacsonyabb árszínvonalú területeken következett be a lakásbérleti díjak legnagyobb arányú növekedése és a közelmúltban elindult inflációs folyamatok mellett a relatíve alacsony tavaly januári bázis is az emelkedést indokolták.

Van-e még tere a növekedésnek?

Bár az elmúlt években a budapesti bérleti díjak a nettó jövedelem arányában európai összehasonlításban is kiemelkedően magasak voltak, árnyalja a képet, ha összehasonlítjuk a 2015 óta bekövetkezett lakásár és bérleti díj növekedést. Az MNB adatai alapján 2015 és – legfrissebb hozzáférhető statisztikaként – 2021 harmadik negyedéve között az országos nominális lakásár-szint 2,44-szeresére, a budapesti 2,48-szorosára nőtt, mindeközben a lakásbérleti díjak országosan 40,8, míg Budapesten 32 százalékkal növekedtek.

A bérleti piac keresleti oldalának kilátásai kapcsán több tényező is a bővülés mellett szól. Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus miatt hazánkba érkező menekültek már most egyértelműen növelik a keresletet a bérlemények iránt, azonban az, hogy ez egy rövid távú folyamat-e vagy a hazánkba érkező ukrán lakosok hosszabb távon is jelen lesznek-e a piacon, most még nem megjósolható. A járványhelyzet elmúltával az egyetemi és főiskolai hallgatók is feltételezhetően nagyobb számban fognak megjelenni a nyár folyamán a bérleti piacon, és a turizmus területén tapasztalható növekedés is a rövid távú lakáskiadás iránti igény bővülését vetíti előre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közvetetten az orosz-ukrán konfliktussal összefüggésben kialakuló gazdasági nehézségek miatt tovább erősödhet az ingatlan, mint hosszú távon is kiszámítható és megbízható befektetés megítélése, így a kereslet növekedése együtt járhat a kínálat növekedésével, s elképzelhető, hogy a bérleti díjak ilyen okból történő további jelentős emelkedése nem fog bekövetkezni. Ugyanakkor a drágulás mellett szóló tény, hogy amennyiben a mostani inflációs környezet számottevően nem változik, úgy a bérleti díjak növekedése nélkül a bérbeadásból származó reálértékű hozamok jelentősen csökkennek.

Összességében a lakásbérlet iránti kereslet növekedése prognosztizálható rövid és hosszú távon is, amit feltételezhetően a kínálati oldal bővülése fog kísérni. Azonban, hogy a kereslet, kínálat hatására milyen mértékű további áremelkedés következhet be, illetve a bérbeadók milyen mértékben fogják érvényesíteni a díjban az infláció hatásait, egyelőre nehezen prognosztizálható. Az viszont biztosra vehető, hogy a bérleti díjak csökkenésére nem számíthatunk és továbbra is igaz, hogy az ingatlanbefektetések megtérülés számításánál a hosszú távú értéknövekedés a korábbiaknál nagyobb szerepet kell, hogy játsszon

– foglalta össze várakozásait Valkó Dávid.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem