A karácsony kiváló alkalmat ad arra, hogy újra felfedezzük a halfogyasztás hagyományát és egészségmegőrző szerepét.
A krumpligombóc egy igazán egyszerű, gyorsan elkészíthető étel, amit fogyaszthatunk krumpligombóc leves és krumpligombóc köret formájában is, például nagyszerűen illik a krumpligombóc vadashoz. Nézzük, hogyan készül a nyírségi krumpligombóc leves (krumpligombóc levesbetét használatával) és a krumpligombóc köret!
Akár nyírségi krumpligombóc leves recept készül, akár a krumpligombóc köretnek készül, ugyanazt a receptet kell követnünk, hiszen maga a krumpligombóc nem változik, csak a felhasználás útja. Fontos kiemelnünk, hogy a krumpligombóc bármilyen levesben használható levesbetétként, de leginkább a sűrű ragulevesekhez illik, mint amilyen a nyírségi krumpligombóc leves. Nézzük, hogyan készül a krumpligombóc!
Krumpligombóc recept
A krumpligombóc hozzávalói
- 250 g krumpli
- 3 ek liszt
- 1 ek búzadara
- 1 db tojás
- 50 g petrezselyemzöld
A krumpligombóc elkészítése
- Pucoljuk meg és tisztítsuk meg a burgonyákat, majd főzzük meg őket enyhén sós vízben. Öntsük le a krumpli főzőlevét, majd még melegében törjük át őket krumplinyomóval.
- Ha kihűlt az áttört krumpli, adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a búzadarát és a finomra aprított petrezselymet, illetve ízlés szerint egy kevés sót, majd gyúrjuk össze alaposan.
- Kézzel formázzunk pingponglabda méretű golyókat, ezeket a levesben akkor főzzük meg, amikor a többi alapanyag már puha – kb. 5 perc a krumpligombóc főzési ideje. Ha a krumpligombóc nem levesnek készül, hanem köretnek (krumpligombóc vadashoz), egyszerűen főzzük meg sós vízben, vagy panírozzuk be és rántsuk ki olajban.
A krumpli gombóc vadashoz nagyon egyszerű, finom és mégis formabontó köret, ami kifejezetten illik a szaftos húsokhoz, azonban a krumpligombóc felhasználásának egyik legnépszerűbb útja az egyszerű krumpligombóc leves, más néven nyírségi krumpligombóc leves, ami egy igazán laktató elő- vagy főétel. Ennél a verziónál a krumpli gombóc levesbetét szerepében mutatkozik, ízletessé és gazdagabbá varázsolva a fogást.
Nyírségi krumpligombóc leves recept
A nyírségi krumpligombóc leves hozzávalói
- A krumpligombóc hozzávalói (fent)
- 400 g sertéslapocka
- 250 g csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 200 g zöldborsó
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors ízlés szerint
- kb. 1,5 l víz
A nyírségi krumpligombóc leves elkészítése
- Dinszteljük meg egy kevés olajon a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott sertéshúst; sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Süssük a húst a hagymán kifehéredésig, vagy amíg el nem kezd pirulni, ez után öntsük fel kb. 1,5 l vízzel.
- Főzzük a krumpligombóc leves alapját addig, míg a hús félpuha nem lesz, majd adjuk hozzá a megtisztított és egyforma méretűre felkarikázott répát és fehérrépát. Amikor a zöldségek szintén félpuhák, enyhén roppanósak, adjuk a leveshez a megtisztított, felszeletelt gombát, legvégül pedig a zöldborsót. A tejszínt a legvégén öntjük a levesbe.
- Amíg a krumpligombóc leves ragus alapja fő, készítsük el a krumpligombócot a fent leírt krumpligombóc recept utasításai szerint.
- Amikor a krumpligombóc leves hozzávalói mind puhák, főzzük meg a gombócokat a levesben, vigyázva, nehogy szétessenek, végül szórjuk meg az egész ételt frissen aprított petrezselyemzölddel. Melegen fogyasszuk!
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








