17 °C Budapest
Ice helping. Businessman, manager in office with computer and fan cooling off, feeling hot, flushed. Using fan but still suffering of uncomfortable climate in cabinet. Summer, office working, business.

Ezekkel a filléres trükkökkel hűtheted le a lakást: így klíma nélkül is elviselhető a hőség

2021. június 21. 16:44

Három napja kezdődött el az igazi perzselő nyári hőség, ami azt is jelenti, hogy a magyar otthonokban kezd elviselhetetlen hőmérséklet uralkodni. A tartós meleg miatt a falak átmelegszenek és még éjjel, szellőztetve sem lehet eléggé lehűteni a lakást. A melegedés pedig a következő napokban még elviselhetetlenebb méreteket ölt majd: szerdán és csütörtökön a fél országban vörös riasztás lesz érvényben a kánikula miatt. Mutatjuk az összes olyan házi praktikát, trükköt, amivel elviselhető hőmérsékletet lehet teremteni a lakásban, és mégsem kerül annyiba, mint egy klíma.

Amikor napokig tombol odakint a hőség, a lakás, ház falai átmelegszenek, és bent is fullasztó lehet a hőmérséklet. Hiába az éjszakai szellőztetés, pár órán belül ugyanúgy mintha egy szaunában ülne az ember - ez pedig nem csak azt eredményezi, hogy rosszul alszunk, stresszesebbek vagyunk, felmegy a vérnyomásunk. A kánikula hatására csökken a fizikai és a szellemi teljesítő-képesség is. A hőséget sokan vészelik át klímaberendezésekkel, azonban rengeteg magyar háztartás nem tudja kigazdálkodni azt a 200-300 ezer forintot, amit egy ilyen rendszer vásárlása és telepítése megkíván. Szerencsére nem ez az egyetlen módja, hogy elviselhető hőmérsékletet teremtsünk a házban, lakásban.

A lakás, ház hűtése klíma nélkül

Mivel nem tölthetjük az egész napot egy hűtött plázában, vagy a vízparton, hogy kibírjuk a hőséget, muszáj visszavonulni a lakás menedékébe hétvégén, munka után. Sőt, még most is sokan vannak, akik home officeból dolgoznak a hűtetlen lakásban. Pedig bent tartózkodni úgy kényelmes, ha a hőmérséklet megfelelő: enélkül sem pihenni, sem dolgozni nem lehet rendesen. Rengeteg olyan tevékenységet végzünk otthon, amivel növeljük a benti hőfokot, és hőségben már 1 fok is sokat számít. Érdemes előbb ezeket sorra venni: mi az amin 1-2 fokot megspórolhatunk. Azután pedig bevethetjük a legjobb házipraktikákat, hogy még lejjebb tornásszuk a hőmérő higanyszálát.

Kapcsolj ki

Nem is gondolnák a legtöbben, pedig több fokkal növelhetik a benti hőmérsékletet azok a gépek, elektromos eszközök, de még akár bedugott töltők is együttesen, amelyek gyakran éjjel-nappal csatlakoztatva vannak úgy, hogy valójában nincsenek használatban. Nyilván nem a hűtőszekrényt fogjuk kihúzni a kánikula közepén, viszont pl. az asztali számítógépet, laptopot, amelyet amikor épp nem használ az ember, érdemes kikapcsolni, és áramtalanítani is! Ugyanígy a tévé, kenyérpirító, mikró, vízforraló, a különböző töltők is - a legtöbb háztartásban folyamatosan be vannak dugva, ezzel pedig emelik a hőmérsékletet.

Ha nem akarjuk folyton a gépeket kihúzkodni és visszadugdosni a hálózatba, akkor szerezzünk be néhány kapcsológombos elosztót, így mielőtt elmennénk munkába, boltba, a dolgunkra, csak pár gombot kell lekapcsolni, miután kikapcsoltuk a gépeket.

Kerüld a sütés-főzést

Nyáron már egy fél órás gyorssütés, vagy tésztafőzés is szaunává változtatja a konyhát, viszont van úgy, hogy nem lehet elkerülni a sütő begyújtását... ezért fontos megtervezni a menüt előre. A következő három napban csütörtökig rekkenő hőség lesz, úgyhogy most döntsünk róla, hogy hogyan fogunk ez idő alatt nem főzni - és a nyár további részére is érdemes egy hetes menüket összeállítani. Így bármikor, ha lecsap a kánikula, nem leszünk felkészületlenek.

Steam escaping from kettle boiling on gas hob
Kerüld a főzést a hőségben, használj inkább mikrót, vízforralót!

De milyen olyan ételeket lehet főzni, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt, főzőlapot? Például ha előre raksz el a fagyasztóba komplett kajákat, egy-egy adag pörköltet, vagy zöldséges szószokat (rántás nélkül), akkor csak mikrózni kell. Érdemes beszerezni rizstésztát, vagy más olyan jellegű tésztákat amit nem kell főzni, elég csak forrázni, majd leszűrni. Így ha van egy vízforralónk, máris megspóroltuk a főzéssel járó hőséget. De ehetünk hideg, nem főtt ételeket is, amelyek sokszor jobban is esnek a nagy hőségben: gapachót, salátákat, szendvicseket.

Küzdelem a textillel

Hogyha elviselhetetlen a hőség, akkor többnyire otthon az ember nem sok ruhát húz magára, és maximum egy lepedővel takarózik. Így a hőérzet nagyban csökkenhető, viszont nem mindegy, milyen anyagból készült ruhákat, ágyneműt használunk. Kerüljük a gyapjút tartalmazó darabokat, el se hinnénk, mennyi ruhában, huzatban van gyapjú is. Ezen túlmenően érdemes világos színekbe öltözni, és világos ágyneműt felhúzni ezzel is űzve a fényt és a hőt.

Az ágy lehűtésére az esti pihenéshez pedig ezeréves trükk, hogy a lepedőt betesszük a hűtőbe, van aki még a fagyasztóba is teszi. Az alvást nagyon meg tudja zavarni a hőség: akinek ezzel van gondja, megpróbálhat a földön aludni (matracon azért). Tudjuk, hogy a meleg levegő felfelé száll, vagyis a hűvösebb van a padlóhoz közelebb, tehát - főként ha galériaágyon alszol, - lehet kellemesebb, ha leköltözöl pár napig.

Ha pedig már a textilnél tartunk... el a szőnyegekkel! Ezek a mutatós, télen talpmelegítő dekorációs szőnyegek nyáron ontják a meleget. Csavarjuk fel, dugjuk el, aztán majd elővesszük, ha itt az ősz.

Black out

Amikor tombol a kánikula, gyakran az egész napot leengedett redőnyökkel, behúzott fügönyökkel, lehúzott reluxákkal lehet elviselni a lakásban. Viszont akinek van redőnye, az nem szokott gondolni rá, hogyha átmenetileg a fényáteresztő függönyeit is sötétítőre cserélje, ezzel is kint tartva minden fényt és hőt. Ráadásul vannak már olyan spéci sötétítő függönyök, amelyek 3 rétegből állnak: a két bármilyen színű külső réteg közé fekete anyag van varrva, hogy minél több fényt és hőt nyeljen el, tartson kívül. Ezzel is lehet fogni néhány fokot, ha egész nap behúzva tartjuk őket, amíg átvészeljük a kánikulát. Ezek az úgynevezett black out függönyök.

Ne használj minden szobát

Attól függ, milyen a lakás, ház fekvése, hogy melyik oldalát süti a legjobban a nap, és melyik szoba melegszik fel a leginkább. Lehet ez a háló, a nappali, a konyha, lényegtelen: ha le tudod választani ajtóval vagy függönnyel, tedd meg, és ne használd azt a szobát. Ne próbáld az egész lakást lehűteni ventillátorokkal, éjszakai szellőztetéssel, ha az a szoba mindig felmelegszik. Inkább zárd le pár napra, aludj a nappaliban vagy tévézz a hálóban, egyél az előszobában, ahogy meg tudod oldani. Ha abból a szobából elzárod a hőség útját, mindjárt a többi szobában is elviselhetőbb lesz a klíma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szellőztess okosan

Gyakori probléma, főként panellakásoknál, vagy rosszul felosztott nagypolgári lakások esetén, hogy nem lehet jól átszellőztetni, akkor sem, ha egész éjjel tárva-nyitva vannak az ablakok, mert vagy nem mozog eléggé a levegő, vagy nem úgy esik az ablakok beosztása, hogy kimenjen a meleg, vagy a hatalmas belmagasság miatt esélytelen. Vetkőzzük le gátlásainkat, és hagyjuk nyitva a lakásajtót, esetleg nyissunk ablakot a folyosón, ha panelről van szó, hogy legyen egy kis huzat. Azért persze ne hagyjuk őrizetlenül, hogy besurranjanak a tolvajok, de nem érdemes szégyenlősködni, ha máskülönben megsülne az ember.

Érdemes még ilyen esetben éjszakára, amíg szellőztetünk, a ventillátort a nyitott ablakba tenni, hogy a hűvös kinti levegő kapjon egy kis "hátszelet", és bejöjjön a lakásba. A másik "nagy trükk" a ventillátorral, hogy egy nagy tál jeget tegyél a ventillátor mögé, ami majd szétfújja a hideget a szobában. Ezzel is meg lehet próbálkozni.

Lábvizet hozzatok...

Ahogy már a ruházkodásnál szó volt erről, ha a saját testhőd lejjebb viszed, máris elviselhetőbb a meleg lakás is. Ezt el lehet érni sokféleképpen, és nem kell más hozzá, csak víz/jég. Hideg zuhany, vizes törölköző a vállra, vizes póló, testpermet, hidegvizes borogatás nyakra, homlokra. A legjobb pedig, ami régen nagy divat volt, ma már elfelejtett praktika: jeges lábfürdő. Azt javasuljuk, ne egyszerűen vizet használj, hanem ha van otthon, mentás illóolaj, azt is bevetheted.

Ráadásul nem csak a ruha melegíti a testet, hanem a haj is. Érdemes lehet egy rövidebb frizurát vágatni a nyáron.

Menekülj!

Ezek a tippek 1-2 fokot segíthetnek a benti hőmérsékleten, de valljuk be, egy rossz szigetelésű, rossz tájolású panelen nem feltétlenül segítenek, vagy egy olyan régi bérházban ahol az 50-60 centis falak nyár eleje óta egyre csak forrósodnak, és a plafon veri vissza 3 méterről lefelé a beszorult meleg levegőt... esélytelen, hogy kibírjuk a négy fal között izzadva, fulladozva.

Nem is szólva arról, hogy sokan még mindig home officeból dolgoznak, tehát hét közben sincs esélyük lehűlni kicsit a klímás irodában. A lakás így tényleg izzasztó börtönné válhat.

Ezért azt javasoljuk, ha valaki ilyen gonddal küzd, hogy ne töltse az egész napot odabent, mert ahogy már elővezettük: ezzel a saját fizikai és mentális egészségének is árt. Tehát a javaslatunk az, hogy ne küzdj a hőséggel, ha tényleg döglesztő a helyzet, hanem legyen egy B-terved. 

Rengeteg olyan vidéki-városi oázis létezik, ahol ingyen eltölhetjük az időt, és hűvösebb, mint a lakás - például a természet: vízpart, erdő, hegy-völgy, park stb. Kihasználhatjuk a klimatizáltságot a hipermarketekben, nagyáruházakban, plázákban, mozikban, edzőtermekben, könyvtárakban, múzeumokban, képtárakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?