Képeken Magyarország elfagyott vízórái: lecsapott az extrém hideg

Képeken Magyarország elfagyott vízórái: lecsapott az extrém hideg

2017. január 13. 16:50

Az elmúlt napok rendkívül hideg időjárása miatt már múlt hétvégén is sokan arra ébredtek, hogy befagyott vagy rosszabb esetben szétfagyott a vízóra, ami miatt nincs víz a háztartásban. A vasárnap reggeli adatok szerint egy nap alatt közel 100 mérő fagyott el, és több száz köbméter víz folyt el.


Ha a lakásban nem, vagy csak alig folyik a víz a csapból, ellenőrizzük, hogy ezt nem a mérőszerkezet elfagyása okozza-e. A szilánkokra tört üveg az óralapon, az eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg a csöpögő víz szinte biztosan a rendkívüli hidegben tönkrement vízmérőre utal.

Honnan tudhatod, mekkora a baj?

Általánosságban két lehetőség adódhat súlyos időjárási viszonyok mellett a (a nem elég védett helyen található, illetve nem megfelelően szigetelt) vízórákkal:

  • Befagyott: többnyire ez a szerencsésebb helyzet; hősugárzóval, esetleg komolyabb hajszárítóval fagy-mentesíthetjük az órát, és megoldódhat a baj.
  • Szétfagyott: a számlapját belül szétnyomta a jég, ilyenkor mindenhol ömlik a víz, ami ilyen hidegben, többnyire hamar meg is fagy (ezt jégcsapok jelzik a vízórán!). Ez már működésképtelen, így ki kell cserélni.

Ha a vízmérők szétfagynak, óriási csőtörést is okozhatnak.

A hiba elhárítása pedig a felhasználókat terheli; ráadásul sok esetben több tízezer forintos költségről van szó.

A szakemberek ezért prevenciós jelleggel azt szokták javasolni, hogy a vízmérő aknát valamilyen szigetelőanyaggal szigeteljük le, az aknának a tetejét vagy magát az aknát is, persze úgy, hogy a vízmérőt le lehessen olvasni. Erre a legalkalmasabb egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzíteni. Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, az a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, amely benn tartja a talajból felfelé áramló kevés hőt. Ezek mellett endszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy helyén van-e az aknafedél.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy a vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket ne próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. Forduljunk szakemberhez.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén a vízóra elfagyása esetén munkatársaink a Vízvonal 06-40 247 247-es telefonszámán vagy a 465 2400 központi telefonszámon fogadják bejelentésüket.

Firss képek az elfagyott vízórákról:

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45