11 °C Budapest

Nagyobb fokozatra kapcsol a lakáspiac: megtudtuk az új trendeket

2017. január 9. 15:30

Csak a bemelegítés volt 2016 ahhoz képest, ami idén és jövőre vár ránk az ingatlanpiacon. A fellendülés elsősorban a forgalom tekintetében folytatódik. Szakértő pontokba szedte, milyen tényezők mozgatják a 2017-es ingatlanpiacot.

Az OTP Ingatlanpont szakértője, Valkó Dávid szerint többek között olyan fogalmakkal írható le az idei év, mint az okosotthon, a társasházi reneszánsz, a munkahely-motivált költözés, vagy a hitelből vásárlás.

1. Okosotthon

Az újlakás-értékesítés piacán mindig nagy jelentőséggel bírnak az aktuális hívószavak, amivel a beruházók a vevőket csalogatják. A 2017. évben ez az "okosotthon", vagyis az intelligens, automatizált megoldásokat nyújtó lakás. Legyen szó fűtésről, világításról, biztonságról, szórakozásról, vagy ezek távvezérléséről, az eladók ezeket a funkciókat emelik ki a hirdetésekben. Emellett az alternatív fűtési megoldások (hőszivattyú, mennyezeti és padlófűtés, -hűtés) ugyancsak rohamosan terjednek, és kedveltek a vevők körében.

2. Társasházi reneszánsz

A válságon túl már szinte ködbe veszni látszik a társasház-építések öt-tíz évvel ezelőtti csúcskorszaka. Idén azonban eljön a társasházi reneszánsz, mondja Valkó Dávid. 

A keresletélénkülés és az áfa-csökkentés felpumpálta a beruházási kedvet a társasház-építők körében is, számos tavaly indult építkezés idén éri el az átadást. Sőt, sok esetben még csak a telekvételig jutottak a beruházók, ott még csak idén kezdődnek a munkálatok." 

A potenciális vásárlóknak érdemes arra figyelni, hogy lehetőség szerint tapasztalt építtetőtől, leinformálható kivitelezőtől vásároljanak, mert a megnövekedett kereslet miatt jó néhány társasházépítésben még kevésbé jártas vállalkozás is megjelent a piacon. Ráadásul munkaerőhiány is sújtja a válság által megrostált piacot, ezért a hagyományos csúcsidőszakban nehezebb lesz jó szakemberhez jutni.

3. Munkahely-motivált költözések

Az építkezők és ingatlanvásárlók jelentős részét adja a 25-35 éves pályakezdő, illetve családalapító réteg, akik életkorukból fakadóan és változó igényeik miatt rendre a piac motorjaként funkcionálnak. Bár ez a korosztály nagy számban vállal munkát külföldön, kiesését részben pótolni tudják a válság miatt elhalasztott vásárlások, valamint a hazai munkaerőpiaci lendületből fakadó, az állások után országon belül vándorló kereslet. 

Az iparvárosok panellakásai ennek a folyamatnak a nyertesei, ami az árakban is jelentkezik, a népszerűbb helyeken akár kétszámjegyű áremelkedést okozva. Az agglomerációk bár megsínylették a válságot, most újból erőre kapnak, elsősorban az újlakásépítésnek köszönhetően. Jó néhány olyan telken is megindul az építkezés, amely több éve parlagon feküdt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

4. Növekvő arányban hitelből vásárlók

A szakértő szerint a mostani ingatlanpiaci boomot az állami ösztönző kedvezmények mellett egyértelműen a reálbér-növekedés hajtja. Mivel az összes vásárlás növekvő aránya, jelenleg kb. harmada-negyede történik hitelfelvétellel, a vásárlók szempontjából fontos, hogy a várakozások szerint a hitelkamatok még sokáig alacsonyan maradnak, a reálkamatok pedig tovább csökkennek. 

Lévén a lakosság újfent önfeledt eladósodási kedvében van, egyelőre semmi sem áll útjában az ingatlanpiaci fellendülésnek. A vevők számára döntő fontosságú finanszírozási lehetőségeket a nagyobb beruházók azzal is segítik, hogy újra nagy számban kínálják a lakásokat kedvező fizetési konstrukciókkal (pl. 10-20 százalékot kell csak szerződéskor fizetni, a maradék 80-90 százalékot ráér a lakás átadásakor). 

Ami a nagyobb befektetési célú vásárlásokat illeti, a szakértő tapasztalata szerint a cégek nagyjából vesznek mindent, ami fejleszthető vagy haszonnal tovább értékesíthető. A lakáspiac mellett az irodapiac látja hasznát leginkább ennek a beruházási kedvnek, idén elsősorban a népszerűbb budapesti irodakerületekben várhatók új fejlesztések és vásárlások.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem