Meg fogsz lepődni: ezt eddig biztosan nem tudtad a klímás fűtésről

Meg fogsz lepődni: ezt eddig biztosan nem tudtad a klímás fűtésről

2020. november 8. 14:33

Az őszi esték már igen hűvösek és sokszor nappal is szükséges fűteni - az emberek pedig általában több mérvadó tényező alapján döntik el, hogy milyen fűtési módszert választanak. Sokan viszont nem tudják, hogy a mai klímákkal hatékonyan lehet fűteni és sokkal takarékosabbak mondjuk egy hősugárzónál, vagy elektromos radiátornál. A lakossági körben leginkább elterjedt (split) klímák ugyanis 1 kilowatt befektetett energiából 3-5 kW fűtési energiát tudnak előállítani, ami igen kedvező.

A szakértők a "COP" és az "SCOP", azaz a pillanatnyi és a szezonális energiahatékonysági mutatókat vizsgálják, ha egy fűtési megoldás hatékonyságáról van szó - derül ki  Fisher Klíma közleményéből. Ha a COP értéke 2, akkor egy adott pillanatban a fűtési megoldás egy kilowatt befektetett energiából kettőt tud előállítani fűtési energiában. Sokkal fontosabb azonban az SCOP-érték, amely megmutatja, hogy szezonálisan, az egész fűtési szezon során mekkora hatékonysággal tud fűteni egy klíma. Ez a mutató úgy kerül kiszámításra, hogy figyelembe veszik azt, hogy a teljes fűtési szezonban milyen az átlagos hőmérséklet és hogy milyen gyakran fordul elő egy adott hőmérsékleti érték.

A hagyományos fűtési módszerek SCOP-mutatója gyakorlatilag 1 körül mozog míg a légkondik ennél kétszer-ötször jobb értéket is el tudnak érni. 7°C hőmérséklet felett ez 4-5, és -15°C körül is 2, tehát még extrém hidegben is kifejezetten hatékonyak a légkondik.

Hatékonyabb klímával fűteni, mint egy gázkazánnal

"A lakossági körökben legelterjedtebb klímák a split klímák, melyek amellett, hogy hűtenek, hőszivattyú funkció segítségével fűtenek is. Hűtési üzemmódban a benti levegőt lehűtik - hőenergiát vonnak el, amit a kinti levegőbe adnak le -, fűtés esetén pedig fordítva: a kint található hőenergiát veszik fel és adják hozzá a bentihez, tehát az energiát nem fűtésre használják, hanem arra, hogy a kinti hőtartalmat bevigyék és így az energia ott hasznosuljon - fogalmaz Váradi György, a Fisher Klíma lakossági klímaszakértője.

A kulcs a különleges működési elvben va

A klímák teljesen más elv alapján működnek, mint mondjuk egy gázkazán, vagy elektromos radiátor, hiszen az elektromos áram nem közvetlenül a levegőt fűti, hanem csak a rendszert mozgatja: "A klímákban egy különleges anyag van, amit hűtőközegnek hívunk. Hűtés funkcióban ebből az anyagból gáz lesz, mely bejut a kompresszorba, ami összepréseli, hogy sűrűbb legyen és kijuttatja a kültéri egységbe. Az anyag hője ezután távozik a szabadba, tehát kivonja a hőenergiát a szoba levegőjéből majd átadja azt a külső levegőnek. Ugyanez a folyamat megy végbe akkor is, ha fűtünk a klímánkkal, annyi csupán a különbség, hogy a hőenergiát a külső levegőből vonjuk ki, ami a lakásunk levegőjébe távozik" - tette hozzá Váradi György. 

Az egyszerűbb klímák is általában megbízhatóan működnek fűtési módban +5°C-ig, vagy egy kazánhiba esetén ideig-óráig akár -15°C-ig is. Viszont létezik olyan is, ami -20-25°C-ban is remekül funkcionál. Tervezéskor fontos viszont figyelembe venni, hogy +5°C alatt időnként leolvasztási üzemmódba szoktak kapcsolni a készülékek, ez pedig azt jelenti, hogy 7-8- percig nincs fűtés.
Váradi György szakértő szerint, ha van egyéb, hagyományos fűtési rendszerünk, a legjobb az, ha az átmeneti időszakban még nem kapcsoljuk be, inkább a hatékonyabb klímánkat használjuk fűtésre 5°C külső hőmérséklet felett, mert olyankor ez a megoldás a leghatékonyabb. Emellett azt ajánlja, hogy ha egész évben fűteni szeretnénk a klímánkkal, akkor vegyünk fűtésre optimalizált klímát vagy terveztessünk hőszivattyús rendszert egy szakemberrel. Ilyen esetben a gázbekötés és kémény építés akár teljesen elhagyható és a megújuló energiák hasznosításával védjük bolygónkat, valamint a pénztárcánkat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?