33 °C Budapest
Kiadták a vörös riasztást ezekben a megyékben: embertelen hőségre, zivatarra kell készülni

Kiadták a vörös riasztást ezekben a megyékben: embertelen hőségre, zivatarra kell készülni

2021. június 21. 10:21

Ki hitte volna a "télies" május után, hogy a következő napokban olyan hőmérsékleteket mérhetünk, amely már láznak is soknak számít: bizony benne van a pakliban a 40 fok. De ha csak 39 lesz, azt se érezzük majd hűvösnek... Érdemi enyhülés péntekre érkezhet, de inkább csak a Dunántúlon élők frissülhetnek fel jobban - írja a met.hu.

Hétfőn Zala, Somogy és Baranya megye kivételével elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarra, vagyis az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. A hőség miatt a Dunántúlon, valamint Pest, Bács-Kiscsun, Csongrád-Csanád és Békés megyében narancsriasztás, vagyis másodfokú veszélyjelzés van érvényben, vagyis a napi középhőmérséklet 27 °C felett valószínű. Viszont a többi megyében is tovább él az elsőfokú figyelmeztetés. Felhőszakadás lesz Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, vagyis intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

A következő napokban viszont igazi hőségre kell készülni: vörös, harmadfokú riasztás lép életbe kedden Bács-Kiskun, Baranya és Tolna megyékben, vagyis a napi középhőmérséklet 29 °C felett valószínű. Ez azt jelenti, hogy tartós hőség lesz a legmelegebb órákban, 40 fok, és éjjel sem tud lehűlni az idő.

Zivatarra kedden három megyében: Nógrádban, Borsodban, Hevesben és Szabolcsban kell számolni.

Szerdára és csütörtökre kettészakad az ország: a déli, dél-keleti megyékre is átterjed a vörös riasztás és a veszélyes hőség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?