6 °C Budapest
Cute ginger cat taking a nap under the air conditioner

Működik a legális fűtés-trükk: így még klímával is megéri melegíteni

2021. október 18. 18:29

A fűtési szezon kezdete előtt mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, ugyanis vannak olyan kevésbé ismert módszerek – mint például a klímával fűtés – amelyek pénztárca-és környezetbarát alternatívát jelenthetnek a hagyományos társaikkal szemben. A hétköznapi használatban elterjedt klímák lényegesen hatékonyabb és takarékosabb megoldást jelenthetnek mondjuk egy hősugárzóval, vagy elektromos radiátorral összehasonlítva.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Többféle energiahatékonysági mutatóval is lehet vizsgálni az egyes fűtési technológiák hatékonyságát, derül ki a Fisher Klíma közleményéből. Az SCOP-érték megfigyelése a legfontosabb, ha lakossági felhasználásról van szó, ugyanis ez mutatja meg, hogy egy szezonban mennyire tud hatékonyan fűteni egy klíma. Ezt a mutatót úgy kell kiszámítani, hogy figyelembe vesszük azt, hogy a teljes fűtési szezonban milyen az átlagos hőmérséklet és hogy milyen gyakran fordul elő egy adott hőmérsékleti érték. 

A hagyományos fűtési berendezések SCOP-mutatója 1 körül mozog, míg a klímák ennél kétszer-ötször jobb teljesítményt tudnak nyújtani. Ez az érték 7 °C hőmérséklet felett 4-5, extrém hidegben, -15 °C körül – pedig 2, ami kifejezeten jónak számít. 

A klímával való fűtés akár a gázkazánoknál is hatékonyabb lehet 

„A lakossági felhasználás során leginkább elterjedt berendezések a fali split klímák, melyek a hűtési funkciójuk mellett a hőszivattyú segítségével fűteni is tudnak. Hűtés esetén a benti levegőt hűtik le, fűtés során pedig a kinti hőenergiát veszik fel és adják hozzá a bentihez, tehát az energiát arra használják, hogy a kinti hőtartalmat bevigyék, és az ott hasznosuljon” – fogalmaz Váradi György, a Fisher Klíma lakossági szakértője.  

Általában az egyszerűbb klímák is megbízhatóan működnek fűtési módban +5°C-ig, de léteznek olyanok is, amelyek -20-25°C körül is kiválóan funkcionálnak. Azt fontos figyelembe venni, hogy +5°C alatt leolvasztási üzemmódba szoktak kapcsolni a készülékek, ez pedig azt jelenti, hogy 7-8 percig nincs fűtés - írják.

Váradi György szerint, hogy ha van hagyományos fűtési berendezésük, a legjobb, ha azt átmeneti időszakban még nem kapcsoljuk be, inkább a hatékonyabb klímánkat használjuk 5°C külső hőmérséklet felett. Emellett azt ajánlja, hogy ha egész évben fűteni szeretnénk a klímánkkal, akkor vegyünk fűtésre optimalizált klímát vagy terveztessünk hőszivattyús rendszert egy szakemberrel: ezesetben a gázbekötés és kéményépítés akár teljesen elhagyható és a megújuló energiák hasznosításával védhetjük a pénztárcánkat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?