21 °C Budapest

Csúcsot döntött a kiadó albérletek száma: zuhannak a bérleti díjak az egész országban

2020. december 8. 10:32

Decemberben a korábbi években csökkent a kínálat, most viszont soha nem látott szintre nőtt: több mint 25 ezer kiadó lakáshirdetésből válogathatnak a bérlők az utolsó hónap első napjaiban. Budapesten is csúcsra ért a kínálat, több mint 18 ezer hirdetésben kerestek bérlőt a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. A fővárosi átlagos bérleti díj pedig 135 ezer forintra, többéves mélypontra süllyedt.

Az év utolsó hónapjában rekordszintet ért el a kínálat az albérletpiacon, és már nem csak Budapesten érezhető a koronavírus miatti albérletár-csökkenés az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint, amely egyrészt “pillanatképet" ad arról, hogy december első napjaiban hol tartott az albérletpiac. Az árcsökkenés már hónapok óta tart a KSH-ingatlan.com lakbérindexének adatai szerint: októberben a bérleti díjak országszerte éves szinten 8,4 százalékkal, havi összevetésben 2,3 százalékkal csökkentek. A legtöbb egyetemvárosban is áresés történt tavaly decemberhez képest, és van, ahol 8-10 százalékkal kevesebbért lehet kiadó lakást találni.

A bérelhető lakások kínálata decemberben rekordszintre emelkedett.

A tulajdonosok és ingatlanközvetítők 25 416 kiadó ingatlanhirdetésben kerestek bérlőt, az ingatlan.com öt évre visszatekintő albérletpiaci adatai szerint soha nem volt ilyen széles a választék az év utolsó hónapjában. “Ez meglepetést jelent, mivel az elmúlt években decemberben jellemzően szűkült a kiadó lakások kínálata. Most viszont rekord született, és még 2019 augusztusi kínálati csúcsához képest is majdnem 30 százalékkal több kiadó lakásból és házból válogathatnak a bérlők.

Ez egyértelműen a járvány kedvezőtlen hatásaival magyarázható: a turizmus lényegében leállt, így nincs kereslet a rövid távon kivehető lakásokra. A pandémia miatt nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az albérletüket. Az egyetemisták egy része pedig hazaköltözött a digitális munkarend miatt. A kollégiumokból kiköltöző hallgatók viszont lecsaptak a kiürült lakások egy részére

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az országon belül a fővárosban található a legtöbb kiadó lakás. Budapesten is csúcsra ért a kínálat december elején: több mint 18,8 ezer kiadó ingatlanhirdetés volt elérhető, ami szintén rekordot jelent az ingatlan.com adatai szerint. Balogh László hozzátette:

A kínálatbővüléssel párhuzamosan a bérleti díjak is csökkentek. Budapesten az átlagos havi bérleti díj decemberben 135 ezer forint volt, ami többéves mélypontnak felel meg.

Már nem csak Budapesten

A szakértő elmondta azt is, hogy már nem csak Budapesten érezhető az albérletárak csökkenése, mivel a legtöbb egyetemvárosban kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért. Veszprémben és Szegeden 4-5 százalékos az éves csökkenés mértéke, de Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben is 8-10 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja. Pécsen minimális, 1 százalékos az áresés, Miskolcon és Debrecenben pedig ugyanannyiba kerülnek az albérletek mint egy évvel ezelőtt. Hajdú-Bihar megyeszékhelyén azonban az utóbbi egy hónapban 9 százalékos csökkenés ment végbe, ami jelentősnek mondható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A decemberi hatalmas kínálatbővülés és a budapesti árcsökkenés illeszkedik a korábbi hónapokban kialakult trendbe. A lakbérindex szerint októberben is mérséklődtek a bérleti díjak. Országos szinten 8,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly októberben, idén szeptemberhez képest pedig 2,3 százalékkal csökkentek. A hivatalos adatok részmutatói szerint októberben a fővárosban volt a legnagyobb az árcsökkenés: több mint 11 százalékkal estek vissza éves szinten.

A többi országrész közül Pest megye és Észak-Magyarországon 1 százalék alatti volt a mérséklődés, a Dél-Alföldön viszont 3,8 százalékkal mentek lejjebb bérleti díjak a kínálati oldalon. Budapesten belül októberben az előző hónaphoz képest a budai hegyvidéki városrészekben, vagyis az I., II. és XII. kerületekben volt a legkomolyabb csökkenés, több mint 5 százalékkal estek a bérleti díjak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm