-2 °C Budapest
Pylons carrying electricity from Ratcliffe on Soar coal fired power station in Nottinghamshire, UK.

Rezsicsökkentés-bumm: ezek a magyarok járnak a legjobban a villany-, gázszámlákkal

2021. május 13. 12:35

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss adatai szerint a rezsicsökkentés óta 54 százalékkal csökkent a hátralékos fogyasztók száma, az össztartozás pedig 59 százalékkal a lakossági és 62 százalékkal a nem lakossági szektorban.

A rezsitörvény elfogadásával 2013-ban csökkent az áram-, a földgáz-, a távhő- és a víziközmű-szolgáltatás lakossági ára, összességében 25 százalékkal. Mivel ezeket az árakat azóta is sikerült tartani, európai összehasonlításban a magyar fogyasztók ma is a legkedvezőbb árat fizetik az áramért és a gázért - írja közleményében a MEKH.

Ennek eredményeként a lakossági és nem lakossági közműtartozások összege jelentősen csökkent, ahogy a tartozást felhalmozók száma is.

2013 végén a földgázszámlája kiegyenlítésével több mint 650 ezer lakossági fogyasztó esett késedelemben, mára ez a szám csaknem megfeleződött, vagyis a kisebb rezsiszámlát könnyebb időben befizetni. 2013 végén a földgázszolgáltatók (saját könyvelésében szereplő) lakossági kintlévősége 26 milliárd forint volt, ma 7,8 milliárd.

Ezek a tendenciák a villamosenergia- és a távhőszektorban is megfigyelhetők. 2013 végén közel 1,4 millió lakossági fogyasztó esett késedelembe a villamosenergia-számla kifizetésével, tavaly év végére azonban ez a szám kevesebb mint a felére, 660 ezerre csökkent. A lakossági szolgáltatók által nyilvántartott tartozás összege is a felére csökkent, 27-ről 13 milliárdra. A nem lakossági fogyasztók tartozása még nagyobb arányban, közel 55%-kal csökkent (18,5 milliárdról 8,3 milliárdra).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A távhőszektorban a lakossági hátralékosok száma 167 ezerről 150 ezerre mérséklődött, az általuk felhalmozott tartozás azonban közel a felére csökkent (14,5 milliárdról 8,1 milliárdra). A nem lakossági hátralékosok száma egyharmaddal csökkent (12,4 ezerről 8 ezerre), az össztartozásuk pedig 55%-kal lett alacsonyabb (4,2 milliárdról csökkent 1,9 milliárdra).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?