21 °C Budapest
Ennyit a válságról: nem állt meg vidéken a lakásárak emelkedése

Ennyit a válságról: nem állt meg vidéken a lakásárak emelkedése

MTI
2021. február 3. 21:04

Kis mértékben, mintegy 0,6 százalékkal mérséklődtek a lakásárak Budapesten tavaly a harmadik negyedévben éves összevetésben; az előző negyedévhez képest azonban - amikor 3,5 százalékos volt a csökkenés - 2,0 százalékkal drágultak a lakások a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakásárindexe szerint.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató, aggregált MNB lakásárindex 2020 harmadik negyedévében 1,6 százalékkal emelkedett, míg az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 9,6 százalékról 7,9 százalékra mérséklődött. Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban az előző negyedéves 6,9 százalékról 4,1 százalékra csökkent.

A vidéki városokban tavaly a harmadik negyedévben éves és negyedéves összehasonlításban is áremelkedést regisztáltak: 8,2 százalékot, illetve 4,6 százalékot. A községekben negyedéves alapon 3,9 százalékkal mérséklődtek az árak, amivel az éves árdinamika mértéke az előző időszakban mért 18,1 százalékról 13,0 százalékra csökkent.

A közlemény szerint 2019 és 2020 harmadik negyedéve között a közép-magyarországi régió kivételével valamennyi régió városaiban drágultak a lakások. A déldunántúli és az észak-alföldi régiók városaiban 12,8, illetve 10,1 százalékos éves áremelkedés volt, míg a közép-, valamint a nyugatdunántúli, a dél-alföldi és az észak-magyarországi régió városaiban 7-9 százalékos. Negyedéves alapon pedig az ország valamennyi régiójában emelkedtek a lakásárak, a legnagyobb mértékben, 6,9 százalékkal a Dél-Alföldön.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?