2 °C Budapest
Kérészéletű volt a visszaesés: újra drágulni kezdtek az albérletek Budapesten

Kérészéletű volt a visszaesés: újra drágulni kezdtek az albérletek Budapesten

2020. november 2. 12:34

A járvány alatti árcsökkenés nem volt mindenhol tartós, ősz elejére a bérleti díjak a legkeresettebb fővárosi helyeken, például a Corvin Sétányon vagy a Marina parton található új építésű és újszerű otthonok esetében már meg is haladták az év eleji szintet.

A kiadó lakások piacára is sokkszerűen hatott a koronavírus-járvány: a tavaszi hónapokban a bérlői érdeklődés gyakorlatilag megszűnt, az árak pedig számottevő csökkenésbe váltottak a Cordia lakáskiadási szolgáltatást nyújtó üzletágának tapasztalatai szerint.

"Májusban már úgy éreztük, tennünk kell valamit azért, hogy a befagyott piacon megtörjön a jég. Intenzív hirdetési kampányt indítottunk, illetve felvettük a kapcsolatot minden egyes, általunk menedzselt, bérlőre váró lakás tulajdonosával és átbeszéltük, hogy milyen stratégiát kövessünk a megváltozott feltételek közepette. A megkérdezettek fele úgy döntött, hogy mérsékeltebb áron, de azonnal kiadná a lakását, 40%-uk az árengedmény helyett a kivárásra szavazott, 10% pedig úgy határozott, hogy csak a vírushelyzet megszűnése után akarja bérbe adni az ingatlant"

- mondta Fodor Gabriella a Cordia Property Management vezetője. Bérlői oldalon is akadt tennivaló, hiszen voltak, akik ideiglenesen lakbérfizetési könnyítést kértek, mások olcsóbb lakásba szerettek volna költözni vagy az általános árcsökkenést kihasználva épp egy nagyobb otthonra váltottak, esetleg az anyagi nehézségeik okán kénytelenek voltak a szerződést felmondva kiköltözni.

Nyárra újra felpörgött a kereslet, majd a szeptember megint gyengébben indult, alapvetően azért, mert a külföldi diákok nem tudták, hogy egyáltalán elkezdhetik, illetve . folytathatják-e magyarországi felsőoktatási tanulmányaikat. Miután egyértelművé vált, hogy az egyetemisták bejöhetnek, újra felélénkült a keresleti oldal, amit az idén - újdonságként - számos dél-koreai diák is erősített.

Az élénk keresletnek köszönhetően a bérleti díjak átlaga a két hálószobás lakásoknál újra elérte, a garzonok és az egy hálószobás otthonok esetében pedig meg is haladta az év eleji szintet.

"Az, hogy az országos és a fővárosi átlagárakkal szemben az általunk menedzselt ingatlanok bérleti díja csak átmenetileg csökkent, alapvetően három tényezővel magyarázható" - véli Fodor Gabriella. Hozzátete: "Egyrészt ezek a lakások jó infrastruktúrájú, könnyen megközelíthető, közkedvelt helyszíneken - például a Corvin Sétányon, a IX. kerület megújuló részein, Zuglóban vagy a XIII. kerületi Marina parton - találhatók, másrészt új építésű vagy újszerű, minőségi otthonokról van szó. Ezeket a lakásokat ráadásul - és ez a harmadik fontos tényező - kifejezetten a befektetési célú bérbe adást támogató ingatlanmenedzsment-szolgáltatásunkat igénybe véve hasznosítja a tulajdonos."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 14. szerda
Tibor
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?