A mai napig fennmaradt egy ősi mezopotámiai sörrecept, amely modern italként kezdhetett új életet.
A krumpligombóc egy igazán egyszerű, gyorsan elkészíthető étel, amit fogyaszthatunk krumpligombóc leves és krumpligombóc köret formájában is, például nagyszerűen illik a krumpligombóc vadashoz. Nézzük, hogyan készül a nyírségi krumpligombóc leves (krumpligombóc levesbetét használatával) és a krumpligombóc köret!
Akár nyírségi krumpligombóc leves recept készül, akár a krumpligombóc köretnek készül, ugyanazt a receptet kell követnünk, hiszen maga a krumpligombóc nem változik, csak a felhasználás útja. Fontos kiemelnünk, hogy a krumpligombóc bármilyen levesben használható levesbetétként, de leginkább a sűrű ragulevesekhez illik, mint amilyen a nyírségi krumpligombóc leves. Nézzük, hogyan készül a krumpligombóc!
Krumpligombóc recept
A krumpligombóc hozzávalói
- 250 g krumpli
- 3 ek liszt
- 1 ek búzadara
- 1 db tojás
- 50 g petrezselyemzöld
A krumpligombóc elkészítése
- Pucoljuk meg és tisztítsuk meg a burgonyákat, majd főzzük meg őket enyhén sós vízben. Öntsük le a krumpli főzőlevét, majd még melegében törjük át őket krumplinyomóval.
- Ha kihűlt az áttört krumpli, adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a búzadarát és a finomra aprított petrezselymet, illetve ízlés szerint egy kevés sót, majd gyúrjuk össze alaposan.
- Kézzel formázzunk pingponglabda méretű golyókat, ezeket a levesben akkor főzzük meg, amikor a többi alapanyag már puha – kb. 5 perc a krumpligombóc főzési ideje. Ha a krumpligombóc nem levesnek készül, hanem köretnek (krumpligombóc vadashoz), egyszerűen főzzük meg sós vízben, vagy panírozzuk be és rántsuk ki olajban.
A krumpli gombóc vadashoz nagyon egyszerű, finom és mégis formabontó köret, ami kifejezetten illik a szaftos húsokhoz, azonban a krumpligombóc felhasználásának egyik legnépszerűbb útja az egyszerű krumpligombóc leves, más néven nyírségi krumpligombóc leves, ami egy igazán laktató elő- vagy főétel. Ennél a verziónál a krumpli gombóc levesbetét szerepében mutatkozik, ízletessé és gazdagabbá varázsolva a fogást.
Nyírségi krumpligombóc leves recept
A nyírségi krumpligombóc leves hozzávalói
- A krumpligombóc hozzávalói (fent)
- 400 g sertéslapocka
- 250 g csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 200 g zöldborsó
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors ízlés szerint
- kb. 1,5 l víz
A nyírségi krumpligombóc leves elkészítése
- Dinszteljük meg egy kevés olajon a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott sertéshúst; sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Süssük a húst a hagymán kifehéredésig, vagy amíg el nem kezd pirulni, ez után öntsük fel kb. 1,5 l vízzel.
- Főzzük a krumpligombóc leves alapját addig, míg a hús félpuha nem lesz, majd adjuk hozzá a megtisztított és egyforma méretűre felkarikázott répát és fehérrépát. Amikor a zöldségek szintén félpuhák, enyhén roppanósak, adjuk a leveshez a megtisztított, felszeletelt gombát, legvégül pedig a zöldborsót. A tejszínt a legvégén öntjük a levesbe.
- Amíg a krumpligombóc leves ragus alapja fő, készítsük el a krumpligombócot a fent leírt krumpligombóc recept utasításai szerint.
- Amikor a krumpligombóc leves hozzávalói mind puhák, főzzük meg a gombócokat a levesben, vigyázva, nehogy szétessenek, végül szórjuk meg az egész ételt frissen aprított petrezselyemzölddel. Melegen fogyasszuk!
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Ledöbbentek a méhészek az idei tavaszon
- Veteránautós esemény jön Esztergomban
- Nem mindennapi világbajnokságot rendeznek idén Szegeden
- Óriási pusztítást végeztek a hódok a Hármas-Körösnél
- A nyugat-antarktiszi jégtakaró számára még van remény – tanulmány
- BL negyeddöntőt játszik ma a Telekom Veszprém kézilabda csapata - sport a tévében