13 °C Budapest

Mi a buggyantott tojás és hogy néz ki? A buggyantott tojás készítése, buggyantott tojás recept

2021. január 21. 13:02

Mi a buggyantott tojás jelentése és hogyan készül a buggyantott tojás? Milyen buggyantott tojás készítő technikákat érdemes mindenképp kipróbálnunk, hogy biztosan sikerrel járjunk a buggyantott tojás készítés során? Buggyantott tojás recept, buggyantott tojás mikróban: így történik a buggyantott tojás készítése, mutatjuk, hogyan csinálják a buggyantott tojás.

A tojás nem csak nálunk, hanem az egész világon a népszerű alapélelmiszerek közé tartozik, amelynek számos elkészítési módja létezik. A rántotta, a tükörtojás és a főtt tojás mellett a buggyantott tojás recept is nagyon egyszerű, ám eltér a mindennapokban megszokott tojásos ételektől. Cikkünkben eláruljuk, mi az a buggyantott tojás és hogyan zajlik a buggyantott tojás készítése. Érdekesség, hogy a buggyantott tojás mikróban is egyszerűen megfőzhető.

Mi a buggyantott tojás jelentése?

A buggyantott tojás egy olyan főtt tojás, amelyet nem héjában, hanem felütve főzünk meg forró vízben (buggyan, ahogy beleesik). A buggyantott tojás lényege, hogy a lágy sárgája körül a fehérje szabadon megfő a vízben, a belseje pedig ízletes és krémes marad. A buggyantott tojás készítése történhet különböző főzési taktikával is, attól függően, hogy mennyire vagyunk gyakorlottak.

Buggyantott tojás készítés

A buggyantott tojás elkészítési módok a következők:

Buggyantott tojás hagyományos módszerrel

Forraljunk vizet egy fazékban, a tojást pedig üssük óvatosan egy kis tálkába, hogy a sárgája nehogy kipukkadjon. Amikor a víz teljesen felforrt, öntsük a vízbe és főzzük meg olyan keménységűre, ahogy szeretjük.

Formában buggyantott tojás

A buggyantott tojás készítése valamilyen főzőforma segítségével is elkészíthető. Ezesetben tegyük a nyers tojást a formába (akár lehet egy kis pohár vagy egy merőkanál is), majd tegyük a lobogó vízbe, míg elkészül. A buggyantott tojás felveszi a főzőeszköz alakját, így nagyszerű dekorációként is szolgálhat.

Buggyantott tojás formában

Buggyantott tojás örvényben

Forraljuk föl a vizet, majd egy nagyobb kanállal keverjük örvényesre. A buggyantott tojás ennek az örvénynek a közepébe kell, hogy pottyanjon, ugyanis a tűzforró örvény szépen körbe vonja a buggyantott tojás sárgáját a fehérjével.

Buggyantott tojás mikróban

A buggyantott tojás, ha sietünk, mikróban is tökéletesen elkészíthető. Ezesetben töltsünk meg egy bögrét vízzel, üssük bele a tojást, majd egy csészével letakarva főzzük meg!

Meddig fő a buggyantott tojás?

Az ideális buggyantott tojás 3 percen keresztül fő, ekkor lesz a fehérje teljesen főtt, ám a sárgája még krémes. Természetesen főzhetjük akár 7 percen keresztül is, ha azt szeretnénk, hogy a buggyantott tojás teljesen kemény legyen.

Buggyantott tojás pirítóson

Buggyantott tojás: mivel együk?

A buggyantott tojás sóval, borssal ízesítve maga a tökéletes reggeli, ha néhány szelet forró pirítóssal és friss zöldséggel tálaljuk. Készíthetünk hozzá fűszeres krémeket (mint például az erdélyi padlizsánkrém), vajat, tálalhatjuk például avokádóval, cseresznyeparadicsommal, olívaolajban tartósított paprikákkal és ínycsiklandó füstölt sonkával. Így, hogy tudjuk, a buggyantott tojás mi az, bármikor elkészíthetjük ezt az igazán könnyű, ám formabontó és mégis laktató reggelit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm