closeup hand construction plastering wet cement on the loft wall

Átlagosan 750 ezres kárt okoznak a kontár szakik: szívhatják a fogukat a magyar építkezők

2021. október 6. 09:46

Budapesten és Pest megyében a leginkább elégedetlenek a szakemberekkel a megrendelők - derült ki az Építőipari Bizalmi Index 2021. kutatásból. A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy átlagosan mekkora kárt okoztak a közelmúltban a magyaroknak Mekkmesterek: kiderült, akár egy fürdőszobát is fel lehetne újítani az összegből. Sőt, a középső országrészben már a milliót súrolja a kárösszeg.

Sok szakember találkozik azzal, hogy valaki ajánlatot kér tőle, és végül mégsem vele csináltatják meg a munkát. Végül pár hónap múlva mégis őt hívják a megrendelők, mert a másik szaki kontármunkáját kell kijavítani - mondta az Építőipari Bizalmi Index 2021. kutatás eredményeinek ismertetésén Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. A cégvezető hozzátette, a felmérés eredménye szerint elég sok kárt okoztak a megrendelőknek nem hozzáértő szakemberek.

Kiderült, hogy az építőipari bizalmi index a szakemberekkel kapcsolatban 3,53 egy ötös skálán. Tehát a megrendelők nagyjából átlagos munkát tapasztaltak az elmúlt időszakban a szakiktól, ami a cégvezető szerint "olyan jó is, meg nem is". A kitöltők 59 százaléka viszont öt, illetve 4 csillagra értékelte a szakembereket.

Országosan Budapesten és Pest megyében bíztak legkevésbé az emberek a szakikban, Tolna megyében pedig a legmagasabb ez az érték. Ennek az a magyarázata, hogy a fővárosban és Pest megyében összpontosul a munkák és a szakik java, így pedig a hibalehetőség is több, Tolnában pedig kevés a megrendelés, és a szakik is vélhetően jobban odafigyelnek.

Ha a kisebb településeken te rossz munkát végeztél, az hamar elterjed, de a nagy Budapesten ez nincs így

- mondta Markovich Béla. A szakmák tekintetében a legjobbra a villanyszerelők, ácsok, bádogosok, gépészek munkáját értékelték, a generálkivitelezőkét, kőmüvesekét, burkolókét pedig a legkevésbé jóra.

A cégvezető ezt azzal magyarázta, hogy a jól értékelt szakmák munkáját nem vizsgáljuk részletesen, csak működjön a fűtés, ne ázzon a tető. A kivitelezők, kőművesek, burkolók munkája pedig látványos, a megrendelők ezeket tüzepesebben átvizsgálják.

A generálkivitelzőknek a legtöbben 1 csillagot adtak, ezt Markovich Béla azzal magyarázta, hogy bármi probléma van a szakik munkájával, a megrendelők ostora rajtuk csattan.

Sok a Mekkmester Magyarországon

A felmérésből kiderült, hogy

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

a megrendelők harmada tapasztalt kontármunkát a szakemberektől.

És minden kontármunka kár - mondta a cégvezető, hiszen ezeket később mind ki kell javíttatni egy hozzáértővel. A felmérés szerint

a kontár melósok fejenként átlagosan 753 ezer forintnyi kárt okoztak a megrendelőknek.

Ezt a számot egyszerűen rossz nézni, valamit tenni kell - húzta alá Markovich Béla. Kiderült, hogy Budapesten és Közép-Magyarországon az ügyfelek 41 százaléka tapasztalt kontár munkát a Mekkmesterektől, míg a Dél-Dunántúlon 28 százalék szenvedett kárt a hozzánemértés miatt.

Markovich Béla szerint nem feltétlen arról van szó, hogy ezek a mesteremberek rosszat akarnak, elvállalnak olyan munkákat, amikhez annyira nem értenek, vagy pedig be vannak táblázva, és kapkodnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?