14 °C Budapest
Bride and groom walking on pavements

Botrányosan sokba kerülnek az esküvők Magyarországon: embertelen mértékű a drágulás

2021. július 30. 11:04

A pandémia a szolgáltató szektor egy jelentős részét megrángatta, nem kivétel ez alól az esküvőszervezés sem. Rengeteg lagzi maradt el a járvány miatt bevezetett korlátozások okán, mely azt eredményezte, hogy elképesztő módon megdrágult minden, ami az esküvővel kapcsolatos. Nem csak a helyszín, az ételek, de még az olyan szolgáltatások is, mint a menyasszonyi ruhák kibérlése. 

A pandémia a szolgáltató szektor egy jelentős részét megrángatta, nem kivétel ez alól az esküvőszervezés sem. Rengeteg lagzi maradt el a járvány miatt bevezetett korlátozások okán, mely azt eredményezte, hogy elképesztő módon megdrágult minden, ami az esküvővel kapcsolatos. Nem csak a helyszín, az ételek, de még az olyan szolgáltatások is, mint a menyasszonyi ruhák kibérlése. 

Folyamatosan csökkent a magyar lakosság száma: csak az ezredforduló óta fél millió magyarral vagyunk kevesebben. A tendencia jelenlegi tudásunk szerint egyértelmű, így 2080-ra további 1 millió magyar fog eltűnni a semmibe, - potenciálisan - súlyos szociális problémákat hagyva maga után.

Ezt felismerve a magyar kormány számos intézkedést hozott, hogy megállítsa a népességfogyást, a közvetlen támogatások mellett, mint amilyen a babaváró támogatás, vagy a csok a házasságkötéseket is szorgalmazza méghozzá adókedvezmény formájában.

Ennek látható eredményeképpen 2020-ban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint kétezerrel több pár kötötte össze az életét, mint egy évvel korábban még úgy is, hogy a pandémia nagyon sok esküvőt hiúsított meg. A KSH adatai alapján 34 ezer esküvőt érintett 2020 első negyedévében a koronavírus világjárvány miatt kialakult krízishelyzet. A március közepétől bevezetett korlátozások váratlanul pánikhelyzetbe sodorták a házasság előtt állókat, és a szolgáltatók szerint a bizonytalanság és félinformációk hatására az esküvők nagy részét az őszi szezonra, kisebb részét pedig jövőre ütemezték át a párok.

A koronavírus tehát az összeomlás szélére sodorta ezt az iparágat is, amit hosszú távon a párok fognak megfizetni, hiszen

A járvány alaposan feltornázta az árakat, és ez alól az esküvő, a lakodalom költségei sem jelentenek kivételt. Sok esküvőszervező cég kénytelen volt emelni, ami akár 20 százaléknyi drágulást is jelenthet

mondta korábban Sipos Réka, esküvőszervező, és kiemelte, a helyszín és az ételek drágultak leginkább a nagy kihagyás miatt. De nem szabad megfeledkezni az esküvő főszereplőjéről sem, az esküvői ruháról, mely több százezres, olykor milliós tételt is jelent a költségvetésben. Már annak, aki megvásárolja, hiszen bérelni is lehet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor a ruhabérlés ára is jócskán megemelkedett - tudta meg a Pénzcentrum a KSH-tól kikért statisztikából.

Ahogy a grafikonon is jól látszik 2017 januárjában átlagosan 85 090 forintba került egy menyasszonyi ruha kibérelése 72 órára, addig a múlt hónapban, azaz 2021. júniusában 117 750 forint.

Ez négy és fél év alatt 38 százalékos drágulást jelent.

Tavalyhoz képest 12 700 forinttal ugrott meg az ára, ami 12 százalékos drágulást jelent - korábban egy évben sem produkált ilyen jelentős emelkedést. Tehát a számok is bizonyítják, hogy a járvány hatására főleg az elnapolt lakodalmak miatt jócskán megemelkedtek a szolgáltatások árai.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?