Lakást vennél jövőre? Felkötheted a gatyád!

2017. december 24. 09:00

Jövőre még nagyobb áttörés várható az ingatlanpiacon: a fővárosban a tégla és panellakások esetében 5-15 százalékos, családi házaknál 1-20 százalék közé várható a drágulás mértéke. A legtöbb vidéki városban pedig egységesen 5-10 százalékosan drágulnak majd a lakóingatlanok.

Drasztikus változásra jövőre sem kell számítani a lakáspiacon, azonban az ideinél több, 160 ezres adás-vételt várnak és némi drágulással is számolni kell az Otthon Centrum szerint. Jövőre továbbra is Budapest, a fővárosi agglomeráció és az autópályák menti megyei jogú városok, kiemelten a régióközpontok lesznek fókuszban és ezek közvetlen szomszédságában található községek, Balaton térsége, ezen belül kiemelten a tóparti települések.

Az értékesítési időben nem várható drasztikus változás jövőre sem: a paneleket bő két, a tégla lakásokat három hónap lehet majd értékesíteni. A családi házak félévnyi értékesítési ideje azonban egy-két héttel tovább csökkenhet 2018-ban. A beruházásoknál a nagy áttörés 2018-ban várható, az elmúlt másfél-két év során megkezdett fejlesztések jelentős részét ekkor adják át. Ilyen például a Corvin Átrium 500 lakása, a Budai Bolero projekt, a Biggeorge Sasad III és IV. ütemének több mint 400-, valamint a Young city közel 300 lakása. A lakásépítést élénkítő kedvezmények 2019 végi határideje miatt - ha nem hosszabbítják meg - várhatóan tovább élénkül a vásárlási kedv, de az év második felétől csökkenni fog az új beruházások indítása.

2017-ben is emelkedő árakkal találkoztak a vevők, de az árnövekedés mértéke eltérő volt 2016-hoz képest. 2017 január és november között megkötött tranzakciók adatai alapján az Otthon Centrum a fővárosban a XI. kerületen kívül (+21%) elsősorban a külső pesti kerületekben regisztrált 20 százalékot meghaladó mértékű árnövekedést a használt társasházi lakások körében. A fajlagos átlagár a XV. kerületben a tavalyi évben mért átlaghoz képest 22,7 százalékkal, a XVI. kerületben 25,4 százalékkal, a XVII. kerületben 25,6 százalékkal, a XIX. kerületben 22,7 százalékkal, míg Csepelen 28,6 százalékkal nőtt. Érdekes módon a XVIII. és XX. kerületben tavaly volt a nagyobb ütemű az árnövekedés (26,4% és 26,8%), idén "csak" 12-13 százalékos növekedést tapasztaltunk - mondta Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője - ami a belvárosi kerületekben tapasztalt árnövekedés dinamikához volt hasonló.

2018-ban várhatóan tovább mérséklődik az áremelkedés mértéke.

A fővárosban a tégla és panellakások esetében 5-15 százalékos emelkedés várható. A nagyobb mértékű, a frekventált, jó adottságú részeken, valamint a legolcsóbb külső kerületekben: XVII. XX. XXI. kerületekben várható. Családi házak esetében 1-20 százalék közé várható a drágulás mértéke.

Vidéken, Nyíregyházán 13 százalékkal, Szegeden 7 százalékkal, Debrecenben 3,5 százalékkal drágultak az idei évben a tégla lakások négyzetméterárai. Ellenben néhány kisebb és alacsonyabb árszinten lévő város jelentős árnövekedéssel zárhatja az idei évet. Kecskeméten 23 százalékos drágulás mellett a lakásárak elérték Debrecen árszintjét a 280 ezer forintot. Egerben a drágulás mértéke Kecskemét értékével azonos, azonban az árszint inkább csak Nyíregyháza 220 ezer forintos négyzetméterárait érheti el. Említést érdemel még Salgótarján is 20 százalékot meghaladó árnövekedés okán, azonban itt egy alacsony bázisról beszélünk és a drágulás ellenre a négyzetméterárak - a megyei jogú városok közül egyedüliként- nem fogják meghaladni a 100 ezer forintot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jövőre az áremelkedés mértéke a fővároshoz hasonlóan itt is mérséklődni fog, azonban a városok közötti különbségek megmaradnak. A tégla és panellakások átlagosan 5 százalékos mértékénél, az élénkebb piacú városok pl. Szeged, Székesfehérvár, Sopronban lehet nagyobb mértékű drágulásra számítani a társasházi lakások esetében. A családi házaknál az árszint még mindig elmarad a válság előttitől, így a legtöbb városban egységesen 5-10 százalékos áremelkedés valószínűsíthető jövőre.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 11,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az MKB, a K&H, illetve a Cetelem és a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem