4 °C Budapest
Lakást vennél jövőre? Felkötheted a gatyád!

Lakást vennél jövőre? Felkötheted a gatyád!

2017. december 24. 09:00

Jövőre még nagyobb áttörés várható az ingatlanpiacon: a fővárosban a tégla és panellakások esetében 5-15 százalékos, családi házaknál 1-20 százalék közé várható a drágulás mértéke. A legtöbb vidéki városban pedig egységesen 5-10 százalékosan drágulnak majd a lakóingatlanok.

Drasztikus változásra jövőre sem kell számítani a lakáspiacon, azonban az ideinél több, 160 ezres adás-vételt várnak és némi drágulással is számolni kell az Otthon Centrum szerint. Jövőre továbbra is Budapest, a fővárosi agglomeráció és az autópályák menti megyei jogú városok, kiemelten a régióközpontok lesznek fókuszban és ezek közvetlen szomszédságában található községek, Balaton térsége, ezen belül kiemelten a tóparti települések.

Az értékesítési időben nem várható drasztikus változás jövőre sem: a paneleket bő két, a tégla lakásokat három hónap lehet majd értékesíteni. A családi házak félévnyi értékesítési ideje azonban egy-két héttel tovább csökkenhet 2018-ban. A beruházásoknál a nagy áttörés 2018-ban várható, az elmúlt másfél-két év során megkezdett fejlesztések jelentős részét ekkor adják át. Ilyen például a Corvin Átrium 500 lakása, a Budai Bolero projekt, a Biggeorge Sasad III és IV. ütemének több mint 400-, valamint a Young city közel 300 lakása. A lakásépítést élénkítő kedvezmények 2019 végi határideje miatt - ha nem hosszabbítják meg - várhatóan tovább élénkül a vásárlási kedv, de az év második felétől csökkenni fog az új beruházások indítása.

2017-ben is emelkedő árakkal találkoztak a vevők, de az árnövekedés mértéke eltérő volt 2016-hoz képest. 2017 január és november között megkötött tranzakciók adatai alapján az Otthon Centrum a fővárosban a XI. kerületen kívül (+21%) elsősorban a külső pesti kerületekben regisztrált 20 százalékot meghaladó mértékű árnövekedést a használt társasházi lakások körében. A fajlagos átlagár a XV. kerületben a tavalyi évben mért átlaghoz képest 22,7 százalékkal, a XVI. kerületben 25,4 százalékkal, a XVII. kerületben 25,6 százalékkal, a XIX. kerületben 22,7 százalékkal, míg Csepelen 28,6 százalékkal nőtt. Érdekes módon a XVIII. és XX. kerületben tavaly volt a nagyobb ütemű az árnövekedés (26,4% és 26,8%), idén "csak" 12-13 százalékos növekedést tapasztaltunk - mondta Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője - ami a belvárosi kerületekben tapasztalt árnövekedés dinamikához volt hasonló.

2018-ban várhatóan tovább mérséklődik az áremelkedés mértéke.

A fővárosban a tégla és panellakások esetében 5-15 százalékos emelkedés várható. A nagyobb mértékű, a frekventált, jó adottságú részeken, valamint a legolcsóbb külső kerületekben: XVII. XX. XXI. kerületekben várható. Családi házak esetében 1-20 százalék közé várható a drágulás mértéke.

Vidéken, Nyíregyházán 13 százalékkal, Szegeden 7 százalékkal, Debrecenben 3,5 százalékkal drágultak az idei évben a tégla lakások négyzetméterárai. Ellenben néhány kisebb és alacsonyabb árszinten lévő város jelentős árnövekedéssel zárhatja az idei évet. Kecskeméten 23 százalékos drágulás mellett a lakásárak elérték Debrecen árszintjét a 280 ezer forintot. Egerben a drágulás mértéke Kecskemét értékével azonos, azonban az árszint inkább csak Nyíregyháza 220 ezer forintos négyzetméterárait érheti el. Említést érdemel még Salgótarján is 20 százalékot meghaladó árnövekedés okán, azonban itt egy alacsony bázisról beszélünk és a drágulás ellenre a négyzetméterárak - a megyei jogú városok közül egyedüliként- nem fogják meghaladni a 100 ezer forintot.

Jövőre az áremelkedés mértéke a fővároshoz hasonlóan itt is mérséklődni fog, azonban a városok közötti különbségek megmaradnak. A tégla és panellakások átlagosan 5 százalékos mértékénél, az élénkebb piacú városok pl. Szeged, Székesfehérvár, Sopronban lehet nagyobb mértékű drágulásra számítani a társasházi lakások esetében. A családi házaknál az árszint még mindig elmarad a válság előttitől, így a legtöbb városban egységesen 5-10 százalékos áremelkedés valószínűsíthető jövőre.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 11,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az MKB, a K&H, illetve a Cetelem és a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?