Drasztikus drágulás a nyaralópiacon: mutatjuk, hol veszik most tömegével hétvégi házakat

Drasztikus drágulás a nyaralópiacon: mutatjuk, hol veszik most tömegével hétvégi házakat

2021. március 24. 13:02

Tovább erősítette a Balaton pozícióit a járványhelyzet a nyaralók piacán, ami az árak minimum tízszázalékos emelkedésével járt. Az árnövekedés rekordere a Velencei tó, ahol 35 százalékkal értek többet az ingatlanok. A kereslet növekedését jelzi, hogy a pandémiával súlyosbított tavalyi évben tíz százalékkal több nyaraló cserélt gazdát, mint a vírus megjelenése előtti időszakban. A trend folytatódott, az árak az idei első két hónapban már hat százalékkal nőttek.

A járványhelyzet nemcsak a lakóingatlan piacon hozott változásokat, de megnövekedett az érdeklődés a nyaralók és üdülőingatlanok iránt is, összegezte az Otthon Centrum legfrissebb tanulmányának adatait Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető elmondta, a járványhelyzet érezhető változásokat generált az üdülőingatlanok piacán, mivel a távmunka és a távoktatás bevezetésével komoly igény mutatkozott arra, hogy a családok a nyaralójukban töltsék a karantént. Az ingatlanközvetítő hálózat 10 százalékkal több nyaralót értékesített tavaly, mint 2019-ben.

A növekvő kereslet az árakra is hatással volt, jellemzően 10-20 százalékos emelkedéssel kellett számolniuk a vevőknek.

A Balaton-partra hasonló mértékű átlagos növekedés volt jellemző, de például a legfelkapottabb városban, Siófokon a korábbi másfélszereséért is elkeltek ingatlanok. A térségben továbbra is Siófok, Balatonfüred, Balatonlelle és Zamárdi a legdrágább, átlagosan 450-550 ezer forint között kell fizetni egy négyzetméterért. Nyugat felé haladva, Budapesttől távolodva az ár feleződik, de szinte minden tóparti településen elérte már a 200 ezer forintot a nyaraló ingatlanok fajlagos négyzetméterára. De nemcsak Budapesttől, hanem a tóparttól való távolság is erősen befolyásolja az árszintet, ahogy nő a távolság vízparttól, egyre megfizethetőbbek az ingatlanok.

A Balaton-felvidék festői tájai méltán népszerűek, az itt elhelyezkedő falvak többségében a négyzetméterár 130 és 200 ezer Ft körül ingadozik. A adás-vételek alapján például Lesencetomajon és Cserszegtomajon 155 ezer forintot kértek négyzetméterenként, de a tóparttól kicsit távolabb elhelyezkedő Rezin átlagosan csak 130 ezret.

A Velencei-tó is sokat drágult, a Tisza-tó kevésbé

A tavalyi átlagosan 355 ezer forintos négyzetméterár 35 százalékkal haladta meg a 2019. évi árakat. A piacot hajtja a tó településeinek elhelyezkedése, hiszen a napi ingázás is vállalható. Budapestre, és Székesfehérvárra is kényelmesen el lehet jutni.

De annak sem kell feltétlenül lemondania a vízparti környezetről, akinek laposabb a pénztárcája: a Tisza-tó mellett egy négyzetméterre vetítve átlagosan 108 ezer forintért lehetett nyaralót vásárolni, és itt az éves árnövekedés sem volt vészes, csak 5 százalékkal haladta meg a 2019. évi fajlagos átlagárat. A legdrágábbnak Tiszafüred bizonyult, ahol 150 ezer forint, Abádszalókon 90 ezer forint, Tiszaderzsen viszont már csak 42 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár 2020-ban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sok nyaraló most cserél gazdát

A tranzakciók számában is a Balaton vitte a prímet, az eladások kétharmada a térséghez köthető, de a népszerű fürdőhelyeken és hegyvidéki falvakban is sokan vásároltak nyaralót. 2021 első két hónapjában a piac két meghatározó árszegmensben volt élénk. Kisebb részben a 25-30 milliós vagy az ennél drágább, nagyon jó állapotú és népszerű vízparti vagy a vízparthoz közeli ingatlanok a keresettek. A többség az ennél olcsóbb - de szép környezetben, nagyvárosokból jól elérhető kisebb házakat, illetve a nagyobb telkeken lévő, de még nem téliesített ingatlanokat részesítette előnyben.

Az idei nyaralópiaci várakozásokkal kapcsolatban Soóki-Tóth Gábor megjegyezte, hogy a kormányzati korlátozó intézkedések bizonytalan hossza miatt korai előrejelzéssel szolgálni, annyit azonban már az első két hónap adatai alapján látni: idén is erős lesz a kereslet.

Az idei forgalom ötven százalékkal haladta meg a tavalyi év ugyanezen időszakában mért értéket. Az élénk kereslet az árakban is megmutatkozik, a tavalyihoz képest az idén értékesített nyaralók átlagos négyzetméterára 6 százalékos emelkedés után 262 ezer Ft/m2-re nőtt

- mondta az elemzési vezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?