13 °C Budapest

5 tipp, hogy nyáron is megfelelő legyen a lakásod, házad hőmérséklete

2020. június 17. 19:26

A vírushelyzet enyhülésének ellenére valószínű, hogy az eddig megszokottaktól eltérően az idei nyáron többen, több időt töltenek majd otthonaikban, zárt térben. Éppen ezért érdemes tehát odafigyelnünk életterünk klímájára. 

A lakóterek klímáját az épületek több tulajdonsága is befolyásolja, ezek közül a legfontosabb a hőmérséklet és a páratartalom, melyeknek döntő szerepük van abban, hogyan érezzük magunkat otthonainkban. Éppen ezért kiemelten fontos lakóterünk megfelelő hőmérséklete, az állandó és egészséges mértékű páratartalom, valamint a levegő minősége. Új ház építésénél vagy egy régi felújításnál tartsuk szem előtt a természetes lakóklíma megteremtését a nyári hőségben is - válik a Baumit szakértői.

Támogassunk a páraszabályozást természetes vakolat használatával

Egy belső tér normál páratartalma 40 és 60% között mozog, amely ingadozhat napjában többször is a lakásban végzett tevékenységek függvényében. A reggeli és az esti órákban magasabb ez az érték, amikor a családtagok otthon tartózkodnak, főznek és fürdenek, valamint alacsonyabb a nap többi időszakában. 

A mész kötőanyagú vakolatok képesek arra, hogy a helyiségben időnként jelentkező többlet-páramennyiséget felvegyék és raktározzák, majd leadják a belső tér felé akkor, amikor szárazabb összetételűvé válik a levegő. Ezzel hozzájárulva a közel állandó relatív páratartalom kialakításához, megtartásához. 

Intenzív szellőztetéssel cseréljük az elhasználódott levegőt

Az egészséges beltéri klímához minden esetben hozzájárulhatunk a szellőztetéssel, kicserélve az elhasznált, oxigénhiányos, állott levegőt, ami fáradékonyságot és fejfájást okozhat. A gyakori és intenzív, de rövid szellőztetés a nyári melegben is sokkal hatékonyabb, mintha hosszú időre, résnyire hagyjuk nyitva az ablakot. A szellőzésre a mai, jó légzárású ablakok alkalmazása mellett sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni, mint régen!

Szellőztessük a falakat meszes vakolattal 

A kutatások bizonyítják, hogy a mész kötőanyagú vakolatok magas (12-13 közötti) pH-értékkel rendelkeznek, mely penészgombaölő és antibakteriális hatású. Ezért az ilyen típusú vakolatok - a már említett páraszabályozó hatásuk mellett - az alga- és a penész elleni harcban is kiváló segítséget jelentenek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ügylejünk a por mennyiségére  

Az egészséges lakóklímához a lakótér rendszeres portalanítása mellett a mésztartalmú vakolatok használatával is hozzájárulunk, hiszen ezen anyagok antisztatikus tulajdonsággal is rendelkeznek. Felületükön a por jóval kevésbé tapad meg, mellyel szintén hozzájárulnak a belső terekben az egészséges, tiszta és kellemes közérzet kialakításához.

Fordítsunk kevesebb energiát a ház hűtésére megfelelő hőszigeteléssel

A lakóhelyiségek léghőmérséklete általában 19 és 22 °C között kellemes, de ez minden esetben szubjektív és személyfüggő. A hőérzetet jelentősen befolyásolják a különböző felületek, azaz a padlók, nyílászárók és falfelületek hőmérsékletei. Az optimális hőszigetelés a nyári melegben a hirtelen felforrósodástól, télen pedig a lehűléstől - mint egy páncél - védi az egész épület szerkezetét.  Ezzel alacsonyabb lehet a hőingadozás, és az energiafogyasztás és így járulhatunk hozzá a természetes lakóklímához. 

Kékesy Péter a Baumit alkalmazástechnikai vezetője azt javasolja, hogy az új házak és a régi házak utólagos hőszigetelésénél is rendszerben gondolkodjunk, hogy az anyagok jól működjenek együtt, hosszú távon biztosítva egy épület hőszigetelését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem