0 °C Budapest

Nem nagyon erőltetjük a megújuló energiákat: elhúzott mellettünk az EU

2019. február 8. 09:30

Magyarország az egyetlen tagállama az EU-nak, ahol 2013 óta minden évben csökken a zöld energia aránya. Rajtunk kívül csak három tagállamban 10 százalék alatti a megújulók aránya az áramtermelésben, de az a három az EU legkisebb országai között van: Málta, Luxemburg és Ciprus. A magyar megújuló energia a legtöbb esetben tűzifát jelent.

Az Eurostat nemrégiben tette közzé a legfrissebb adatokat arról, hogy az egyes tagállamok milyen arányban használnak megújuló energiát. Megújulónak számít a vízi,- a szél- és a naperőmű, a geotermikus és tenger mozgásából nyert energia, a biodízel és az újrahasznosított szemét is - írta a 444.hu, ami emlékeztet: az EU előírása szerint 2020-ra a megújulók arányának átlagosan 20 százaléknak kell lennie, de az egyes tagállamoknak külön-külön kvótájuk van.

Magyarországnak például csak 13 százalékot kell elérnie, de egyes országok jóval 20 százalék feletti arányt vállaltak: Svédország 49 százalékot, Románia 24-et, ám Málta csak 10-et. Ugyanakkor a magyar cél teljesítésében benne van, hogy a megújuló energia jelentős része tűzifából származik, ami valóban megújul, ha elég új fát ültetnek az eltüzeltek helyébe, de nem feltétlenül a legkörnyezetbarátabb.

Csökken az arány

Folyamarosan csökken a megújulók aránya hazánkban az energiaforrások között, az EU-s statisztikai hivatal szerint három éve megy ez a tendencia.

Ezzel szemben az EU-ban egyre nagyobb ez az arány, 2017-ben 17,5 százalék volt, 2016-ban 17 százalék, 2015-ben 16,7 százalék.

Kiderült, hogy a tűzifa adja a magyar megújuló energiák javát: a fűtésre használt energia esetében a legmagasabb a megújulók aránya itthon, 2017-ben 19,6 százalék volt. A közlekedésben (bioetanol) 6,8 százalék volt 2017-ben a megújulók aránya. Az áramtermelésben 2017-ben 7,5 százalék volt a megújulók aránya, szemben a korábbi évek 7,3 százalékával. Ez még így is a második legrosszabb arány az egész EU-ban, csak a máltai áram (6,6 százalék) keletkezik kisebb arányban megújuló energiából.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?