8 °C Budapest

Óbudai tűzvész: Budapest vízellátása is veszélybe került

MTI
2020. január 15. 11:30

A vasárnap este Óbudán történt tűzeset és az annak következtében kialakult áramszünet rendkívüli intézkedéssorozatot követelt a Fővárosi Vízművektől - közölte a vállalat.

A Budapest ivóvízellátását meghatározó négy nagy ivóvíz-betápláló gépház közül három, illetve a legfontosabb ivóvízbázis, a Szentendrei-sziget számos ivóvíztermelő létesítménye leállt, maga után vonva több további, a vízszolgáltatás szempontjából meghatározó jelentőségű berendezés leállását is.

A Fővárosi Vízművek teljes egészében automatizált irányító rendszere szerencsére jól vizsgázott: az azonnali hibajelzésnek köszönhetően a diszpécserek riasztani tudták az elektromos üzemzavar miatt távműködtetéssel nem üzemeltethető létesítményekhez a területileg illetékes szakembereket, akik a helyszínen közvetlenül beavatkozva hárították el több mint tíz objektumban a hibát és állították helyre a gépházak és kutak működését. A gyors és szakszerű reagálásnak köszönhetően a budapestiek túlnyomó többségének ivóvízellátása végig biztonságos és folyamatos volt.

Az áramszünet hatására fellépő nyomásingadozás miatt a II. kerületben csőtörés keletkezett, ami egy alternatív vezeték beüzemeléséig átmeneti vízhiányt okozott, valamint a Szentendrei-sziget két településének ivóvízhálózatát kellett összekapcsolniuk az ellátásbiztonság érdekében.

A II., X., XI. és XVI. kerületiek pedig a megváltozott áramlási irány és sebesség következményeként kisebb zavarosodást tapasztalhattak az ivóvízben, ez azonban ülepítés után biztonsággal fogyasztható volt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem