Indul a razzia: félmillió családnak jöhet a méregdrága kazáncsere, kéményfelújítás

Indul a razzia: félmillió családnak jöhet a méregdrága kazáncsere, kéményfelújítás

2020. július 1. 11:00

A járvány lecsengett, újraindulnak a kéményellenőrzések is: nem jó ötlet elfelejteni a kéményseprők által megadott időpontot, hiszen egyfelől megbüntetnek, ha nincs leellenőrizve a kémény és a gázkészülékek, másrészt pedig jobb ha mielőbb kiderül, hogy nem biztonságos a fűtési rendszerünk. Az igazán fájdalmas procedúra viszont csak akkor veszi kezdetét, ha a szakember szerint menthetetlen a régi típusú gázkazán. A pár éve hatályba lépett kazáncsere-rendelet értelmében ugyanis kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel. A kivitelezés, engedélyezés költsége viszont ebben az esetben akár milliós tétel is lehet.

Újraindítja a koronavírus-járványhoz kötődő veszélyhelyzet miatt elhalasztott kéményseprést július 1-től az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kéményseprőipari szervezete. Budapest, Vas és Fejér megye kivételével minden megyében folyamatosan mennek ki az értesítők a kéményellenőrzés időpontjáról azoknak, akiknek az éves ellenőrzést március 17-ig nem végezték el.

Nemrég a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) is bejelentette, hogy júliustól újra ellenőrzik a kéményeket, szintén arra kérnek mindenkit, hogy az értesítőn szereplő időpontban legyen otthon.

Sokan nem tudnak a rendeletről

Rengeteg magyart valóságos hidegzuhanyként ér, hogy bizony csereérett a gázkészülék, és rendbe kell tetetni a kéményt. Ha ugyanis már menthetetlen az évtizedekkel ezelőtt beszerelt készülék, hosszadalmas, és méregdrága procedúra veszi kezdetét. Azon túl, hogy új készüléket kell venni, a pár éve bevezetett előírások szerint ez kizárólag kondenzációs kazán lehet. Hogy pontosak legyünk,

a 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere-rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel.

2018. szeptember 26-tól már minden lakóingatlanra vonatkozik a gázkazánok telepítésére, vagy cseréjére vonatkozó előírás. Nincs kivétel, nincs türelmi idő. Sőt, a rendelkezések szerint a gyártóknak meg kellett szüntetniük a magyar piacon 2017 februárjában megjelenő, turbós kazánok helyére kémény-átalakítás nélkül felszerelhető TURBO kondenzációs ErP kazánok forgalmazását. Így az előírást már ezzel a megoldással sem lehet kijátszani; hiába próbálkoztak ezzel többen is korábban (azoknak pesze nem kell leszerelniük, ahol van már rá engedély).

És itt jön a baj...

A szabályozás komoly gondot jelenthet azoknál a fogyasztóknál, akiknél az égéstermék-elvezetés gyűjtőkéményen vagy úgynevezett ALU egyedi füstgázelvezetésen keresztül történik. A szabály értelmében ugyanis, ha a ház egyik lakójának régi típusú kazánja elromlik, akkor az összes lakó köteles vállalni a kazáncsere- és kéményátalakítás költségét, mert gyűjtőkéménybe csak azonos típusú készülékek köthetők be. A Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete tavaly úgy számolt, hogy a hazai társasházak 95 százaléka nem rendelkezik megfelelő gyűjtőkéménnyel, nagyjából 90 ezer műszakilag problémás kéményt kellene azonnal lecserélni, amely összesen ötszázezer háztartást érint.

Szakemberek szerint egy 40 lakásos társasháznál a kéményfelújítás költsége 200-300 ezer forintos tétel, háztartásonként! Viszont, ha valaki önálló kéményen van, akkor a költségek sem oszlanak meg. Egyéni kialakítás esetén az új készülék (alaphangon 250-300 ezer forint), a kémény átalakítása (alapdíj min. 50-60 ezer forint, utána folyóméterenként 10-20 ezer forint), na meg az engedélyeztetés (a kéménybélelés engedélyezésén túl, a tüzelő berendezés működési elvének változása miatt gáztervre is szükség lehet*) akár bő 1 millió forintba is fájhat, és akkor az egyéb felmerülő gikszerekről (a készülék cseréje közben például kiderül, hogy a gázcsöveket is ajánlott cserélni a lakásban) még nem is beszéltünk.

* A tüzelő berendezés működési elvének változása miatt kéménybélelésre, vagy kéményseprői szakvéleményre van szükség, de a legtöbb esetben gázterv helyett az egyszerűsített készülékcsere bejelentés elegendő. Az egyszerűsített készülékcseréről érdeklődjön gázszolgáltatójánál.

De mégis miből?!

Mivel sokan nem ismerik a rendeletet, nincsenek is felkészülve arra, hogy hirtelen ekkora összeget kelljen kifizetni. Márpedig nincs mese, ha szabálytalanságot találnak a kéményseprők, azt orvosolni kell - ajánlatos még a fűtési szezon előtt, hogy ne kelljen fagyoskodni. Ilyenkor jöhet jól egy személyi kölcsön, amiből fedezni lehet a munkálatok költségeit, elkerülve a későbbi kellemetlenségeket. Ráadásul év végéig érvényben marad a THM-plafon is, így most kedvezményesen, maxumim 5,75 százalékos THM-el lehet személyi hiteleket felvenni. Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért tudunk most pénzhez jutni, a Pénzcentrum kalkulátorához fordultunk.

Kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszegetés 60 hónapos futamidőt adtunk meg - ennyiből megoldható a dolog akkor is, ha a kéménnyel és a kazánnak is baaj van például. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, THM-plafon utáni havi 20 119 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 2021-től 7,69%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 20 126 forintos plafon utáni törlesztőt (THM 8,10%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, a Cofidis, valamint aBudapest Bankkonstrukcióját is.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55