14 °C Budapest
closeup hand construction plastering wet cement on the loft wall

Átlagosan 750 ezres kárt okoznak a kontár szakik: szívhatják a fogukat a magyar építkezők

2021. október 6. 09:46

Budapesten és Pest megyében a leginkább elégedetlenek a szakemberekkel a megrendelők - derült ki az Építőipari Bizalmi Index 2021. kutatásból. A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy átlagosan mekkora kárt okoztak a közelmúltban a magyaroknak Mekkmesterek: kiderült, akár egy fürdőszobát is fel lehetne újítani az összegből. Sőt, a középső országrészben már a milliót súrolja a kárösszeg.

Sok szakember találkozik azzal, hogy valaki ajánlatot kér tőle, és végül mégsem vele csináltatják meg a munkát. Végül pár hónap múlva mégis őt hívják a megrendelők, mert a másik szaki kontármunkáját kell kijavítani - mondta az Építőipari Bizalmi Index 2021. kutatás eredményeinek ismertetésén Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. A cégvezető hozzátette, a felmérés eredménye szerint elég sok kárt okoztak a megrendelőknek nem hozzáértő szakemberek.

Kiderült, hogy az építőipari bizalmi index a szakemberekkel kapcsolatban 3,53 egy ötös skálán. Tehát a megrendelők nagyjából átlagos munkát tapasztaltak az elmúlt időszakban a szakiktól, ami a cégvezető szerint "olyan jó is, meg nem is". A kitöltők 59 százaléka viszont öt, illetve 4 csillagra értékelte a szakembereket.

Országosan Budapesten és Pest megyében bíztak legkevésbé az emberek a szakikban, Tolna megyében pedig a legmagasabb ez az érték. Ennek az a magyarázata, hogy a fővárosban és Pest megyében összpontosul a munkák és a szakik java, így pedig a hibalehetőség is több, Tolnában pedig kevés a megrendelés, és a szakik is vélhetően jobban odafigyelnek.

Ha a kisebb településeken te rossz munkát végeztél, az hamar elterjed, de a nagy Budapesten ez nincs így

- mondta Markovich Béla. A szakmák tekintetében a legjobbra a villanyszerelők, ácsok, bádogosok, gépészek munkáját értékelték, a generálkivitelezőkét, kőmüvesekét, burkolókét pedig a legkevésbé jóra.

A cégvezető ezt azzal magyarázta, hogy a jól értékelt szakmák munkáját nem vizsgáljuk részletesen, csak működjön a fűtés, ne ázzon a tető. A kivitelezők, kőművesek, burkolók munkája pedig látványos, a megrendelők ezeket tüzepesebben átvizsgálják.

A generálkivitelzőknek a legtöbben 1 csillagot adtak, ezt Markovich Béla azzal magyarázta, hogy bármi probléma van a szakik munkájával, a megrendelők ostora rajtuk csattan.

Sok a Mekkmester Magyarországon

A felmérésből kiderült, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a megrendelők harmada tapasztalt kontármunkát a szakemberektől.

És minden kontármunka kár - mondta a cégvezető, hiszen ezeket később mind ki kell javíttatni egy hozzáértővel. A felmérés szerint

a kontár melósok fejenként átlagosan 753 ezer forintnyi kárt okoztak a megrendelőknek.

Ezt a számot egyszerűen rossz nézni, valamit tenni kell - húzta alá Markovich Béla. Kiderült, hogy Budapesten és Közép-Magyarországon az ügyfelek 41 százaléka tapasztalt kontár munkát a Mekkmesterektől, míg a Dél-Dunántúlon 28 százalék szenvedett kárt a hozzánemértés miatt.

Markovich Béla szerint nem feltétlen arról van szó, hogy ezek a mesteremberek rosszat akarnak, elvállalnak olyan munkákat, amikhez annyira nem értenek, vagy pedig be vannak táblázva, és kapkodnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem