13 °C Budapest
Ilyen lakásokban él a magyar elit: mérhetetlen luxus a fővárosban

Ilyen lakásokban él a magyar elit: mérhetetlen luxus a fővárosban

2018. július 4. 11:00

Több mint 400 új lakóingatlan-fejlesztés folyik a fővárosban, egy átlagos lakás alapterülete kicsit több mint 70 négyzetméter, az átlagos négyzetméterár pedig meghaladja a 750 ezer forintot. Mutatjuk, hogy mennyibe kerül az egyes kerületeben, ha újépítésű lakásba akarsz költözni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Megjelent a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, az idei második negyedévére vonatkozó adatsora, amely alapján leszögezhetjük: a fővárosban egyre nagyobb igény mutatkozik a luxuslakásokra. Ennél persze jóval összetettebb a kép, hiszen az Eltinga és az Ecorys szakemberei már 422 budapesti lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze; az adatsor újépítésű lakásainak száma pedig meghaladja a 20900-at (az előző negyedévben 421 fejlesztésben 19300 lakást számlált a riport).

A riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum azt is megállapította, hogy a fővárosban jelenleg egy átlagos újépítésű eladó lakás

  • alapterülete 72 négyzetméter;
  • négyzetméterára pedig bő 754 ezer forint.
Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Érdemes azonban a várost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is tudnak produkálni. Az például már Buda és Pest viszonylatában is látszik, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó. A négyzetméterenként közel 87 ezer forintos árdifferencia, egy 70 négyzetméteres lakás esetében azt jelenti, hogy átlagosan bő 6 millió forintot spórolhat valaki, ha a folyó keleti oldalán keres új otthont magának.

A kerületi bontás alapján viszont az is kiderül, hogy mégsem egy budai kerület viszi a prímet; az V. kerület ugyanis majdnem 800 ezer forintot ver rá négyzetméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. A drágább lokációk közé tartozik még Budán az I., és a II. kerület, Pesten pedig a VI., illetve a VII. kerületek, ahol az egységárak 1-1,2 millió forint között szóródnak.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A XI., a XIII., a III., illetve a IX. kerületek némileg lemaradnak a listavezetőktől, itt 719-746 ezer forint közötti négyzetméterárakkal kalkulálhatnak az érdeklődők. Budapest többi, főként külső kerületeiben 500-600 ezres egységár között vásárolhatunk, viszont 400 ezer forint alatt még a városközponttól legtávolabb eső kerületekben sem juthatunk hozzá egy négyzetméternyi új építésű lakáshoz.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

De érdekes eredményre vezetett a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzése is. Kiderült ugyanis, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás lakásokon át, a 2-3 szobás, maximum 80 négyzetméteres lakások felé haladva egyre olcsóbb négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig 80 négyzetméter fölött fordul a kocka. Erre persze, legalábbis részben, a 10+10-es CSOK lehet a magyarázat, hiszen a fejlesztők is szeretnének hasznot húzni az ajándékpénzből.

Végül pedig turkáltunk picit a luxuskategóriában is, és őszinték leszünk, leesett az állunk. Nem is az volt a meglepő, hogy a legdrágább projekt irányára 628 millió forint, hanem az, hogy a luxusfejlesztések darabszáma szerint egyértelmű, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a többszáz milliós lakásokra a fővárosban. Az összesítés szerint

a 400 millió forintnál drágább kategóriában 5, a 300 milliónál drágáb kategóriában 14, a 200 millónál drágább kategóriában 57, a 100 millió forint feletti kategóriában 399 eladó lakóingatlan van Budapesten, míg az 50 milliónál drágább lakások száma meghaladja a 2478 darabot.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 14:16