1 °C Budapest
Ilyen lakásokban él a magyar elit: mérhetetlen luxus a fővárosban

Ilyen lakásokban él a magyar elit: mérhetetlen luxus a fővárosban

2018. július 4. 11:00

Több mint 400 új lakóingatlan-fejlesztés folyik a fővárosban, egy átlagos lakás alapterülete kicsit több mint 70 négyzetméter, az átlagos négyzetméterár pedig meghaladja a 750 ezer forintot. Mutatjuk, hogy mennyibe kerül az egyes kerületeben, ha újépítésű lakásba akarsz költözni.

Megjelent a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, az idei második negyedévére vonatkozó adatsora, amely alapján leszögezhetjük: a fővárosban egyre nagyobb igény mutatkozik a luxuslakásokra. Ennél persze jóval összetettebb a kép, hiszen az Eltinga és az Ecorys szakemberei már 422 budapesti lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze; az adatsor újépítésű lakásainak száma pedig meghaladja a 20900-at (az előző negyedévben 421 fejlesztésben 19300 lakást számlált a riport).

A riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum azt is megállapította, hogy a fővárosban jelenleg egy átlagos újépítésű eladó lakás

  • alapterülete 72 négyzetméter;
  • négyzetméterára pedig bő 754 ezer forint.
Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Érdemes azonban a várost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is tudnak produkálni. Az például már Buda és Pest viszonylatában is látszik, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó. A négyzetméterenként közel 87 ezer forintos árdifferencia, egy 70 négyzetméteres lakás esetében azt jelenti, hogy átlagosan bő 6 millió forintot spórolhat valaki, ha a folyó keleti oldalán keres új otthont magának.

A kerületi bontás alapján viszont az is kiderül, hogy mégsem egy budai kerület viszi a prímet; az V. kerület ugyanis majdnem 800 ezer forintot ver rá négyzetméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. A drágább lokációk közé tartozik még Budán az I., és a II. kerület, Pesten pedig a VI., illetve a VII. kerületek, ahol az egységárak 1-1,2 millió forint között szóródnak.

{{BANK360BANNER_LTP}}

A XI., a XIII., a III., illetve a IX. kerületek némileg lemaradnak a listavezetőktől, itt 719-746 ezer forint közötti négyzetméterárakkal kalkulálhatnak az érdeklődők. Budapest többi, főként külső kerületeiben 500-600 ezres egységár között vásárolhatunk, viszont 400 ezer forint alatt még a városközponttól legtávolabb eső kerületekben sem juthatunk hozzá egy négyzetméternyi új építésű lakáshoz.

De érdekes eredményre vezetett a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzése is. Kiderült ugyanis, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás lakásokon át, a 2-3 szobás, maximum 80 négyzetméteres lakások felé haladva egyre olcsóbb négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig 80 négyzetméter fölött fordul a kocka. Erre persze, legalábbis részben, a 10+10-es CSOK lehet a magyarázat, hiszen a fejlesztők is szeretnének hasznot húzni az ajándékpénzből.

Végül pedig turkáltunk picit a luxuskategóriában is, és őszinték leszünk, leesett az állunk. Nem is az volt a meglepő, hogy a legdrágább projekt irányára 628 millió forint, hanem az, hogy a luxusfejlesztések darabszáma szerint egyértelmű, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a többszáz milliós lakásokra a fővárosban. Az összesítés szerint

a 400 millió forintnál drágább kategóriában 5, a 300 milliónál drágáb kategóriában 14, a 200 millónál drágább kategóriában 57, a 100 millió forint feletti kategóriában 399 eladó lakóingatlan van Budapesten, míg az 50 milliónál drágább lakások száma meghaladja a 2478 darabot.
NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?