20 °C Budapest
Őrülten pörögnek a magyar villanyórák: rengeteg áramot használtunk májusban

Őrülten pörögnek a magyar villanyórák: rengeteg áramot használtunk májusban

2021. július 6. 16:00

Közzétette május havi villamosenergia-piaci riportját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A jelentésben olvasható, hogy májusban látványosan, 8,2 százalékkal emelkedett a hazai villamosenergia-fogyasztás a 2020. májusi, a COVID járvány első hullámát jellemző korlátozások miatti alacsony szinthez viszonyítva. A két évvel korábbi szinttől azonban némileg elmaradt a hazai kereslet nagysága.

A villamosenergia termelés 3,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év májusában. Az európai trendekkel összhangban a fosszilis termelés bővült, a gáztüzelésű erőművek teljesítménye 50 százalékkal emelkedett, és a tavalyi alacsony szinthez képest a lignit tüzelésű termelés is 12 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A naperőművek súlya a villamosenergia- termelésen belül 10 százalék körüli volt, a termelés csúcsértéke az 1400 MW-t is meghaladta. Egyes napokon a naperőművek negyedórás termelése közel azonos volt a nukleáris termeléssel, míg május 9-én pár órában meg is haladta azt.

A növekvő keresleti környezetben a másnapi árak áprilishoz hasonló magas szinteken ragadtak, A fosszilis termelésnek a tényezőárak, és különösen az új csúcsokra törő CO2 kvóta árak miatti költségnövekedését csak időszakosan tudta ellensúlyozni a régiós megújuló termelés felfutása. Az áremelkedés a hosszabb távú árakban is megjelent, az éves zsinórtermék ára termék 70 €/MWh-ig kúszott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szabályozási költségek jelentősen emelkedtek májusban, a rendelkezési állási díjak 3,5-szeresére emelkedtek az előző májusi szinthez képest. A tavalyinál magasabb kapacitásigények mellett

elsősorban az emelte meg a költségeket, hogy karbantartás miatt a hónap folyamán végig hiányoztak nagyerőművek a piacról. A szabályozási energiadíjak a márciusi csúcs után tovább mérséklődtek, de még mindig 16 százalékkal meghaladták a tavaly májusi értéket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?