A megunhatatlan almás pite recept: omlós almás pite zsírral, amerikai almás pite

2020. augusztus 25. 18:30

Íme a legjobb omlós almás pite zsírral: mutatjuk, hogy a klasszikus magyaros és az amerikai almás pite recept milyen almából készül, meddig sül és milyen töltelékkel a legfinomabb!

Az almás pite az alapsütemények egyikeként már-már az egész világon általános, közkedvelt édességgé vált. Megkülönböztetjük az amerikai almás pite receptet a magyartól, ugyanis nálunk az almás pite zsírral készül, sokkal omlósabb, leginkább a hagyományos sütemények között tartjuk számon. A magyaros verzióban a finom, omlós almás pite tészta rétegei között gazdag almás töltelék található és tepsiben sütjük, míg az amerikai almás pite kör alakú sütőformában készül és a tészta helyett a tölteléken van a hangsúly.

Almás pite

Az almás pite milyen almából készül?

Az almás pite recept ugyanolyan rugalmasan variálható, mint a legtöbb édesség: a tölteléket többféle almával elkészíthetjük, sőt, az almás pite tésztájának receptjét gyakorlatilag bármilyen gyümölcsös, csokoládés, vagy akár túrós recepthez is felhasználhatjuk. Az almás pite azonban akkor a legfinomabb, ha valamilyen friss, ropogós, savanykás ízvilágú almát választunk, mint a jonatán, az idared vagy a pinklay alma, ám az egyszerű nyári almából is varázslatos pitét süthetünk.

Magyaros omlós almás pite zsírral / vajjal:

Az almás pite tészta hozzávalói:

  • 150 g zsír /vaj
  • 150 g porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 50 g tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 db tojássárgája (külön, a kenéshez)
  • 450 g finomliszt
  • 0,5 cs sütőpor
  • 1 cs só
  • 3 ek búzadara

Az almás pite töltelék hozzávalói:

  • 1 kg savanykás alma
  • 1 tk fajéj
  • 3 ek cukor

Az omlós almás pite recept elkészítése:

  • Az omlós almás pite tészta elkészítéséhez gyúrjuk össze a lisztet (a benne elkevert sóval és sütőporral) a zsírral, a tejföllel és a tojással, majd félórára tegyük a hűtőbe. Ezalatt elkészíthetjük az almás pite töltelékét.
  • Tisztítsuk és hámozzuk meg az almát, vágjuk ki a magházat, majd szeljük vékony szeletekre. Tegyük fel egy kevés vízzel és 3ek cukorral főni, majd, ha összeesett és több levet eresztett, adjuk hozzá a fahéjat és a búzadarát. Főzzük őket még pár percig, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  • A tésztát osszuk fel 1/3-ad és 2/3-ad arányban: a nagyobbik adagot nyújtsuk kb 1 cm vastagra, ez a réteg kerüljön a sütőpapírral bélelt tepsi aljára. Erre jöhet az almás pite töltelék.
  • Az almás pite alsó részét és a tölteléket 180°-on, előmelegített sütőben süssük 30 percig.
  • Erre a sült, töltelékes alsó rétegre helyezzük rá az almás pite felső rétegét, ezt kenjük meg egy tojás sárgájával (akár rajzolhatunk is rá mintákat villával) és süssük még 30 percig, 160°-on.
  • A kész omlós almás pire hűljön langyosra, majd kockákra vágva tálaljuk.
Amerikai almás pite

Amerikai almás pire recept

A receptben feltüntetett mennyiségek egy 24 cm átmérőjű, kerek pitesütő-formára vonatkoznak, amely kb. 6 fő részére szeletelhető.

Az amerikai almás pite tészta hozzávalói:

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1 cs só
  • 30 ml víz

Az amerikai almás pite töltelék hozzávalói:

  • 80 dkg alma
  • 13 dkg cukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 kk fahéj
  • 1 citrom héja (reszelve)
  • 4 dkg vaj

Az amerikai almás pite recept elkészítése:

  • Az amerikai almás pite tésztájához összemorzsoljuk a vajat a liszttel, majd hozzágyúrjuk a porcukrot, a csipet sót és a vizet. Kb. 20 percre félretesszük, a hűtőben állni hagyjuk.
  • Az almás pite töltelék elkészítéséhez a megtisztított, megpucolt almát vékony szeletekre vágjuk, cukrozzuk, egy kevés fahéjjal megszórjuk és hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd a felesleges levet búzadarával felitatjuk és állni hagyjuk a töltés kezdetéig.
  • Az almás pite tésztát megfelezzük, majd a két felet kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. Az egyik részt a sütőforma aljára helyezzük, elsimítjuk, a kilógó széleket elvágjuk. Erre a rétegre jön a töltelék, majd a másik lappal lefedjük, a széleken alaposan összenyomkodjuk.
  • Az almás pite felső rétegét egyenletesen szurkáljuk meg villával, hogy az almás pitéből származó gőz akadálymentesen távozhasson. A maradék tésztából kedvünk szerint mintákat formázhatunk, díszíthetjük az almás pite tetejét, szélét.
  • Az almás pite tetejét egy kevés vízzel megkenjük, majd porcukrot szitálunk rá.
  • 180°-ra előmelegített sütőben 60 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni tálalás előtt.

Almás pite: mikor süssük?

Akár a magyarosabb, omlós almás pite zsírral (vagy zsír helyett vajjal), akár a kicsit formabontóbb amerikai almás pite receptjét szemeljük ki, nem kell aggódnunk, ugyanis bármelyik évszakban ínycsiklandó csemegeként funkcionál. Ha mindenképp szezonhoz szeretnénk az almás pite recept elkészítését kötni, leginkább a nyári, őszi hónapokban ajánljuk, főleg, ha saját kertünkben is megterem az alma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem