Pylons carrying electricity from Ratcliffe on Soar coal fired power station in Nottinghamshire, UK.

Rezsicsökkentés-bumm: ezek a magyarok járnak a legjobban a villany-, gázszámlákkal

2021. május 13. 12:35

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss adatai szerint a rezsicsökkentés óta 54 százalékkal csökkent a hátralékos fogyasztók száma, az össztartozás pedig 59 százalékkal a lakossági és 62 százalékkal a nem lakossági szektorban.

A rezsitörvény elfogadásával 2013-ban csökkent az áram-, a földgáz-, a távhő- és a víziközmű-szolgáltatás lakossági ára, összességében 25 százalékkal. Mivel ezeket az árakat azóta is sikerült tartani, európai összehasonlításban a magyar fogyasztók ma is a legkedvezőbb árat fizetik az áramért és a gázért - írja közleményében a MEKH.

Ennek eredményeként a lakossági és nem lakossági közműtartozások összege jelentősen csökkent, ahogy a tartozást felhalmozók száma is.

2013 végén a földgázszámlája kiegyenlítésével több mint 650 ezer lakossági fogyasztó esett késedelemben, mára ez a szám csaknem megfeleződött, vagyis a kisebb rezsiszámlát könnyebb időben befizetni. 2013 végén a földgázszolgáltatók (saját könyvelésében szereplő) lakossági kintlévősége 26 milliárd forint volt, ma 7,8 milliárd.

Ezek a tendenciák a villamosenergia- és a távhőszektorban is megfigyelhetők. 2013 végén közel 1,4 millió lakossági fogyasztó esett késedelembe a villamosenergia-számla kifizetésével, tavaly év végére azonban ez a szám kevesebb mint a felére, 660 ezerre csökkent. A lakossági szolgáltatók által nyilvántartott tartozás összege is a felére csökkent, 27-ről 13 milliárdra. A nem lakossági fogyasztók tartozása még nagyobb arányban, közel 55%-kal csökkent (18,5 milliárdról 8,3 milliárdra).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A távhőszektorban a lakossági hátralékosok száma 167 ezerről 150 ezerre mérséklődött, az általuk felhalmozott tartozás azonban közel a felére csökkent (14,5 milliárdról 8,1 milliárdra). A nem lakossági hátralékosok száma egyharmaddal csökkent (12,4 ezerről 8 ezerre), az össztartozásuk pedig 55%-kal lett alacsonyabb (4,2 milliárdról csökkent 1,9 milliárdra).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?