9 °C Budapest
Rustic wooden houses on the bank of the river Sukhona. Old town of Totma, Russia. Rural landscape

Vízparti nyaralót 10 millió alatt? Nem lehetetlen, itt a települések listája

2021. április 4. 13:04

A koronavírus-járvány okozta pandémia hatására aki csak tehette, vidéken keresett menedéket, ahol több tér, szabadság és friss levegő állt rendelkezésre, mint a város bezártságban. Nem csoda, hogy megnőtt a kereslet a vidéki nyaralók iránt, egyből meg is ugrott az áruk, van ahol 35 százalékkal is. Ugyanakkor nem lehetetlen elfogadható áron találni vidéki vízparti kisházat, csak tudni kell, hol keressük. Összeszedtük a jelenlegi legjobb ajánlatokat, és arra is van egy jó ötletünk, miből vedd meg.

Tavasszal indul meg rendszerint a nyaralóvásárlási-láz, amikor az emberek a hosszú és sötét tél után egyre több időt szeretnének kint tölteni a szabadban, pláne a vízparton. A koronavírus-járvány természetesen ezt a tendenciát is felbolygatta, mégpedig oly módon, hogy a szokásosnál sokkal előbb indult meg az érdeklődés. Már januárban felpezsdült a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiaca: vidéki viszonylatban mindkét terület átlagárai magasnak számítanak és esetenként vetekednek a fővárosi átlagárakkal is, de a jelek szerint ez sem riasztja el az érdeklődők hadát - áll az OTP Ingatlan elemzésében. 

Ennek hátterében feltehetően az is áll, hogy a lezárások elől már tavaly is szívesen menekültek az emberek vidékre, és ez idén sem nagyon van másképp.

A világjárvány miatt bevezetett kijárási korlátozások hatására sokan szorultak városi otthonaik falai közé, ami hosszú távon több mint nyomasztó, már a mentális egészségünket is veszélybe sodorja. Éppen ezért felértékelődtek a vidéki kertes ingatlanok, nyaralók, amelyek saját kerttel, zöld területtel rendelkeznek, és ha még vízparton vagy annak közelében is vannak, az már maga a főnyeremény.

A pandémiával súlyosbított tavalyi évben tíz százalékkal több nyaraló cserélt gazdát, mint a vírus megjelenése előtti időszakban. A trend 2021-ben is folytatódott, az árak az idei első két hónapban már hat százalékkal nőttek - ezt pedig már az Otthon Centrum elemzői írták 2021 első két hónapjának adatait összesítve. Jól látszik tehát, hogy az elmúlt évek ingatlan áremelkedései a nyaralópiacot sem kerülték el: folyamatosan, évről évre drágultak, a pandémia pedig tovább gyorsította ezt a folyamatot.

A vízparti településeken elképesztő meredeken kúsztak fel az árak. A NAV forgalmi adatai alapján a 2020-ban eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a Velencei-tó és a Balaton déli partján fekvő városok közül Zamárdiban (471 ezer Ft) megközelítette, míg Siófokon (523 ezer Ft) és Balatonlellén (522 ezer Ft) át is lépte a félmillió forintos határt. Gárdonyban az átlagos négyzetméterár 2020-ban 376 ezer Ft, míg Velencén 346 ezer Ft volt, ezekhez hasonló árszínvonal volt kimutatható Balatonföldváron (377 ezer Ft), Fonyódon (376 ezer Ft) és Keszthelyen (314 ezer Ft); az átlagárakat természetesen nagyban meghatározza az eladott ingatlanok összetétele is.

És nem csak a Balaton környéke, a Velencei-tó partja is izgatja az érdeklődőket: már az év elején megélénkült a telkek iránti kereslet. A használt ingatlanok 500-600 ezer forintos átlagos négyzetméter ára miatt sokan inkább az újépítésűeket preferálják, ahol szinte mindent a saját ízlésük és elvárásaik szerint tudnak kialakítani.

Van élet a balatonon túl is

De persze nem mindenki engedhet meg magának egy több tízmilliós tóparti palotát, aki nyaralóra vágyik: jó hír, hogy ők is találhatnak maguknak ingatlant, csak egy kicsit mélyebbre kell túrni az internet bugyraiba. A legtöbben legfeljebb 10-15 millió forint körüli összeget költenének hétvégi házra, nyaralóra. Ezért a pénzért nem lehetetlen vízparti ingatlant találni, ám a frekventált helyeket, mint például a Balaton, vagy a Velencei-tó környékét elfelejthetjük.

Vannak azonban ezeken kívül is bőven olyan helyek, amelyeken érdemes elgondolkozni, pláne annak, aki csendre, nyugodt környezetre vágyik. Ahogy az a gyűjtésünkből is kirajzolódik, lehet találni vízparti nyaralót, akár házat is 10 millió forint alatt, igaz ezek a legritkább esetben vannak a Balaton partján. Rendszerint az ország középső, keleti felében kell keresni őket.

Filléres vízparti nyaralók 

Békés és Békéscsaba között a Borosgyáni II.-es tó partján kínálják kikapcsolódásra, pihenésre ezt a vízparti telket, és a rajta fekvő faházat. Tartozik hozzá egy fedett kinti kiülő asztallal és padokkal, bográcsozó, kinti WC, és egy nagy stég. A vízpart szélessége 10 m. A telek villamosenergia bekötéssel, és fúrt kúttal ellátott, télen- nyáron megközelíthető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tiszacsegén 8 millió forintért árulja tulajdonosa ezt a vízparti 25 m2 + 15 m2 alapterületű nyaralót, melyhez tartozik egy 30 m2-es fedett terasz is. Mivel a ház lábakra épült, így egy zárható tároló van az épület alatt. A füvesített 260 m2-es telken kerti beülő pavilon, illetve szalonnasütő található, valamint két autó parkolására van lehetőség. Az ingatlan teljesen felszerelt és azonnal költözhető. Tiszacsege Budapesttől 170 kilométerre, Tiszafüredtől 30 km-re északkeletre fekszik, a Hortobágyi Nemzeti Park északnyugati kapujában, nagyjából 5 ezren lakják. Nem csak a Tisza közelsége miatt jó itt lenni, de a településen termálstrand is üzemel, mellette kemping. A közeli Tisza az aktív pihenést kedvelőknek kedvez, hiszen a folyó partján csónakkikötő van, így kiélhetik szenvedélyüket a vízisportok iránt érdeklődők.

Békésszentandrást az Alföld legszebb fekvésű falujának tartják, a község területén fekszik Magyarország jelenlegi 5. legnagyobb állóvize, a Kákafoki-holtág. Szarvas városától 5 km-re fekszik nyugati irányban. A Kőrös sportolásra, pihenésre alkalmas vízzé változott, a holtág partján összefüggő üdülőövezetek jöttek létre szabad stranddal, kajak-kenu klubbal. Itt árulják szilárd burkolatú úttal ellátott utcában, ezt a 720-nm parkosított telken téliesített Flóra 2-es típusú, 65 négyzetméteres fa házzal ellátott zártkerti besorolású nyaralót 8,9 millió forintért.

De nem lehetetlen Budapest közelében találni olcsó vízparti ingatlant, ez a szigetszentmiklósi ház például 9,9 millió forintba kerül, és mindössze 25 kilométerre fekszik a fővárostól, és Hévvel is megközelíthető. Közvetlenül a folyó partján helyezkedik el, 192 négyzetméteres telken, a 14 méter széles partszakasszal rendelkező kis hétvégi lak.

Sőt, Tass község is mindössze 60 kilométerre fekszik a fővárostól, Bács-Kiskun megye északnyugati részében, itt torkollik a Dunába a ráckevei Duna-ág. A teljes népesség 2700 fő, a tassi zsilip körüli IV, V és VI-os számú vízterületek kiváló horgászási lehetőséget biztosítanak. A horgászhelyek közelében számos szálláslehetőség található. 9,8 millió forintért kínálják eladásra ezt a 45 négyzetméteres jó állapotú, hőszigetelt, fűthető horgásznyaralót a Duna partjától pár perc sétára.

Gyomaendrőd a Hármas-Körös bal partján, a Szolnok-Túri-sík és a Körös menti sík szomszédságában fekszik. 14 holtág van, valamint az élő, Hármas-Körös. A Peresi-holtágon árulják ezt a közvetlen vízparti nyaralót. A telek 846 nm-es, 3 oldalról bekerített, amelyen a 42 négyzetméteres, szigetelt könnyűszerkezetes ház található. A ház előtt fedett terasz, az épület egylégterű, amelyben 1+fél szoba, konyha és zuhanyozási lehetőség van kialakítva. az ára 6,9 millió forint.

Nyaralót: miből?

A nyaralók, vidéki ingatlanok iránti egyre élénkebb érdeklődés erősödéséhez szakértők szerint a babaváró hitel és a falusi csok is hozzájárulhat, igaz a Pénzügyminisztérium ígéri, hogy egyre szigorúbban fogják ellenőrizni a kölcsön felhasználást.

Azt feltétlenül tudni kell, hogy a csok, és a falusi csok kizárólag lakóingatlanokra igényelhető, tehát nyaralóra vagy egyéb besorolású ingatlanra nem használhatók fel.

Ha valaki hitelből venne ingatlant, annak a Babaváró és a szabad felhasználású személyi kölcsön lehet jó megoldás, ezeknek azonban maximális összege 10 millió forint. A számodra legmegfelelőbb konstrukció kiválasztásában segíthet aPénzcentrum személyi kölcsön kalkulátora.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem