9 °C Budapest
Drasztikus drágulás a nyaralópiacon: mutatjuk, hol veszik most tömegével hétvégi házakat

Drasztikus drágulás a nyaralópiacon: mutatjuk, hol veszik most tömegével hétvégi házakat

2021. március 24. 13:02

Tovább erősítette a Balaton pozícióit a járványhelyzet a nyaralók piacán, ami az árak minimum tízszázalékos emelkedésével járt. Az árnövekedés rekordere a Velencei tó, ahol 35 százalékkal értek többet az ingatlanok. A kereslet növekedését jelzi, hogy a pandémiával súlyosbított tavalyi évben tíz százalékkal több nyaraló cserélt gazdát, mint a vírus megjelenése előtti időszakban. A trend folytatódott, az árak az idei első két hónapban már hat százalékkal nőttek.

A járványhelyzet nemcsak a lakóingatlan piacon hozott változásokat, de megnövekedett az érdeklődés a nyaralók és üdülőingatlanok iránt is, összegezte az Otthon Centrum legfrissebb tanulmányának adatait Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető elmondta, a járványhelyzet érezhető változásokat generált az üdülőingatlanok piacán, mivel a távmunka és a távoktatás bevezetésével komoly igény mutatkozott arra, hogy a családok a nyaralójukban töltsék a karantént. Az ingatlanközvetítő hálózat 10 százalékkal több nyaralót értékesített tavaly, mint 2019-ben.

A növekvő kereslet az árakra is hatással volt, jellemzően 10-20 százalékos emelkedéssel kellett számolniuk a vevőknek.

A Balaton-partra hasonló mértékű átlagos növekedés volt jellemző, de például a legfelkapottabb városban, Siófokon a korábbi másfélszereséért is elkeltek ingatlanok. A térségben továbbra is Siófok, Balatonfüred, Balatonlelle és Zamárdi a legdrágább, átlagosan 450-550 ezer forint között kell fizetni egy négyzetméterért. Nyugat felé haladva, Budapesttől távolodva az ár feleződik, de szinte minden tóparti településen elérte már a 200 ezer forintot a nyaraló ingatlanok fajlagos négyzetméterára. De nemcsak Budapesttől, hanem a tóparttól való távolság is erősen befolyásolja az árszintet, ahogy nő a távolság vízparttól, egyre megfizethetőbbek az ingatlanok.

A Balaton-felvidék festői tájai méltán népszerűek, az itt elhelyezkedő falvak többségében a négyzetméterár 130 és 200 ezer Ft körül ingadozik. A adás-vételek alapján például Lesencetomajon és Cserszegtomajon 155 ezer forintot kértek négyzetméterenként, de a tóparttól kicsit távolabb elhelyezkedő Rezin átlagosan csak 130 ezret.

A Velencei-tó is sokat drágult, a Tisza-tó kevésbé

A tavalyi átlagosan 355 ezer forintos négyzetméterár 35 százalékkal haladta meg a 2019. évi árakat. A piacot hajtja a tó településeinek elhelyezkedése, hiszen a napi ingázás is vállalható. Budapestre, és Székesfehérvárra is kényelmesen el lehet jutni.

De annak sem kell feltétlenül lemondania a vízparti környezetről, akinek laposabb a pénztárcája: a Tisza-tó mellett egy négyzetméterre vetítve átlagosan 108 ezer forintért lehetett nyaralót vásárolni, és itt az éves árnövekedés sem volt vészes, csak 5 százalékkal haladta meg a 2019. évi fajlagos átlagárat. A legdrágábbnak Tiszafüred bizonyult, ahol 150 ezer forint, Abádszalókon 90 ezer forint, Tiszaderzsen viszont már csak 42 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár 2020-ban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sok nyaraló most cserél gazdát

A tranzakciók számában is a Balaton vitte a prímet, az eladások kétharmada a térséghez köthető, de a népszerű fürdőhelyeken és hegyvidéki falvakban is sokan vásároltak nyaralót. 2021 első két hónapjában a piac két meghatározó árszegmensben volt élénk. Kisebb részben a 25-30 milliós vagy az ennél drágább, nagyon jó állapotú és népszerű vízparti vagy a vízparthoz közeli ingatlanok a keresettek. A többség az ennél olcsóbb - de szép környezetben, nagyvárosokból jól elérhető kisebb házakat, illetve a nagyobb telkeken lévő, de még nem téliesített ingatlanokat részesítette előnyben.

Az idei nyaralópiaci várakozásokkal kapcsolatban Soóki-Tóth Gábor megjegyezte, hogy a kormányzati korlátozó intézkedések bizonytalan hossza miatt korai előrejelzéssel szolgálni, annyit azonban már az első két hónap adatai alapján látni: idén is erős lesz a kereslet.

Az idei forgalom ötven százalékkal haladta meg a tavalyi év ugyanezen időszakában mért értéket. Az élénk kereslet az árakban is megmutatkozik, a tavalyihoz képest az idén értékesített nyaralók átlagos négyzetméterára 6 százalékos emelkedés után 262 ezer Ft/m2-re nőtt

- mondta az elemzési vezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40