Korán jött a tél: te még mindig a hideg lakásban fagyoskodsz?

Korán jött a tél: te még mindig a hideg lakásban fagyoskodsz?

2016. október 9. 12:02

A jogszabály szerint csak október 15-én indul a fűtési szezon, a hideg idő miatt azonban a legtöbb fővárosi lakásban már működik a fűtés.

Hivatalosan október 15-én indul a távfűtés, ám már most sokan kérték, hogy a hűvösebb éjszakák miatt kapcsolják be a hőközpontokat. A kormányrendelet szerint ekkortól kell készenléti állapotba állítani a rendszert, vagyis innentől kezdve kész a rendszer arra, hogy bármikor fűtsön.

A fűtési szezon indulása előtt a karbantartásokat a Főtáv szakemberei elvégezték, a lakóközösségeknek, a fogyasztóknak nincs semmi különösebb dolguk.

Azt azért nem árt ellenőrizni, hogy a radiátorszelepek nyitva vannak-e, mert csak így tud bennük keringeni a meleg víz

- mondta Herpai Attila, a Főtáv Zrt. kommunikációs csoportvezetője. Hivatalosan október 15-én indul a távfűtés, ám természetesen van arra is lehetőség, hogy hamarabb bekapcsoljuk a fűtést.

Többféle szerződéstípus van. Vannak olyan lakóközösségek, amelyek úgy szerződtek, hogy egy előre meghatározott külső hőmérsékletnél teljesen automatikus elinduljon a fűtés. Van azonban olyan szolgáltatási szerződéstípus is, ahol külön kell jelezni, amikor fűtést kérnek. Ők az elmúlt hetekben még azt kérték, hogy ne fűtsünk, most azonban, hogy megérkezett a hideg idő, kérik, hogy indítsuk a fűtést.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ilyenkor mi 24 órán belül bekapcsoljuk a fűtést. Ha automatikus a rendszer, tehát távfelügyelt a hőközpontjuk, ki sem kell menniük a szakembereknek, hanem egy vezérlőközpontból automatikusan be lehet kapcsolni a hőközpontot

 - tette hozzá Herpai. Szerda este a 3200 hőközpontból 3133-nál már elindult a fűtés, és csütörtökön is elég sokan kérték a fűtés indítását.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?