19 °C Budapest
Őrülten pörögnek a magyar villanyórák: rengeteg áramot használtunk májusban

Őrülten pörögnek a magyar villanyórák: rengeteg áramot használtunk májusban

2021. július 6. 16:00

Közzétette május havi villamosenergia-piaci riportját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A jelentésben olvasható, hogy májusban látványosan, 8,2 százalékkal emelkedett a hazai villamosenergia-fogyasztás a 2020. májusi, a COVID járvány első hullámát jellemző korlátozások miatti alacsony szinthez viszonyítva. A két évvel korábbi szinttől azonban némileg elmaradt a hazai kereslet nagysága.

A villamosenergia termelés 3,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év májusában. Az európai trendekkel összhangban a fosszilis termelés bővült, a gáztüzelésű erőművek teljesítménye 50 százalékkal emelkedett, és a tavalyi alacsony szinthez képest a lignit tüzelésű termelés is 12 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A naperőművek súlya a villamosenergia- termelésen belül 10 százalék körüli volt, a termelés csúcsértéke az 1400 MW-t is meghaladta. Egyes napokon a naperőművek negyedórás termelése közel azonos volt a nukleáris termeléssel, míg május 9-én pár órában meg is haladta azt.

A növekvő keresleti környezetben a másnapi árak áprilishoz hasonló magas szinteken ragadtak, A fosszilis termelésnek a tényezőárak, és különösen az új csúcsokra törő CO2 kvóta árak miatti költségnövekedését csak időszakosan tudta ellensúlyozni a régiós megújuló termelés felfutása. Az áremelkedés a hosszabb távú árakban is megjelent, az éves zsinórtermék ára termék 70 €/MWh-ig kúszott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szabályozási költségek jelentősen emelkedtek májusban, a rendelkezési állási díjak 3,5-szeresére emelkedtek az előző májusi szinthez képest. A tavalyinál magasabb kapacitásigények mellett

elsősorban az emelte meg a költségeket, hogy karbantartás miatt a hónap folyamán végig hiányoztak nagyerőművek a piacról. A szabályozási energiadíjak a márciusi csúcs után tovább mérséklődtek, de még mindig 16 százalékkal meghaladták a tavaly májusi értéket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?